לא שבו הביתה. המכסיקנים שנעלמו כלא היו
שוטרים, בנאים, עקרות בית, עורכי דין, סטודנטים, אנשי עסקים ויותר מ-1,200 ילדים מתחת לגיל 11. יותר מ-20 אלף בני אדם נעלמו בשנים האחרונות במלחמת הסמים שמשתוללת במדינה. ארסלי רודריגס התייאשה מאוזלת ידן של הרשויות ולקחה לידיה את חקירת היעלמות בנה בשנת 2009. מה היא גילתה?
השוטר הפדרלי לאון רודריגס (לואיס אנחל) נעלם בשנת 2009 ביחד עם שישה מעמיתיו בשעה שעשו את דרכם למדינת מיצ'ואקן המערבית כדי להילחם בסוחרי סמים. אמו, ארסלי רודריגס, לקחה מאז לידיה את חקירת היעלמותו ופרסמה את סיפורו בתוך מכסיקו ומחוצה לה. האם מצאה כמה רמזים לגבי גורל בנה, אך עדיין אינה יודעת בוודאות היכן הוא נמצא.
עוד חדשות בעולם :
חדשות טובות מדר' אפריקה: מנדלה יוצא מביה"ח
משוגעים לנשק בארה"ב: "זה מהנה ומרגיע"
כשחיילים ושוטרים מכסיקנים נלחמו בקרטלי הסמים, שגם ניהלו קרבות ביניהם, לאון היה רק אחד מרבבות אנשים שנעלמו בתוך גל האלימות שזעזע את המדינה. דו"ח שפרסם ארגון אזרחי חשף לראשונה את המחיר שגובה מלחמת הסמים במכסיקו: 20,851 בני אדם נעלמו בשש השנים האחרונות, אם כי לא כל מקרה שנמצא ברשימה הוכח כקשור למלחמת הסמים.
עם לפחות 70 אלף מקרי מוות נוספים הקשורים לאלימות הסמים, המספרים מצביעים על פרק זמן שמוגדר כאחד הקטלניים ביותר באמריקה הלטינית בעשורים האחרונים. בצ'ילה, קרוב ל-3,100 בני אדם נהרגו, בהם 1,200 שמוגדרים נעדרים בגלל סיבות פוליטיות במהלך עידן הדיקטטורה של אוגוסטו פינושה (1990-1973), ולפחות 50 אלף בני אדם נעלמו במהלך 40 שנות סכסוך פנימי בקולומביה.
טרגדיה מתגלגלת
מסד הנתונים החדש שופך אור על הטרגדיה המתגלגלת של מכסיקו. הוא גם מעורר שאלות קשות מדוע לא נכללו בו כל הנעדרים. לא בנה של רודריגס ולא ששת עמיתיו שנעדרים מאז 16 בנובמבר 2009 נמצאים במאגר הנתונים, שהודלף לכאורה לעיתונאי זר על ידי משרד התובע הכללי של מכסיקו. ארגון "הצעה אזרחית" (בספרדית: Propuesta Civica) פרסם לפני כשבועיים את הנתונים.
מלחמת הסמים במכסיקו - כתבות אחרונות:
מלכת היופי נהרגה כמגן אנושי לכנופיה
5 ראשים ערופים נמצאו בתוך שקיות
אמו של רודריגס סיפרה כי היא הייתה בקשר עם הרשויות שחקרו את הפרשה ודיברה בכמה פורומים ציבוריים על היעדרות בנה ואזרחים אחרים. "אני לא חושבת שלכל ישות ממשלתית יש מסד נתונים מלא", היא אמרה. דובר בתביעה הפדרלית מסר כי למשרד התובע לא ידוע על מאגר הנתונים שפורסם.
הדו"ח שפרסם ארגון "הצעה אזרחית" חושף את ההיקף העצום של אובדן בני אדם ועשרות אלפי נעדרים, בהם שוטרים, בנאים, עקרות בית, עורכי דין, סטודנטים, אנשי עסקים ויותר מ-1,200 ילדים מתחת לגיל 11. הנעדרים מופיעים ברשימה ולצד כל אחד פרטים כמו שם, גיל, מין והתאריך והמקום שבהם נעלמו. כמה כלי תקשורת במכסיקו דיווחו כי מספר הנעדרים יכול להיות אף גדול יותר - יותר מ-25 אלף.
"הרשויות לא עשו דבר"
"אנחנו מודאגים משום שכמה נעדרים במדינת קואווילה שדיווחנו עליהם לרשויות לא מופיעים במאגר הנתונים", אמרה בלנקה מרטינס מארגון "מרכז זכויות האדם פריי חואן לריוס".
מרטינס גם חברה בארגון "הכוחות המאוחדים למען הנעדרים שלנו בקואווילה", ארגון שבו חברים מכסיקנים שמחפשים אחר יקיריהם שנעלמו.
מרטינס אמרה כי בין 2007 ל-2012 תיעד ארגונה 290 מקרים של נעדרים. במאגר הנתונים שפורסם לפני כשבועיים נכללים 272 מקרים של נעדרים במדינה הצפונית מאז 2006. "אין לנו ספק שהרשויות לא עשו דבר כדי לפתור את התיקים", אמרה מרטינס.
מאז שנת 2011 נרשמה במכסיקו עלייה במודעות הציבורית לנושא הנעדרים, אז נפגש הנשיא לשעבר פליפה קלדרון בפומבי עם חברי "התנועה למען שלום עם צדק וכבוד", ארגון זכויות אדם שבראשו עומד המשורר חאווייר סיסיליה. בנו של המשורר נהרג לכאורה באותה שנה על ידי סוחרי סמים.
"אין דבר גרוע יותר מלהיות קרוב של נעדר"
תנועתו של סיסיליה תבעה מהרשויות לטפל באלפים שנהרגו ושנעדרים כקורבנות של מלחמת הסמים. ומה הייתה תגובת ממשלת קלדרון לתביעה? היא הקימה מאגר מידע לאזרחים נעדרים, אולם מאגר זה לא פורסם עוד לציבור הרחב.
קלדרון גם הורה על מינוי תובע מיוחד שיהיה אחראי לסייע לקורבנות פשיעה ולתמוך בחיפוש אחר הנעדרים הרבים. "אין דבר גרוע יותר עבורי מאשר להיות קרוב משפחה לנעדר. האי-ידיעה היכן עשוי להיות הנעדר הוא דבר מאוד חמור. אנחנו מנסים למצוא פתרון", אמרה סרה ארריאס, ראש סוכנות Provictima שהקים קלדרון כדי לסייע לקורבנות פשיעה.
עם זאת, ארריאס נזהרה שלא להעריך את אומדנם המדויק של הנעדרים ואמרה שהיא יכולה לדבר רק על המקרים שמשרדה טיפל בהם. לדבריה, במשך 14 חודשים טיפל Provictima בתיקים של 1,523 נעדרים, רובם הגדול נחטפו כנראה על ידי חברים בארגוני הפשע המאורגן. היא הוסיפה כי מתוך מספר התיקים שבו טיפל ארגונה, אותרו 150 בני אדם, 40 מהם מתים.
ארגון עצמאי: 16 אלף גופות שנמצאו לא זוהו
ארריאס סירבה לדבר על היקפה האפשרי של תופעת ההיעלמויות. "אני לא אוהבת לדבר כשאין לי מידע מוצק", היא אמרה.
אומדן הנעדרים במכסיקו איננו מדויק ונוטה להשתנות. "הוועדה הלאומית לזכויות אדם", ארגון שפועל באופן עצמאי מהממשלה, מסר כי כ-24 אלף בני אדם דווחו כנעדרים בין 2000 לאמצע 2012, בנוסף לכ-16 אלף גופות שנמצאו אך לא זוהו.
ממשלתו של הנשיא אנריקה פנייה נייטו,
שעלה לשלטון ב-1 בדצמבר, מעריכה כי מספר הגופות שלא זוהו במהלך שש שנות כהונתו של קלדרון עומד על כ-9,000.
מנהלת ארגון "הצעה אזרחית", פילאר טלאברה, אמרה כי אף על פי שבארגונה מצאו חוסר עקביות במאגר הנעדרים, הם החליטו לחשוף אותו - לא רק כדי לעזור לציבור להבין את ממדי האלימות, אלא גם כדי להפעיל לחץ על הרשויות לחשוף מידע רשמי על ההיעלמויות ההמוניות.
נעלמו, נרצחו וגופותיהם בותרו
ביחד עם המספרים שמתפרסמים, הדבר שקרובי הנעדרים צריכים הכי הרבה הוא רק לדעת מה קרה ליקיריהם.
מאז היעלמותו של השוטר לאון רודריגס, שהיה ב-2009 בן 23, נעצרו במכסיקו עשרות חברים בקרטל הסמים הגדול "לה פמיליה" בחשד למעורבות בהיעלמותו. אמו אמרה שהיא שוחחה עם ארבעה מהם, ושהם סיפרו לה שבנה וששת השוטרים הנוספים שנעלמו ביחד עמו נרצחו ושגופותיהם "בותרו".
רודריגס אמרה כי עד כה איש לא נתן לה כל רמז לגבי מקום שרידי גופת בנה. "אם זה נכון מה שהפושעים אומרים... אפילו עם זה, הלב שלי מבקש למצוא את לואיס אנחל. עבורי, לואיס אנחל עדיין נעדר", אמרה האם.