שתף קטע נבחר
 

מורסי שולט, אסד שורד בקושי. תמונת מצב בעֲרָב

בעוד במצרים אושרה חוקה שמקרבת אותה לעבר מדינת הלכה איסלאמית ובסוריה ממשיך משטרו של הרודן לשקוע באנרכיה ובמלחמת אזרחים עקובה מדם, חוששות ירדן ולבנון שהן הבאות בתור ב"אפקט הדומינו". "האביב הערבי" שלב ב'?

פרק ב' בדרך? המהפכות בעולם הערבי מתקרבות לשלב ההכרעה במצרים ובסוריה. בעוד במצרים מצליח השלטון לקדם רפורמות מרחיקות לכת, המשטר הסורי ממשיך לשקוע יותר ויותר בבוץ המדמם של מלחמת האזרחים והאנרכיה. ירדן ולבנון מצויות קרוב מאוד למהפכות במצרים ובסוריה פוליטית וגיאוגרפית, ושתיהן חוששות זה זמן רב שהן הבאות בתור ב"אפקט הדומינו". פרשננו לענייני ערבים מציג תמונת מצב עדכנית במדינות הערביות שמקיפות את ישראל לקראת שלב ב' של "האביב הערבי".

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet  

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

עוד חדשות בעולם :

הסערה הבאה: ביוגרפיה של מוחמד בעיתון סאטירי

גופת הנאנסת נשרפה: "עונש מוות לנאשמים"

 

מצרים - המצב יציב למרות הזעזועים הפוליטיים: הנשיא מוחמד מורסי מצליח לשמור על הישגים מבחינתו על ידי שמירה על רוב איסלאמי בגופים החשובים: הנשיאות, הפרלמנט ומועצת החוקה. הטקטיקה של "האחים המוסלמים" לא השתנתה: התנועה מציגה עצמה כזו הפועלת לפי רחשי העם.

 

העביר חוקה שבה האיסלאם הוא מקור עיקרי לחקיקה. מורסי בפרלמנט בקהיר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
העביר חוקה שבה האיסלאם הוא מקור עיקרי לחקיקה. מורסי בפרלמנט בקהיר(צילום: EPA)

 

מורסי חזר והצהיר אתמול (יום שבת) שהוא מעוניין בדיאלוג לאומי ובאחדותה של מצרים. משאל העם על החוקה היה תרגיל מתוחכם מבחינתם של "האחים המוסלמים", שכן היה ידוע להם מראש כי אותו הרוב שהצביע בעד מורסי לנשיאות, יצביע גם בעד החוקה של מורסי. הדמוקרטיה שוב הוכיחה את עצמה ככלי יעיל לקידום מטרות "האחים המוסלמים" (ראו ניצחון חמאס בעזה בבחירות 2006).

 

כדאי לשים לב לכמה נקודות מעניינות בחוקה המצרית שהתקבלה במשאל העם בשבוע שעבר: לפי הנוסח הסופי של החוקה, מקור השלטון הוא העם, המשטר דמוקרטי (נשיא וחברי הפרלמנט נבחרים) ונשמרות זכויות האזרח.

מצרים מוגדרת כחלק מהאומה הערבית והאיסלאמית והאיסלאם הוא דת המדינה.

 

עם זאת, בחוקה לא מצוין במפורש כי על הנשיא להיות מוסלמי, אלא שעליו להיות מצרי שהוריו מצרים. בפרק הראשון נכתב בסעיף 2: "עקרונות ההלכה המוסלמית (השריעה) מהווים מקור עיקרי לחקיקה". כדי לתת ביטוי לרוח המהפכה, החוקה מגבילה את הנשיא לשתי קדנציות של ארבע שנים והיא מאפשרת חופש עיתונות והתאגדות מכל סוג בתנאי שאינה חמושה. עתה תקוותו של הנשיא המצרי היא ש"האחים המוסלמים" ישמרו על הרוב בבחירות לפרלמנט שיתקיימו בעוד כחודשיים.

 

עוד שכונה הרוסה בסוריה, דראיה שליד דמשק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עוד שכונה הרוסה בסוריה, דראיה שליד דמשק(צילום: רויטרס)

 

בבחירות לפרלמנט ינסו מתנגדיו של מורסי להציב נגדו גוש אופוזיציוני המורכב מכל אלה שחוששים ממדינת הלכה: ליברלים, חילונים, נוצרים ואנשי צבא שתמכו בשר ההגנה שהודח מוחמד חוסיין טנטאווי. מבחנו העיקרי של מורסי יהיה אחרי הבחירות, ביכולתו לשלב כוחות עם מתנגדיו על מנת לשקם את כלכלתה של מצרים. לצורך קבלת סיוע חוץ משמעותי, הוא יהיה חייב לשמור על השלום עם ישראל ועל יחסים טובים עם ארצות הברית.

 

סוריה - הסונים רוצים לנקום על חאמה: בניגוד למצרים, ששומרת על יציבות רגעית על רקע השינויים המתחוללים, המצב בסוריה ממשיך להידרדר בדמות של הפגזות וירי טילים, ועתה קיים חשש גם לשימוש בנשק כימי מצד משטרו של בשאר אסד. הנשק שמגיע מסעודיה וממדינות מפרץ אחרות עדיין אינו מביא למורדים את הניצחון המיוחל בשל השליטה האווירית של צבא המשטר.

 

למרות היחלשותו המתמדת של המשטר הסורי, יש להתייחס בזהירות לדיווחים המרמזים על נפילתו הקרובה, בהם עזיבתה לדובאי של אמו של הנשיא, אניסה מחלוף, העריקות המסיביות ושליחת הצי הרוסי לחופי סוריה לצורכי פינוי כוחותיו. הסיבה: מקור הדיווחים הוא באופוזיציה. עד שלא תושלם השתלטות המורדים על שדות התעופה והרוסים לא יפנו את בסיסיהם במערב המדינה, לא נוכל להעריך בוודאות כי המשטר הגיע לסופו.


ישלם על התמיכה באסד? נסראללה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ישלם על התמיכה באסד? נסראללה(צילום: AFP)

 

לאסד נותרה רק ברירה אחת קשה: עליו לבקש מקלט מדיני. אולם אם זה יקרה, הוא ייחשב בעיני בני עדתו העלווים כבוגד שנוטש את עדתו אחרי שהמיט עליה אסון. מקור המוטיבציה העיקרי של הלוחמים הנאמנים לאסד הוא כעת הפחד מפני הנקמה, שתגיע אם יניחו את נשקם. נקמה זו תבוא בגלל פשעיו של הרודן הסורי בהווה וגם בגלל הטבח של אביו המנוח חאפז אסד בעיר חאמה לפני 20 שנה.

 

מתנגדי אסד רוצים התערבות בינ"ל - כמו בלוב

האופוזיציה הסורית מתאמצת כעת לשכנע את העולם שצבא המשטר משתמש בנשק כימי. בין שהדבר נכון ובין שלא, רק כך מבקשים מתנגדיו של אסד להשיג הכרעה משום שאז תגיע כנראה התערבות חיצונית של המערב, כפי שאירע בלוב בתקופת ההתקוממות העממית נגד מועמר קדאפי.

 

לבנון - האופוזיציה רוצה לנקום על רצח חרירי: המאבק בין מתנגדי המשטר הסורי לבין תומכיו נמשך בארץ הארזים. הפיצוץ שאירע לאחרונה במחסן הנשק של חיזבאללה בדרום לבנון העלה מחדש בקרב המנהיגים הסונים באופוזיציה את השאלה לגבי הלגיטימציה של הארגון השיעי לאגור כמויות נשק שעולות במספרן על הארסנל של צבא לבנון. מנהיגים אלה שאלו לאחרונה: מדוע לא השתמש מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה בנשקו הרב על מנת לסייע לתושבי עזה בזמן שניהלה ישראל את מבצע "עמוד ענן", ובאותו זמן שלח לוחמים לסוריה להילחם במתנגדי משטר אסד.

 

חושש מירדן שחיה בין מצרים וסוריה איסלאמיות. המלך עבדאללה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חושש מירדן שחיה בין מצרים וסוריה איסלאמיות. המלך עבדאללה(צילום: רויטרס)

 

לא מן הנמנע כי השיעים בלבנון ישלמו מחיר כבד על תמיכתם הפעילה באסד בכל ימי המהפכה הסורית. אחרי נפילת משטר הבעת' הסורי, לא יסתפקו המורדים הסורים בנקמה בעלווים, אלא ינסו קרוב לוודאי לחצות את הגבול ולסייע לאחיהם הסונים בלבנון לחסל את שלטון חיזבאללה. על כן, המוטיבציה של חיזבאללה בסיוע למשטר הסורי דומה לזו של העלווים - פחד מנקמה. הסונים בלבנון ירצו לנקום על כל שנות שלטון האימים של חיזבאללה במדינה ועל רצח ראש הממשלה הסוני רפיק אל-חרירי ב-2005.

 

ירדן - חשש ליציבות השלטון: מלך ירדן עבדאללה מודאג ביותר ממצב הממלכה מאז פרוץ "האביב הערבי". מצרים הפסיקה להזרים גז לישראל ולירדן, אולם המשק הישראלי, בניגוד לירדני, מסוגל לספוג את הנזק הכלכלי. הכספים שהובטחו לירדן מארצות המפרץ כדי לסייע בקליטת רבע מיליון הפליטים הסורים ממאנים להגיע. התוצאה: התייקרות משמעותית של המוצרים בממלכה ובראשם הדלק והגז, דבר שמעורר גל מהומות ברחבי המדינה.

 

מלך ירדן חושש מהמשטר הסורי וגם מהכוחות שיתפסו את מקומו של אסד אם ייפול שלטונו. עבדאללה חושש שמלחמה כימית בסוריה תזלוג לשטח הירדני ועל כן חילקה ארצו מסיכות גז לחיילים שמוצבים בצפון.

הוא גם מודאג מן האפשרות של עליית שלטון סוני דתי קיצוני בסוריה ושירדן תהיה מצויה בין מצרים איסלאמיסטית בראשות מורסי לבין סוריה איסלאמית.

 

"האחים המוסלמים" בירדן, שמארגנים הפגנות מחאה ומהומות נגד הממשלה והמלך, מחכים ליום שבו תושלם ההשתלטות האיסלאמית בארצות השכנות. המפתח להישרדותו של המלך עבדאללה הוא פתרון מהיר ככל האפשר של המשבר הכלכלי בארצו. אין ספק שהמלך לא יוכל להתמודד עם האיומים הפנימיים והחיצוניים לבדו. יש להניח כי בהיעדר בעלת הברית המסורתית - מצרים של חוסני מובארק - ייאלץ המלך להדק את שיתוף הפעולה עם ישראל. 

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון, בבית הגפן ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סופו קרב? אסד
צילום: רויטרס
ירדן איבדה את בעלת בריתה המסורתית. מובארק
צילום: AFP
מומלצים