שתף קטע נבחר

 

דיווח בטורקיה: הושגה תוכנית לשלום עם הכורדים

לאחר שהודתה כי היא מקיימת מו"מ עם מנהיג המחתרת הכורדית, פורסן בעיתון טורקי כי אנקרה הגיעה עמו להסכמה על "מפת דרכים" בת ארבע שנים לפתרון הסכסוך. הכורדים יתפרקו מנשקם בתמורה להרחבת זכויותיהם

ממשלת טורקיה ומנהיג המחתרת הכורדית (PKK) הכלוא במדינה הסכימו על תוכנית לסיום המלחמה ביניהן, שגבתה את חייהם של 40 אלף בני אדם מאז 1984. העיתון הטורקי "רדיקל" דיווח היום (יום ג') כי על פי התוכנית המורדים הכורדים יתפרקו מנשקם בתמורה להרחבת זכויותיהם כמיעוט. אנקרה אישרה החודש כי היא מנהלת משא ומתן עם עבדאללה אוצ'לאן, מנהיג ה-PKK הכלוא במדינה מאז לכידתו ב-1999.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

לידיעה על ההסכם לא ניתן אישור רשמי והעיתון לא ציין מהם מקורותיו. עם זאת, הוא נחשב באופן כללי למקור מהימן בכל הנוגע לנושא הכורדי. שיחות קודמות עם המחתרת הכורדית היו סודיות ולא צלחו. ההכרה הפומבית במו"מ הנוכחי עוררה תקוות למאמץ מחודש לשלום, ותמיכה מצד המפלגה הכורדית בפרלמנט הטורקי.

 

ארדואן בהלווית חייל שנהרג בלחימה בכורדים (צילום: AP) (צילום: AP)
ארדואן בהלווית חייל שנהרג בלחימה בכורדים(צילום: AP)

כורדים בעיראק נושאים את תמונת אוצ'לאן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כורדים בעיראק נושאים את תמונת אוצ'לאן(צילום: AFP)

 

העיתון דיווח כי השיחות הניבו "מפת דרכים" שאמורה לביא לסיום הסכסוך תוך ארבע שנים. על פי הדיווח, אחרי סיום ראשוני לפעולות האלימות, אנשי המחתרת ייסוגו משטח טורקיה. לאחר מכן ייפתח מו"מ על התפרקותם מנשקם,

שיוביל לתהליך שבו החמושים יניחו את נשקם באופן סופי.

 

אוצ'לאן יכתוב ארבעה מכתבים שבהם ישטח את חזונו לסיום הסכסוך. הם יוצגו למפלגה הכורדית (BDP), למפקדי ה-PKK בצפון עיראק, לאירופה, שם פועלים אנשי מחתרת רבים, ולציבור הטורקי.

 

מצדה של טורקיה, התהליך יכלול שחרור של אלפים שכלואים בבתי הכלא בטורקיה בגין קשרים למחתרת. כמו כן, הוא יוביל לשינויים חוקתיים שיסירו את המכשולים בפני חינוך בכורדית ויחזקו את הרשויות המקומיות. הגדרת האזרחות תשתנה כך שלא תכלול הטייה אתנית – מ"אזרחים טורקיה" ל"אזרחי טורקיה".

 

תביעותיו של אוצ'לאן, כפי שתוארו בדיווח, נראות מוגבלות בהיקפן. הן אינן כוללות אזכור לכורדיסטן עצמאית, לפדרציה או ל"אוטונומיה דמוקרטית" שהועלתה בעבר על ידי פוליטיקאים כורדים.

 

אך בזמן שהשיחות עוררו אופטימיות זהירה, האלימות המשיכה בדרום מזרח המדינה. 14 אנשי PKK וחייל טורקי נהרגו הלילה לאחר שמורדים מצפון עיראק פתחו באש על עמדת צבא.

 

דגל המחתרת הכורדית. מוכרת כארגון טרור בטורקיה, בארה"ב ובאיחוד האירופי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דגל המחתרת הכורדית. מוכרת כארגון טרור בטורקיה, בארה"ב ובאיחוד האירופי(צילום: AFP)
 

חברי המפלגה הפרו-כורדית מפגינים  (צילום: AP) (צילום: AP)
חברי המפלגה הפרו-כורדית מפגינים (צילום: AP)

 

מאז שפתחה המחתרת במאבק מזוין ב-1984 האלימות התחוללה בעיקר באזור הגבול ההררי עם איראן, עיראק וסוריה, אולם פיגועים קטלניים אירעו גם בערים. רק לפני כמה שנים קשה היה לדמיין שיחות עם ה-PKK, שמוכר כארגון טרור על ידי טורקיה, ארה"ב והאיחוד האירופי.

 

טורקים רבים הביעו שמחה עצומה כשאוצ'לאן נתפס בקניה, לאחר שלא קיבל מקלט באירופה, והוטס לטורקיה, כשהוא כבול לכיסאו. הוא נידון למוות לאחר משפט ששודר בטלוויזיה. מאז הוא מוחזק באי אימרלי. ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן שלל בעבר את האפשרות שהוא ישוחרר או יושם במעצר בית.

 

ארדואן עצמו נתון ללחץ לשים קץ לאלימות הכורדית, שנחשבת לסוגייה הביטחונית הראשונה במעלה בטורקיה, במיוחד לנוכח הבחירות ב-2014.

 

מפלגת האופוזיציה המרכזית הביעה תמיכה בשיחות עם אוצ'לאן, למען סיום שפיכות הדמים.

 ואילו מנהיג המפלגה הלאומנית MHP מתח ביקורת על השיחות עם "המפלצת מאימרלי" ואמר כי "ארדואן חצה את הקווים והטיל עוגן בנמל הדם של הטרור הבדלני".

 

מפקד בכיר של הכורדים בצפון עיראק, מוראט קראילאן, הגיב בזהירות ואמר כי לכוחות צריכה להינתן גישה ישירה למנהיג הכלוא כדי להבין את המצב. "יש בעיה לשכנע את המבנה הפיקודי הרחב ואת הלוחמים, לא רק את ההנהגה", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. הממשלה לא אישרה
צילום: EPA
צילום: איי פי
אוצ'לאן. הפיקוד דורש להיפגש איתו
צילום: איי פי
מומלצים