למרות החשש לטבע אושרו קידוחי נפט מול הרצליה
אנחת רווחה למודיעין - קיבלה אישור סופי לחפש נפט ברישיון "גבריאלה". הקידוח ממוקם מול חופי הרצליה ובעבר התגלה שם פוטנציאל להפקה של כ-130 מיליון חביות נפט. רשות הטבע והגנים הגישה התנגדות רשמית לקידוח בטענה שהוא ממוקם בלב שמורה ימית
קידוח הנפט גבריאלה ייצא לדרך, למרות החששות מפני פגיעה בסביבה הימית - הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל-אביב דחתה היום (ב') את ההתנגדויות שהוגשו לקידוח שמתכננת שותפות חיפוש הנפט מודיעין מול חופי הרצליה. בחברה להגנת הטבע קובלים שהקידוח מתוכנן באזור רגיש עם מגוון בתי גידול, המיועד להכרזה כשמורת טבע ימית.
- התנגדות לקידוח נפט בהרצליה: שמורת טבע ימית שתי ועדות גז ומרוויח גדול אחד: יצחק תשובה
- "האוצר לא מתקצב מניעת אסון בים מקידוחי הגז"
- הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
על פי החברה, אחד מהגופים שהגישו התנגדות לתוכנית, הקידוח מתוכנן להתקיים באזור שבו מתוכננת שמורת פולג. המהווה אחת מארבע שמורות ימיות שמציעה רשות הטבע והגנים בים התיכון, בתחומי המים הטריטוריאליים של ישראל.
"שמורה ימית היא שטח המייצג בית גידול ומערכת אקולוגית ימית, שיש חשיבות לשמרה", מציינים בחברה. "נוצר מצב אבסורדי, בו מצד אחד מדינת ישראל, באמצעות רשות הטבע והגנים, מקדמת שמורת טבע ימית בשטח, ומצד שני, מוסדות התכנון של משרד הפנים מאשרים שם קידוחים".
אם לא די בכך, בחברה מזכירים כי מדינת ישראל עדין אינה ערוכה כלל להתמודדות עם תקלה או אסון בים כתוצאה מקידוחי הגז והנפט.
גם בעמותת צלול, שהגישו אף הם התנגדות לתוכנית, מדגישים את חוסר המוכנות של המדינה להתמודד עם מצב של תקלה בקידוח, בעיקר לאור מיקומו של הקידוח הספציפי. "לא ייתכן להניח תשתיות הרסניות לסביבה במקום המיועד להיות שמורת טבע", קובלים בארגון.
צפריר גדרון, רכז הים בעמותה, טען בדיון כי "לצד הפוטנציאל הכלכלי הסכנה הסביבתית והכלכלית היא ברורה. המדינה אינה ערוכה למנוע את הסכנה או להשתלט על דליפת נפט. צריך לקדוח בצורה אחראית רק לאחר שהמדינה תבטיח שנעשו כל הצעדים למניעת אסון ותוודא היערכות להתמודדות עם אסון במידה וכזה יקרה. בנוסף, הגיע הזמן שפריסת השימושים בים תעשה מתוך ראיה כללית ולא בצורת מחטפים של כל הקודם זוכה".
המערכות הימיות - המאוימות בעולם
בחברה להגנת הטבע מציינים כי לאזורים מוגנים בים, יש תפקיד מפתח בהבטחת המשך אספקת שירותי הסביבה הימית כמו דגה. עם זאת, המערכות האקולוגיות הימיות הן מהמערכות המאוימות ביותר בעולם - רק כ-1% משטח האוקיינוסים והימים מוגן, בהשוואה ל-12% מהשטח היבשתי הזוכה להגנה רשמית.
עוד מדגימים בחברה, כי באיטליה חוקקו בשנת 2010 תקנות האוסרות על קידוחים בקירבה לשמורות טבע. התקנות אוסרות קידוח נפט ימי במרחק של כ-8 ק"מ מהחוף ובמרחק של כ-19 ק"מ משמורות ימיות או חופיות.
"למעשה, יצרה איטליה רצועות הגנה סביב האזורים המוגנים, כלומר איטליה סבורה כי קידוחי חיפוש נפט עלולים להיות מפגע משמעותי לתחומי השמורות הימיות, הרבה מעבר לתחום האסדה עצמה", מציינים בחברה. "בישראל כנראה, סבורים אחרת".