בעקבות מות בן ה-3: האם אוטיזם מעלה הסיכון לשפעת?
הפרסום ב-ynet על מותו של בן ה-3 שסבל מאוטיזם משפעת החזירים העלה חשש גדול בקרב הורים לאוטיסטים, שגילו כי ילדיהם הם חלק מקבוצת סיכון. למרות זאת, בעמותת אלו"ט טוענים כי הפאניקה מיותרת ולא ממליצים על חיסון גורף. משרד הבריאות: קיים שיעור גבוה של סיבוכי שפעת באוכלוסייה זו
הפרסום ב-ynet אתמול (ד') על מותו הטראגי של הפעוט בן השלוש שסבל מאוטיזם ומת משפעת החזירים גרמה לבהלה רבה בקרב הורים לילדים אוטיסטים ברחבי הארץ. באגודת אלו"ט מספרים כי רבים מתקשרים לעמותה ומבקשים לברר אם יש צורך מיוחד לחסן דווקא ילדים אוטיסטים.
גם למערכת ynet הגיעו פניות של הורים רבים, אלא שבעמותה טוענים היום: אוטיסטים אינם בקבוצת סיכון מיוחדת, החיסון חשוב אך אין סיבה לפאניקה. משרד הבריאות: מדובר בקבוצת סיכון וההמלצה היא על חיסון כנגד שפעת מדי שנה.
עוד על מותו של בן ה-3:
מקרה שלישי בתוך שבוע: בן 3 נמצא מת במיטתו
טרגדיה בפ"ת: ילד בן 3 מת משפעת חזירים
מותו של הילד התגלה בתחילת השבוע לאחר שצוות של מגן דוד אדום נקרא לבית בפתח תקווה. הפרמדיקים הבחינו כי על גופו של הפעוט יש כתמים המכונים "כתמי מוות", המעידים על כך שהוא אינו בין החיים כבר מספר שעות. הצוות החל בהחייאה מתקדמת, תוך כדי פינויו לחדר המיון של בית החולים שניידר, שם נקבע מותו.
האם סיפרה מאוחר יותר כי יום קודם לכן סבל הפעוט מעליית חום ללא תסמינים נוספים חריגים. אחת ההשערות
שהועלו בקרב צוותי הרפואה שטיפלו בילד היא כי המדובר בחשד למחלה זיהומית. גופתו הועברה לנתיחה במכון לרפואה משפטית באבו כביר. היום, כאמור, התבררו תוצאות הנתיחה מהן עלה כי הילד מת משפעת החזירים.
גורמים במערכת הבריאות אמרו אתמול ל-ynet כי העובדה שהפעוט סבל מאוטיזם הביאה לכך שהוא היה בקבוצת סיכון כפולה: הן משום לקותו, והן מפאת גילו, שכן בני חצי שנה עד חמש שנים מוגדרים אף הם בקבוצת סיכון למחלה. למרות זאת הוא לא חוסן כנגד המחלה.
כבר שנים רבות ידוע הקשר בין מחלות השפעת ושפעת החזירים לבין מחלות נוירולוגיות והפרעות כמו אוטיזם. חלק מהחולים הללו סובלים מחולשת שרירים ואספירציות (שאיבת תוכן הקיבה לריאות), ומכאן הסיכון הגבוה שלהם לאי-ספיקה נשימתית, ולסכנת מוות.
לדברי פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, מנתוני התחלואה בשפעת בארץ ובעולם עולה כי קיים שיעור גבוה של סיבוכי שפעת בקרב אוכלוסייה זו.
כאמור, באלו"ט טוענים היום כי אוטיזם אינה קבוצת סיכון. "שפעת החזירים היא כמו כל שפעת", מסבירה ד"ר אורית סטולר, הרופאה הראשית של אלו"ט. "אנחנו צריכים להפחית את החרדה ולהרגיע את ההורים. ילדים אוטיסטים הם בסך הכל בריאים, ואנחנו עדיין לא יודעים אם הפעוט אכן מת מהשפעת. החיסון חשוב, אבל לא בגלל שהילדים אוטיסטים. הילדים הללו אינם בסיכון מוגבר לסיבוכי המחלה. אני בעד חיסונים, אבל לא ממקום של פחד". בעמותה הוסיפו כי אין בכוונתם לחייב את ההורים לילדים במעונות העמותה ובפעילויותיה להתחסן כנגד שפעת.
כאמור, מי שאינו מסכים עם עמדת העמותה הוא משרד הבריאות. פרופ' גרוטו מסביר כי ילדים הסובלים מאוטיזם והפרעות נוירולוגיות אחרות אכן נמצאים בקבוצת הסיכון לסיבוכי המחלה. "לחלק גדול מהילדים שנפטרו משפעת H1N1, במיוחד בשנת 2009, היה רקע של מחלות נוירולוגיות שונות, גם בישראל וגם בעולם, ולכן משרד הבריאות ממליץ לחסנם מפני שפעת מדי שנה".
חשוב לציין כי בקרב הורים לילדים אוטיסטים ישנה רתיעה מפני חיסונים בכלל, ולכן רבים מהם ממאנים לחסן את ילדיהם כנגד שפעת.
"אחרי הטראומה של האוטיזם, אני מודה שאני חושש לחסן", מסביר ד', הורה לילד אוטיסט ופעיל בעמותת אלו"ט. "אנחנו עוסקים בנושא הרבה מאוד בקרב קבוצת הורים לילדים עם אוטיזם. חלק גדול מאיתנו משוכנע שהילד אוטיסט בגלל החיסונים. יש טענות שברגע שילד מקבל את החיסון המוח שלו נסגר, ולכן אני לא אחסן את ילדיי לשפעת, וגם רבים אחרים כמותי".
ע, הורה לבוגר אוטיסט, גם כן לא מתכוון לחסן את ילדיו, כפי שלא חיסן אותם בשנים האחרונות. "לא ידעתי כלל שאוטיסטים נמצאים בקבוצת סיכון, אבל גם אם כן - אין לי כוונה לחסן את הילדים שלי", הוא אומר. "לא נראה לי שצריך לדקור ילד סתם ולגרום לו סבל, בפרט כשאנחנו חוששים מכל חיסון ומהקשר שלהם לאוטיזם".