"חתכנו את גדר התיל, ורצנו כולנו יחד החוצה"
כשרבים מחבריהם עדיין בני ערובה בשדה הגז באלג'יריה, סיפרו חטופים על רגעי הדרמה שבהם נמלטו אל החופש בעיצומו של מבצע החילוץ: "הירי החל. פחדנו למות, אבל החלטנו לנסות את מזלנו. חתכנו את הגדר ורצנו - בלי להסתכל אחורה". 3 ימי אימה
דרמת בני הערובה בשדה הגז במזרח אלג'יריה עדיין בעיצומה, ובשעות האחרונות (שבת) נחשפות עוד ועוד עדויות של עובדי המתקן שהצליחו להימלט מאימת המחבלים האיסלאמיסטים, המזוהים עם אל-קאעידה. לפי כוחות הביטחון של אלג'יריה במתקן הגז עדיין ישנם מחבלים המחזיקים ב"כמה" בני ערובה, ולפי אחד הדיווחים מדובר בשבעה חטופים זרים. אלג'יריה טוענת כי מתוך 132 אזרחים זרים שהוחזקו במתקן קרוב ל-100 שוחררו או נמלטו, וגורלם של השאר אינו ידוע. לאור התקרית החמורה, גינו הלילה פה אחד כל חברות מועצת הביטחון את "המתקפה הנפשעת" על שדה הגז באלג'יריה.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
אזרח אלג'יראי שעבד במתקן ונלקח בשבי כשהטרוריסטים השתלטו עליו ביום רביעי בתגובה על המבצע הצבאי שבו מעורב צבא צרפת נגד אנשי אל-קאעידה במאלי השכנה, סיפר על רגע הבריחה שלו ושל עוד עשרות שבויים מהמתקן, במהלך המבצע הצבאי שבו פתח צבא אלג'יריה נגד החוטפים: "הקרבות הראשונים בין הצבא למחבלים החלו בסביבות 01:00 בלילה ביום חמישי. למרות הפחד שלנו מהירי החלטנו לנסות את מזלנו. חתכנו את גדר התיל ורצנו כולם יחד, משהו כמו 50 איש. היו בינינו שלושה זרים. כוחות הביטחון קיבלו את פנינו כמה עשרות מטרים מהבסיס. לא הסתכלתי אחורה".
חטוף אחר, אלכסנדרו ברשו העובד בחברת קייטרינג צרפתית שנתנה שירותים לעובדי המתקן, סיפר כי העביר 40 שעות כשהוא מסתתר לבדו
מתחת למיטתו בחדר השינה, מכווץ מפחד. הוא סיפר כי היה מבועת וחשש שייהרג. כשהוא עדיין רועד אמר ברשו לרדיו "אירופה 1" כי ניצל הודות לכך שנשאר בחדר הנמצא הרחק משאר העובדים הזרים והתחבא מאחורי מחסום של קורות עץ. הוא סיפר כי עמיתיו האלג'יראים הבריחו לו מים ומזון.
שלשום הוא חולץ על-ידי חיילי צבא אלג'יריה יחד עם אזרחים זרים נוספים. הוא סיפר כי במשך שהותו במתקן, חשש כל כך להיחשף עד שפתח את דלת חדר השינה שלו רק אם האדם שהקיש עליה מסר סיסמה סודית. "הייתי מבודד לגמרי... פחדתי. יכולתי לראות את עצמי גמור בקופסת עץ", אמר בראיון מהבסיס הצבאי שאליו הועבר יחד עם שאר החטופים. "כשהחיילים האלג'יראים שאני אסיר תודה להם הגיעו לקחת אותי, אפילו לא ידעתי שזה נגמר. ציפיתי להעביר עוד לילה שם. הם היו עם כמה מעמיתיי, אחרת בשום פנים ואופן לא הייתי פותח את הדלת".
הקלה גדולה, אבל רוצים הביתה
הוא סיפר כי ההשתלטות של המחבלים על המתקן החלה בפרץ של יריות וקריאה לכולם להישאר היכן שהם נמצאים. אלכסנדר אמר כי היה מבולבל מפני שידע שהאתר נשמר על-ידי מאבטחים. "שמעתי מספר גדול מאוד של יריות. הייתה אזעקה שהורתה לנו להישאר איפה שאנחנו אבל לא ידענו אם זה אמיתי או שמדובר בתרגיל. אחר כך, כשהזמן עבר, נודע לי שנלקחנו בשבי. הכל עבר מפה לאוזן. לא ממש ידענו מה קורה".
הטלוויזיה הממלכתית של אלג'יריה שידרה אמש תמונות של בני ערובה משוחררים, וראיינה חטופים אלג'יראים, טורקים ופיליפינים. אחד החטופים סיפר: "עכשיו אני מרגיש בטוח אבל לא אהיה שמח במאת האחוזים עד שאשוב הביתה, לבריטניה. לבי נתון לחבר'ה שעדיין שם, ואני מקווה שכולם ישובו הביתה בשלום כי בסופו של דבר זו בסך הכול עבודה". השני סיפר כי הוא חש "הקלה גדולה" להיות מחוץ למקום. "עם כל כמה שאני שמח להיות בחוץ, המחשבות שלי הן עם עמיתיי שעדיין שם".
מועצת הביטחון של האו"ם גינתה הלילה את מתקפת הטרור בשדה הגז באלג'יריה. בהודעתה מסרה המועצה כי התקרית היא "מעשה נפשע". "מועצת הביטחון מגנה באופן התקיף ביותר את מתקפה הטרור בשדה הגז עין אמאנס שבמזרח אלג'יריה", נכתב בהודעה שאישרו פה אחד כל 15 המדינות החברות. "המועצה קוראת לכל המדינות הקשורות לשתף פעולה באופן פעיל עם הרשויות באלג'יריה", נכתב עוד בהודעה, המדגישה את הצורך להילחם בטרור תוך הקפדה "על החוק הבינלאומי, זכויות האדם וזכויות הפליטים".
אלג'יריה עדכנה אתמול בצהריים כי כוחות מיוחדים ממשיכים לנהל משא ומתן עם החוטפים. לפי העדכון האחרון שהעבירה אלג'יריה, מספר החטופים ששוחררו מאז תחילת המשבר עומד על יותר מ-650, בהם 573 אלג'יראים. בסוכנות הידיעות האלג'יראית הבהירו כי מחבלים עדיין מתבצרים עם "מספר" חטופים בשדה הגז, ומסרו כי צבא אלג'יריה חותר להשגת "פתרון בדרכי שלום". לפי שעה לא ברור אם האזרחים הזרים הנעדרים עדיין מוחזקים ישירות על-ידי החמושים או אם חלקם מסתתרים באזורים שונים של המתקן הגדול. לא ידוע גם אם חלק מהנעדרים הזרים נהרגו וגופותיהם פשוט טרם אותרו.
אתר חדשות במאוריטניה, המפרסם לעתים קרובות הודעות מטעם ארגוני ג'יהאד הקשורים לאל-קאעידה, דיווח כי החוטפים באלג'יריה הציעו עסקת חליפין שבמסגרתה ישוחררו שני חטופים אמריקנים בתמורה לשחרור שני פעילי טרור בכירים הכלואים בארה"ב. אחד משני הפעילים הכלואים שבהם מדובר הוא "השייח העיוור" עומר עבד אל-רחמן, שתכנן הפיגוע הראשון במגדלי התאומים בניו-יורק, ב-1993. השני הוא הפקיסטני עפיה סידיקווי. ארה"ב מיהרה להבהיר כי לא תנהל משא ומתן עם טרוריסטים.
אלג'יריה מציירת "מבצע הירואי"
בינתיים, באלג'יריה מנסים להתגונן גם מפני הביקורת הבינלאומית הנוקבת שנמתחה על המדינה, בעקבות החלטתה לצאת למבצע צבאי לשחרור החטופים ובין השאר להפציץ את האתר שבו התבצרו החוטפים עם בני הערובה. לפי דיווחים, ההתקפה הגדולה שבה נהרגו כנראה גם לא-מעט חטופים, נעשתה ללא תיאום עם המדינות שאזרחיהן נחטפו. בהודעת אלג'יר בצהריים נטען כי המבצע הצבאי הציל את חייהם של מאות בני ערובה ומנע אסון למתקני נפט. הטלוויזיה האלג'יראית שידרה ראיונות עם החטופים שבהם שיבחו את צבא אלג'יריה, בניסיון אלג'יראי להתמודד עם הביקורת ולצייר מבצע הירואי.
משבר בני הערובה באלג'יריה החל ביום רביעי, כשטרוריסטים השתלטו על שדה גז והעובדים בתחומו בתגובה על המבצע הצבאי במאלי, שבו
מסייעים כוחות צרפתיים לכוחות מאלי להילחם בפעילי ג'יהאד עולמי שכבשו שטח ענקי בצפון המדינה והפכו אותו לבסיס הטרור האיסלאמיסטי הגדול ביותר בעולם.
במתקן באלג'יריה היו מלבד מאות עובדים אלג'יראים גם עובדים רבים מבריטניה, ארה"ב, צרפת, יפן, נורבגיה, רומניה ומלזיה. חלקם נמלטו במהלך הימים האחרונים, אחרים נהרגו יחד עם חוטפיהם בהפצצות צבא אלג'יריה, ולטענת חלק מהשבויים שנמלטו חוטפים אחרים נמלטו מהמקום בכלי רכב שעליהם עשרות חטופים נוספים. מאלגי'ריה מגיעות בימים האחרונים ידיעות סותרות, וקשה מאוד לדעת מה מידת אמינותן.