מחלוקת בוושינגטון: האם לשגר כוחות למאלי?
האירועים האחרונים במאלי ובאלג'יריה עוררו מחלוקת בממשל. כך מדווח ה"לוס אנג'לס טיימס". גורמי ביטחון סבורים כי יש צורך בהתערבות צבאית כדי למנוע מטרוריסטים להשתלט על מאלי, כפי שאירע באפגניסטן. מנגד, יועציו של אובמה משוכנעים: אין איום על המולדת. מועצת הביטחון גינתה את המתקפה באלג'יריה
הבית הלבן והפנטגון חלוקים בנוגע לאופן שבו ארצות הברית צריכה לפעול במאלי ובאלג'יריה לאור ההתפתחויות האחרונות באזור. ה"לוס אנג'לס טיימס" דיווח הבוקר (שבת) כי גם בבית הלבן וגם בפנטגון סבורים שקבוצות החמושים לא מהוות איום מיידי נגד ארה"ב, אולם ההתערבות הצבאית של צרפת במאלי ומתקפת הטרור על שדה הגז באלג'יריה עוררה מחלוקת בממשל אובמה בנוגע לשאלה אם מדובר באיום מספיק חמור על האינטרסים של ארה"ב או בנות בריתה כדי שזו תגיב באופן צבאי.
- כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
- הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
לפי הדיווח בעיתון, מספר קציני צבא וגורמים בכירים בפנטגון מזהירים כי ללא תגובה קשה של ארה"ב, מאלי עלולה להפוך לחוף מבטחים עבור קיצוניים, בדומה לתהליך שאירע באפגניסטן לפני פיגועי 11 בספטמבר 2001.
העיתון מצטט את הגנרל קרטר האם, מפקד הכוחות האמריקניים באפריקה, שאמר כי אם החמושים לא יטופלו הם יגיעו ליכולות שיאפשרו להם לפגוע באינטרסים אמריקניים. מנגד, רבים מיועציו הבכירים של אובמה אומרים כי לא ברור אם החמושים במאלי, שכוללים אנשי אל קאעידה, מאיימים על ארה"ב.
דרמה בשדה הגז
"חתכנו את גדר התיל, ורצנו החוצה"
ynet וסוכנויות הידיעות
כשרבים מחבריהם עדיין בני ערובה בשדה הגז באלג'יריה, סיפרו חטופים על רגעי הדרמה שבהם נמלטו אל החופש בעיצומו של מבצע החילוץ: "הירי החל. פחדנו למות, אבל החלטנו לנסות את מזלנו"
גורם ממשל אחר, שמתדרך באופן קבוע על נושאי מודיעין מהסוג הזה, אמר כי קשה להבדיל בין המטרות של הארגונים השונים. "יחד עם אל קאעידה במגרב, ובני בריתם, פועלים פושעים ומבריחים אופורטוניסטים", אמר.
המחלוקת הפנימית היא אחת הסיבות לעיכוב בסיוע של ארה"ב לצרפת ששיגרה בשבוע שעבר כוחות נרחבים למאלי וביצעה תקיפות אוויריות נגד החמושים. לפי הדיווח בעיתון, הפנטגון מתכנן להתחיל לסייע בהעברה של לוחמים צרפתים וציוד למאלי בימים הקרובים.
מועצת הביטחון: המתקפה באלג'יריה - "מעשה נפשע"
בתוך כך, מועצת הביטחון של האו"ם גינתה הבוקר את מתקפת הטרור בשדה הגז באלג'יריה. בהודעתה מסרה המועצה כי התקרית היא "מעשה נפשע". בהודעה שאישרו פה אחד כל 15 המדינות החברות נכתב כי "מועצת הביטחון מגנה באופן התקיף ביותר את מתקפה הטרור בשדה הגז עין אמאנס שבמזרח אלג'יריה."המועצה קוראת לכל המדינות הקשורות לשתף פעולה באופן פעיל עם הרשויות באלג'יריה". עוד נכתב כי המועצה מדגישה את הצורך להילחם בטרור תוך הקפדה "על החוק הבינלאומי, זכויות האדם וזכויות הפליטים".
החילוץ הכושל באלג'יריה: טנקים בשדה הגז (צילום: רויטרס)
בינתיים נמשכת דרמת בני הערובה בשדה הגז במזרח אלג'יריה. לפי כוחות הביטחון של אלג'יריה במתקן הגז עדיין ישנם מחבלים המחזיקים ב"כמה" בני ערובה, ולפי אחד הדיווחים מדובר בשבעה חטופים זרים. אלג'יריה טוענת כי מתוך 132 אזרחים זרים שהוחזקו במתקן קרוב ל-100 שוחררו או נמלטו, וגורלם של השאר אינו ידוע.
משבר בני הערובה באלג'יריה החל ביום רביעי, כשטרוריסטים השתלטו על שדה גז והעובדים בתחומו בתגובה על המבצע הצבאי במאלי, שבו מסייעים כוחות צרפתיים לכוחות מאלי להילחם בפעילי ג'יהאד עולמי שכבשו שטח ענקי בצפון המדינה והפכו אותו לבסיס הטרור האיסלאמיסטי הגדול ביותר בעולם.
במתקן באלג'יריה היו מלבד מאות עובדים אלג'יראים גם עובדים רבים מבריטניה, ארה"ב, צרפת, יפן, נורבגיה, רומניה ומלזיה. חלקם נמלטו במהלך הימים האחרונים, אחרים נהרגו יחד עם חוטפיהם בהפצצות צבא אלג'יריה, ולטענת חלק מהשבויים שנמלטו חוטפים אחרים נמלטו מהמקום בכלי רכב שעליהם עשרות חטופים נוספים. מאלגי'ריה מגיעות בימים האחרונים ידיעות סותרות, וקשה מאוד לדעת מה מידת אמינותן.
נשיא ארה"ב אובמה
צילום: MCT
נשיא צרפת פרנסואה הולנד
צילום: AFP
מומלצים