בין בייג'ינג לת"א: למרות החוק, האוויר שלנו מזוהם
בסין נרשם לאחרונה זיהום אוויר בקנה מידה כה חריג, וההמלצה לתושבי הבירה היתה לא לצאת מהבית כלל. ריכוזי הזיהום בישראל אומנם אינם מתקרבים לריכוזים דומים, אך גם אצלנו ישנן חריגות תכופות, שמדי שנה גובות מאות הרוגים. הגיע הזמן שניישם את חוק "אוויר נקי", לפני שיהיה מאוחר מדי. דעה
זיהום האוויר בבייג'ינג שבר שיאים חדשים לאחרונה, כאשר מרכזי הניטור בעיר מדדו את זיהום האוויר הכבד ביותר שנמדד בהיסטוריה העולמית. בירת סין המתועשת, המאכלסת 20 מיליון בני אדם, מתמודדת בימים האחרונים עם ערפיח כה קשה, עד שתושבים לא יכולים לראות מעבר לרחוב וזרימת התנועה משובשת.
- ארץ זבת גופרית וחנקן: האוויר בישראל יותר מזוהם
- שנתיים לחוק אוויר נקי - האוויר עדיין מזוהם
- האוויר מסריח - האם הוא גם מזוהם? מדריך
- הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
מדובר בחריגות הזויות כמעט ברמות החלקיקים המזהמים באוויר, הגבוהות פי 36 מן המותר בתקנים המוכרים של ארגון הבריאות העולמי, שאומץ על-ידי מדינת ישראל בשנת 2011, ומסכנות את חייהם של עשרות מיליונים ברחבי סין.
על פי מחקר משותף של אוניברסיטת בייג'ינג וארגון גרינפיס שפורסם השבוע, למעלה מ-8,500 איש מתו במהלך 2012 כתוצאה מהשפעות זיהום אוויר בארבע ערים בסין, במקביל לנזק כלכלי שנתי של 1.08 מיליארד דולר.
אותם חלקיקים מזהמים כה קטנים עד שמנגנון הסינון של הגוף אינו מצליח למנוע את חדירתם אל הריאות והם גורמים למגוון השפעות בריאותיות שליליות ומחלות נשימה. מחקרים רבים מצביעים על זיקה בין ריכוזי חלקיקים גבוהים באוויר לבין מחלות לב, סרטן ריאות ואסטמה. ילדים מהווים אוכלוסיה פגיעה במיוחד. המלצת הגורמים הבריאותיים בסין השבוע הייתה חד משמעית למבוגרים ולילדים כאחד - אל תצאו מן הבית. אתם מסכנים את חייכם.
800 ישראלים מתים מדי שנה מזיהום
ריכוזי זיהום האוויר בישראל אומנם אינם מתקרבים לריכוזים אלה, אך גם אצלנו ישנו חריגות תכופות מתקני איכות אוויר, מסוכנות ותכופות בהרבה מכפי שמדברים עליהן. בתחנת ניטור בבית הספר עירוני ד' בתל-אביב, בין משחקי הילדים בהפסקות, נרשמו בשנת 2012 חריגות מהתקן המומלץ בהיקף של עשרות אחוזים. באחד מכל שלושה ימים לערך נושמים ילדי תל-אביב אוויר לא בריא.
על פי נתונים שמפרסם המשרד להגנת הסביבה, כ-800 אנשים מתים מדי שנה מחמת זיהום אוויר – יותר מכפול מהתמותה מתאונות דרכים, בה אנו עוסקים הרבה יותר. הנזק הכלכלי העקיף למשק מוערך בסך של כ-8 מיליארד שקל, סכומים דמיוניים בלב הגרעון התקציבי הנוכחי, הנכנס לתקציב מהדלת האחורית – דרך תקציבי הבריאות והרווחה.
האוויר המזוהם בישראל, המרוכז בעיקר בלב הערים הגדולות, אינו בבחינת תופעה בלתי נמנעת. מדינות רבות קיבלו החלטות שקולות ואף כדאיות מבחינה כלכלית אשר הביאו לשיפור משמעותי בתחום. בשנת 2008 חוקקה הכנסת את "חוק אוויר נקי". מדובר בחוק מודרני ומקיף שמחד יוצר מנגנון פיקוח יעיל ושאפתני שמחזק את סמכות השר להגנת הסביבה ומאידך מעביר סמכויות רבות לרשויות המקומיות לטיפול בנושא.
למרות החוק, האוויר עדיין מזוהם
למרבה הצער - התקוות התבדו. המשרד להגנת הסביבה לא ידע לנצל את הזדמנות הפז שנפלה בחלקו, וחמש שנים לאחר חקיקת החוק, מדינת ישראל דורכת במקום. החוק מחייב את המשרד להגנת הסביבה להכין תכנית לאומית לצמצום זיהום אוויר, עד כה היא לא אושרה עקב ויכוח על עלות יישומה – 690 מיליון שקל. גם כאשר התוכנית קוצצה בשליש, דוחים שוב את ביצועה.
במקביל, על פי דו"ח ארגון הקואליציה לבריאות הציבור, לא מצא המשרד להגנת הסביבה גם תקציבים פעוטים יותר למימוש תכנית ניטור מקיפה לבחינת המזהמים בערים הגדולות, הכוללת 28 מזהמים בתדירות של אחת לשבועיים. בפועל, בשנת 2012 בוצעו שלוש יממות דיגומים בלבד - לעומת 26 ימים כנדרש.
בחיפה המתועשת מצב הבריאות קשה במיוחד. פרופ' חיים ביבי מבית חולים רמב"ם, פחרסם ממצאים המצביעים על הפער בשיעור ארצי לילדים אסטמתים (7%) לנפת חיפה שמגיע ל-15% ובקריית ים ל-21%. כלומר - אחד מכל חמישה ילדים בקריות חולה מאסתמה. יחד עם שיעור סרטן השד הגבוה וסוגי סרטן אחרים, המשרד להגנת הסביבה היה חייב להפעיל את סמכותו כדי להכריז על חיפה - יחד עם ירושלים ותל אביב - כאזורים נפגעי זיהום אוויר, כפי שנדרש על-פי חוק אוויר נקי, אך במשרד התלבטו ולבסוף לא קיבלו החלטה.
החדשות הקשות מסין מעמידות בפני מקבלי החלטות בישראל שתי אופציות. אפשר לבחור בדרך של אירופה וארצות הברית, אשר בחרו בשילוב של שיפור במערכת הפליטות של כלי רכב, קידום תחבורה ציבורית נקייה, פיקוח ואכיפה הדוקים מול מפעלים מזהמים ושדרוג דלקים כדי ליצור מציאות חדשה בחיים העירוניים.
מן העבר השני עומד המודל של סין, אשר מקדשת את הגידול בייצור התעשייתי ובהגדלת התל"ג על חשבון בריאות האזרחים.
למרבה האירוניה, עלות זיהום האוויר למשק אינה מורגשת מיידית, אך לא פחות גבוהה – מסבסוד ימי מחלה וטיפולים רפואיים ועד לירידה בתפוקת גידולים חקלאיים. לצערנו, בזמן מערכת הבחירות הנוכחית נושאים כאלה אינם עולים על סדר היום הפוליטי והציבורי. אך מבחינת בריאות התושבים, איכות האוויר שלנו היא עניין של "חיים ומוות".
פרופ' אלון טל, יו"ר התנועה הירוקה ומועמד מפלגת "התנועה" לכנסת