שתף קטע נבחר
 

הסיפור שאינו נגמר: פיצות ולחמניות מהספרים

בזמנה הפנוי, מיכל וקסמן שוקעת בכורסה וקוראת בשקיקה ספרי בישול מארצות רחוקות. 3 מתכונים ממכרים השראת הספרים: בצק יוגורט, מיני פיצות עם בשר כבש מתובל וגם לחמניות גבינה וזעתר

ספרי בישול הם חומרי הקריאה החביבים עלי. המטבח שלי מלא בהם וכשהם מגיעים באריזות חומות עם הלוגו של אמזון אני רצה הביתה מסניף הדואר השכונתי, אחוזת התרגשות של ילדת יומולדת שמצפה לחבק בובה חדשה, שוקעת לתוך כורסה עמוקה, מנותקת לגמרי מהעולם סביבי, יוצאת למסע פרטי במטבחים של אחרים שגם אם לא אבשל שום מנה שלהם שלב אחרי שלב בדיוק על פי המתכון - בטוח יספקו השראה ותשוקה גדולה לאוכל קצת אחר.

 

עוד בערוץ האוכל:

טחונים בסטייל: 8 מתכוני קציצות משגעים

צבעוני בצלחת: 4 מתכוני עיקריות בריאים

זה לא הגיל, זה התרגיל: ג'וני ווקר מחדשים

 

הצצה ראשונית, דפדוף מהיר יחסית. הרבה קיפולים בפינות הדפים. דגדוג בקצות האצבעות. לפעמים רשימת רעיונות שעולים תוך כדי. בלילה לפני השינה, אני והספר החדש מכורבלים במיטה. מתעכבת על המילים, התיאורים, החוויות.

 

מעדיפה תמיד את אותו בשלן או בשלנית שתופסים אותי גם במילותיהם ולא רק באוכל שלהם, כי קל יותר להבין ולאוהב אוכל שיש מאחוריו סיפור או פאזל אנושי מסקרן. זה השלב שספר בישול הופך פרוזה לכל דבר ואם הוא מסקרן מספיק קוראת בו מכריכה לכריכה.

 

בכל ביקור בעיר רחוקה, מוכרת או זרה, מקדישה זמן איכות לביקור בחנויות ספרים. מציצה ברבי המכר, בספרות חדשה, בהמלצות הצוות. מזדחלת לאיטי אל פינת ספרי האוכל. פושטת מעיל, מניחה את התיק, משתיקה את הנייד. נעלמת לכמה שעות טובות בין המדפים. מלטפת עמודים, בולעת תמונות ומילים, מייצרת ערימות לדפדוף ובסוף בוחרת את מי שיזכה לחצות אוקינוסים ולחזור איתי למטבח שלי.

 

שום אמאזון בעולם לא יחליף את החוויה הזו. שום קונגלומראט ספרים עם דוכני 4 ב-100 לא יאפשר את השלווה שבצלילה אל בין דפיו של ספר ששוכן לבטח על מדף שעושה לו כבוד בבחירה, בתצוגה, באוירה.

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

כשנכנסתי בפעם הראשונה אל החלל הלא קטן של סיפור פשוט בנווה צדק התמלאתי תחושה של הזמנה. יותר מרכז תרבות מחנות. ככותבת - שמחתי לראות את הכבוד הנדיר שעושים כאן ליצירות ספרותיות. כקוראת - שמחתי להבלע אל תוך כריכות ודפים ולשכוח לגמרי את רשימת המטלות שחיכתה לי בהמשך היום.

 

כשמירה, מנהלת החנות וקוראת נאמנה של הבלוג הזה, פנתה אלי והציעה לי להיות אורחת קבועה בחנות, כזו שמוזמנת מתי שרוצה לעלעל באוסף ספרי הבישול המקומיים והזרים המכובד שבה, לבחור בכל פעם אחד, לחזור איתו הביתה בהשאלה, לקרוא, לבחור, להתנסות במטבח ולספר איך ומה יצא, התקשיתי לסרב.

 

 

מסע דמיוני בלבאנט ובצק נפלא ורב שימושי

הרבה חברים אהובים מצאתי על המדף בסיפור פשוט. כאלה שספריהם בולטים בספריה הפרטית שלי ואחרים שתכננתי לרכוש ולא הספקתי. כמו תמיד יצאתי עם הרבה יותר מהספר אחד שלשמו באתי. מתוך כל הספרים שחייכו אלי בחנות, נמשכה העין אל "סאהא" של הזוג האוסטרלי גרג ולוסי מאלוף.

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

"סאהא", הוא ספר מסע לפחות כמו שהוא ספר אוכל. מסע של אוכל ותרבות בסוריה ובלבנון, ארצות קרובות-רחוקות שמטבחיהן הם מהמסקרנים בעולם מבחינתי. תרבות אוכל מפוארת שנמצאת במרחק נגיעה, נעה סביב חומרי גלם וצורות בישול כל כך מוכרות ובכל זאת נשארת בלתי מושגת. תמצית סיפורה הכואב של הארץ הזו ומלחמת העמים שמתנהלת וכנראה תתנהל בה לעולם.

 

הוא שף אוסטרלי ממוצא לבנוני. היא כותבת ועורכת אוכל. ביחד הם יוצאים למסעות קולינריים אותם הם מתעדים בספריהם בסיפורים, במתכונים ובתמונות. בחרתי מתוך הספר שני מתכונים שמבוססים על בצק אחד. שניהם קלאסיקות של המטבחים המדוברים. חוץ מהם סימנתי עוד המון דברים שמתחשק לי לבשל ובטח תפגשו וריאציות שלהם פה בעתיד הקרוב.

 

 

בצק יוגורט

הבצק הזה הוא טייק קצת אחר על בצקי פיצה ופוקאצ'ה. היוגורט שבתוכו משנה את המרקם ומוסיף לו עוד רובד בטעם וכמובן מתחבר באופן מושלם עם שאר החומרים שיצטרפו אליו מבפנים ומבחוץ.

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

בחרתי לתת פה שני יישומים לבצק היוגורט. בספר תמצאו גם שלישי. עם קצת דמיון ויצירתיות אפשר להמציא עוד כמה.

 

המרכיבים: 

1/2 כוס פלוס כף גדושה יוגורט צאן סמיך 4% או יותר (יוגורמה יהיה מצוין)

2 כוסות קמח (עדיף שטיבל 2)

1/2 כפית מלח

3/4 כפית סוכר

1 כף שמרים יבשים

3 כפות שמן זית

3 כפות מים פושרים

 

אופן ההכנה:

  1. בקערה מערבבים קמח מנופה, מלח, סוכר ושמרים.
  2. מוסיפים באחת יוגורט, שמן זית ומים.
  3. לשים ביד או בוו לישה במעבד מזון עד שהבצק מתאחד לגוש אחד. לשים במשך כ-10 דקות עד לקבלת בצק חלק, אחיד, רך וגמיש.
  4. יוצרים מהבצק כדור, מניחים בקערה גדולה ומכסים בניילון נצמד.
  5. מניחים במקום חמים לתפיחה של שעתיים בהן הבצק אמור לפחות להכפיל את נפחו.

 

 

לחמה בעג'ין (פיצות קטנות של בצק יוגורט ובשר כבש מתובל)

המרכיבים:

1 כמות בצק יוגורט אחרי תפיחה של שעתיים

שמן זית למריחת הבצק

250 גרם בשר טלה לא רזה, טחון גס

1 עגבניה ללא גרעינים, עם הקליפה, קצוצה הכי קטן שאפשר

1 צ'ילי אדום טרי קצוץ הכי קטן שאפשר

1 בצל קטן קצוץ הכי קטן שאפשר

1/2 כפית בהרט

1 כפית רכז רימונים

מלח ופלפל לפי הטעם

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

אופן ההכנה:  

  1. מכינים את תערובת הבשר: על קרש חיתוך גדול שמים בשר, עגבניה, בצל וצ'ילי קצוצים. מערבבים תוך כדי קיצוץ בסכין חדה עד שמתקבלת תערובת אחידה ועדינה במרקמה. מוסיפים בהרת, רכז רימונים, מלח ופלפל ומערבים ע"י לישה.
  2. מכינים את עיגולי הבצק: מפילים את הבצק שסיים תפיחה ומחלקים אותו ל- 12 חלקים. מגלגלים כל חלק לכדור קטן.
  3. בעזרת מערוך פותחים כל כדור לעיגול בצק שקוטרו בערך 10 ס"מ. אין צורך לקמח את משטח העבודה. הבצק גמיש ואינו נדבק. מסדרים את עיגולי הבצק על תבנית מכוסה בנייר אפיה.
  4. בעזרת מכחול אפיה מורחים כל עיגול בצק במעט שמן זית. מחלקים את תערובת הבשר ל-12 כדורים שווים.
  5. מועכים כל כדור בשר על פני עיגול בצק. בעזרת האצבעות מורחים ומהדקים את הבשר לבצק כך שנוצרת שכבה אחידה בעוביה. משאירים מעט שוליים של בצק שאינם מכוסים בבשר.
  6. אופים בתנור, שחומם מראש לחום גבוה מאד, במשך כ-5 דקות או, עד שהבצק זהוב ופריך למעלה ולמטה והבשר מקבל צבע צלוי ומפיץ ריחות שגורמים לכם טירוף קל.

 

אוכלים חם ולא מאמינים כמה שזה טעים!

 

 

לחמניות גבינה וזעתר

המרכיבים:

1 כמות בצק יוגורט אחרי תפיחה של שעתיים

100 גרם גבינת חלומי או מוצרלה קשה מגוררות גס

3 כפות פרמזן מגורר גס

חופן נדיב מאד של עלי זעתר טריים

מעט שמן זית למריחת הלחמניות

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

אופן ההכנה:

  1. מפילים את הבצק אחרי תפיחה של שעתיים. מעבירים אותו למשטח עבודה. מפזרים מעליו גבינות וזעתר ולשים עד שבגבינות והעלים נטמעים בבצק באופן פחות או יותר אחיד.
  2. מחלקים את הבצק ל-12 חלקים ומגלגלים מהם כדורים.
  3. מרפדים תבנית לא גדולה בנייר אפיה ומשמנים אותה. מסדרים את עיגולי הבצק בשורות שוות עם רווחים ביניהם עדי שיוכלו לתפוח. הרווחים צריכים להיות של חצי ס"מ בערך מכל כיוון כדי שהלחמניות יגעו זו בזו בסוף תהליך התפיחה והאפיה.
  4. מכסים את התבנית בניילון נצמד או מגבת לחה ומניחים במקום חמים לתפיחה נוספת של שעה לפחות או עד שהלחמניות נוגעות זו בזו. בסוף התפיחה מורחים את הלחמניות בשמן זית בעזרת מברשת בצק.
  5. מניחים את הלחמניות בשליש התחתון של תנור שחומם מראש לחום גבוה מאד, ואופים במשך 20-25 דקות או עד שהלחמניות שחומות, תפוחות ואפויות היטב מבפנים.
  6. שולפים את נייר האפיה עם הלחמניות מהתבנית ומניחים להתקרר על רשת ברזל. אוכלים כמו שהן או טובלים ביוגורט עם זעתר ושמן זית. לפני ששמתם לב התבנית התרוקנה.

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

לכל הטורים של מיכל וקסמן

לאתר של חנות הספרים "סיפור פשוט "  

 


   

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכל וקסמן
לפני שתשימו לב זה ייגמר
צילום: מיכל וקסמן
צילום: מיכל וקסמן
מיני פיצות עם בשר
צילום: מיכל וקסמן
מומלצים