שתף קטע נבחר

צילום: עדינה טיכלר, גיל יוחנן, EPA

בשלט רחוק: גם הישראלים בלונדון חוגגים בחירות

אוכל ישראלי, דגלים כחול-לבן ושידור חי ממדגמי הטלוויזיה בארץ. ישראלים רבים שגרים בבירה הבריטית אמנם לא מצביעים בבחירות, אך ישתתפו במסיבת בחירות חגיגית. "אני מחובר הרבה יותר למה שקורה בישראל מאשר למה שקורה בלונדון"

בזמן שבישראל נוהרים לקלפיות , גם בלונדון חוגגים דמוקרטיה כחול-לבן - בשלט רחוק: "הבית הישראלי" בלונדון, פרויקט של משרד העלייה והקליטה בשיתוף עם ארגונים ישראליים נוספים, ארגן היום (יום ג') מסיבת בחירות שבמהלכה יוכלו ישראלים שמתגוררים בבירה הבריטית לצפות בשידור חי בתוצאות המדגמים בטלוויזיה הישראלית.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

מנהיג חזק ידאג לחלשים: פלי הנמר ניצח בספארי

בדרך לחופה עוצרים בקלפי: הצבעה בשמלת כלה

 

"היוזמה לקיים את האירוע נולדה דווקא בעקבות ישראלים שפנו אלינו ושאלו אם אפשר להצביע באנגליה. למרות שהדבר אינו אפשרי, רצינו לתת לישראלים שחיים כאן מקום שבו יוכלו להיות חלק מחגיגת הדמוקרטיה שמתקיימת בארץ", אמרה ל-ynet שרון בואנוס, מנהלת "הבית הישראלי" בלונדון. לדבריה, לאירוע הערב יגיעו יותר מ-100 ישראלים "שיחגגו את הישראליות שלהם עם אוכל ישראלי, דגלים וכמובן שידור חי מהטלוויזיה הישראלית".

 

בין חברי הקהילה הישראלית בלונדון ניתן למצוא עמדות לכאן ולכאן בנוגע לזכות ההצבעה של ישראלים שגרים בחו"ל בבחירות לכנסת. רפי שרון, בן 54, הוא בעל חברת הסעות בלונדון וחי בה קרוב ל-30 שנה. בעבר הוא נסע כמה פעמים להצביע בבחירות בישראל. "המשפחה שלי גרה בישראל ואף על פי שאני נמצא רחוק מישראל, אני מחובר הרבה יותר למה שקורה בה מאשר למה שקורה בלונדון", מספר שרון.

 

"יש לי הזכות להשפיע על עתיד המדינה"

"אני חושב שבתור אזרח ישראלי, יש לי הזכות להשפיע על עתידה של מדינת ישראל גם אם אני לא חי בה", אומר שרון ומוסיף כי אם הוא היה נוסע גם השנה להצביע בישראל, הוא היה מצביע למפלגת הבית היהודי בראשות נפתלי בנט.

"הוא מייצג את השמירה על ארץ ישראל השלמה ואני מאמין שיילחם עבור מטרה זו אם יקבל מספיק כוח בבחירות היום".

 

מנגד, שמעון בן דוד, בן 55 שגר בלונדון זה 15 שנים, אומר שלישראלים שגרים בחו"ל אין מה לעשות בארץ ביום הבחירות. "יש כאן אנשים שנסעו במיוחד בשביל להצביע ואני מבין שזה כתוצאה מהעובדה שמאוד אכפת להם ממה שקורה במדינה, אבל לדעתי אם אתה רוצה להשפיע - תגור שם. זה לא הוגן ולא ראוי שאני ושכמותי, שלא חיים בארץ ולא משלמים מסים בארץ יכולים להשפיע על עתידה של המדינה. הצבעה בבחירות היא זכות, אבל בשביל לקבל את הזכות הזו אני צריך גם לתת".

 

בית צפאפא (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
בית צפאפא(צילום: גיל יוחנן)

בני ברק (צילום: AP) (צילום: AP)
בני ברק(צילום: AP)

כל ישראל פקקים (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
כל ישראל פקקים(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

לדעתו של בן דוד, יש לתת את זכות ההצבעה לבחירות לכנסת למי שעונה על הגדרת "תושב" במדינת ישראל וזאת, על פי הגדרת הביטוח הלאומי, לאדם שנמצא עד חמש שנים מחוץ לישראל. בישראל רשאי לבחור אזרח ישראלי שהוא גם תושב המופיע בפנקס הבוחרים, אך יחד עם זאת, מערכת הביטוח הלאומי ומערכת משרד הפנים כנראה לא ממש מסונכרנות זו עם זו וגם אזרחי ישראל שגרים יותר מחמש שנים מחוץ לישראל וכבר לא עונים על הגדרת התושבות, עדיין ממשיכים לקבל זימונים להצבעה בבחירות לכנסת. 

 

ובינתיים בישראל, אחוזי ההשתתפות המרשימים ממשיכים לרשום שיא של יותר מעשור - נכון ל-18:00 הצביעו 55.5% מבעלי זכות הבחירה (שהם יותר מ-3.1 מיליון ישראלים), לעומת 50.3% בבחירות 2009. במקביל, עומס חסר תקדים נרשם במוקד הטלפוני של ועדת הבחירות המרכזית לבירור מקום ההצבעה. שני אהרון מאשקלון סיפר: "חיכיתי כמעט חצי שעה בתור להצביע, זה לא קרה לי אף פעם".

 

גידול משמעותי נרשם גם באחוזי ההצבעה בצה"ל: עד השעה 12:00 בצהריים הצביעו 29% מהחיילים ב-680 קלפיות. מדובר בעלייה משמעותית ממערכת הבחירות הקודמת, אז הצביעו עד שעה זו 22%. נתונים סופיים יהיו בשעות הערב.

 

במוקדים הטלפוניים של ועדת הבחירות (1-800-200-131) התקבלו עד כה 37,500 שיחות לבירור. בוועדה מדווחים כי מדובר בשיא של כל הזמנים ומתקשים לעמוד בעומס. הם מפנים את האצבע המאשימה למחדל משלוח ההודעות לבוחר - שרבות מהן לא הגיעו ליעדן. הנושא נמצא בבירור בין משרד הפנים לבין החברה שזכתה במכרז להפצתן.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיעור הצבעה גבוה
צילום: AFP
למי היה מצביע? רפי שרון, ישראלי שחי בלונדון כ-30 שנה
מומלצים