שתף קטע נבחר

 

פרצופה של המליאה: פחות מזרחיים, עולים ודרוזים

אז איך תיראה הכנסת ה-19? היו"ר לשעבר שבח וייס מנסה להסביר את השינוי בהרכבו של בית המחוקקים וקורא לחוקרי התרבות בישראל: בדקו למה שליש מהתושבים אינו מגיע לקלפי

המבנה של הכנסת הבאה מהווה ראי שבאמצעותו אפשר ללמוד על תהליכים מרכזיים בחברה הישראלית, אומר יו"ר הכנסת לשעבר, שבח וייס. הוא מסביר כי "להתפלגות החברתית חשיבות פוליטית מרכזית ועליונה משום שמהכנסת נגזרת הממשלה הבאה, שתחיל את מדיניותה בכל תחום. לריכוזיות של הממשל יש השפעה לא רק על החיים השוטפים שלנו כאן אלא גם על גורלנו המשותף".

 

בחירות 2013, כותרות אחרונות

ליברמן: לפיד שר חוץ? אולי ייקח את האוצר

התרגיל של יחימוביץ': "מוכנה להמליץ על לפיד"

שולפים סכינים: "שלי התנהלה כמו בדיקטטורה

7 בום: יהדות התורה שברה את תקרת הזכוכית

 

פילוג המנדטים. לאן נעלמו נציגי ברית המועצות לשעבר? ()
פילוג המנדטים. לאן נעלמו נציגי ברית המועצות לשעבר?

 

למרות הדיווחים המוקדמים, אחוז ההצבעה לא היה שונה בהרבה מהבחירות הקודמות. "67 אחוז בשביל מדינה כמו ישראל זה מעט מדי, ומעיד על שילוב מחאות שמונע מהקהל הישראלי לבקר את עצמו באמצעות הבחירות ולא על אדישות", אומר וייס, שכיהן כיו"ר הכנסת ה-13 והוצב בבחירות האחרונות במקום ה-118 הסמלי ברשימת העבודה. לדבריו, יש חשיבות רבה לכך שחוקרי החברה הישראלית יבחנו באופן יסודי את הרכב ההימנעות, כפי שהם בודקים את הרכב ההשתתפות.

 

הפנים חדשות, המרקם החברתי לא

כולם מדברים על התחדשותה של הכנסת, וגם יש עתיד תורמת את חלקה ברשימה חדשה לגמרי, אולם מבט לנתונים מראה שנכון לעכשיו נזכה לראות הרבה מאוד פנים חדשות, שבסך הכול שומרות על המסורתיות המגזרית בעניין. וייס מציין כי ההרכב כולל כעת יותר נשים (26 לעומת 22 בכנסת היוצאת) וארבעה ניצבים לשעבר במשטרה מתוך 13 אנשי ביטחון מובהקים. ובכלל, מדובר בכנסת מובהקת של המעמד הבינוני מכל בחינה סוציו-תרבותית אפשרית.

 

ההרכב של ש"ס לכנסת. כולם מעדות המזרח ()
ההרכב של ש"ס לכנסת. כולם מעדות המזרח

 

"מבחינת ההרכב העדתי בכנסת ה-19, המזרחיים כנראה עוד לא חדרו לליבה

 של המעמד הבינוני, לא רק כלכלית אלא גם חברתית", אומר וייס. "מספרם בכנסת הבאה ירד, ורק ש"ס כמובן נושאת את הדגל. במפלגות האחרות הייצוג יורד. אני נוטה לקבל את הגדרתה של אחת האינטלקטואליות המזרחיות, שהאינטלקטואל המשכיל המזרחי הלא-דתי טרם מצא את מקומו בממסד הכלכלי-החברתי והתקשורתי של ישראל".

 

וייס מציין כי במערכת הבחירות הייתה הרגשה שהעיתונאים "עלו על הכנסת", אבל לא צריך להגזים במספרים: תשעה מחברי הכנסת הבאה הם עיתונאים שמגיעים מהתקשורת הכתובה והאלקטרונית, ואחד מהם הוא גיבור הבחירות יאיר לפיד. מי שלעומת זאת כמעט נעלמו מהכנסת הם נציגי העדה הדרוזית, שבכנסת היוצאת היו חמישה וכעת נותר רק אחד מהם. 

 

יו"ר הכנסת בעבר, שמשמש גם כחוקר במדע המדינה, מוסיף כי ירידה מפתיעה במיוחד נרשמת גם בייצוג העולים מברית המועצות לשעבר. אם בכנסת הקודמת היו בה 14 נציגים, כעת מסתכם מספרם בשבעה - שישה מהם בליכוד-ביתנו ואחד ביש עתיד. במובן זה הייצוג של מגדר גדול מאוד שהתעלה בצורה מרשימה בחברה הישראלית, מזכיר את זה שלפני עשור, בתקופת "ישראל בעלייה".

 

הרצון להצטרף לחיים הפוליטיים מאפיין לא פעם בני משפחה של מנהיגים או פוליטיקאים. במובן זה בכל כנסת יש מעט "משפחולוגיה", גם אם פחות בעבר - נזכר וייס. הפעם נוספו רק שניים חדשים: יאיר לפיד, בנו של טומי לפיד, ויאיר שמיר, בנו של ראש הממשלה לשעבר יצחק שמיר. הם מצטרפים לעוזי לנדאו, צחי הנגבי, יצחק (בוז'י) הרצוג, ציפי לבני ומאיר פרוש - שגם להם קרובי משפחה שכיהנו בעבר בכנסת. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך תיראה הכנסת?
צילום: אוהד צויגנברג
צילום: אתר הכנסת
שבח וייס
צילום: אתר הכנסת
מומלצים