ט"ו בשבט הגיע - חג לבניינים הירוקים
ברוח חג האילנות, יקבלו בחודש הקרוב 11 מבנים בישראל תקן של בנייה ירוקה, ויתווספו ל-22 המבנים שכבר זכו לתואר המכובד. מה זה אומר? חיסכון באנרגיה ובמים, מחזור פסולת ושימוש בחומרים ירוקים. וגם: סיפורו של בניין ירוק בפרויקט חדש בנתניה
לא הרבה בניינים מתהדרים בתואר החגיגי "בניין ירוק". עד כה אושרו בישראל 22 בניינים, רובם למגורים, כבעלי תקן של בניה ירוקה ובחודש הקרוב, ברוח חג האילנות, יאושרו עוד 11 כאלה.
- סקר: 40% ישלמו 25 אלף שקל יותר על בית ירוק
- דירה ירוקה תחסוך לכם כסף - והנה ההוכחות
לכתבו נוספות בנושא בנייה ירוקה
מדובר על בניינים המשתמשים במספר אלמנטים שנקבעו במשרד להגנת הסביבה. לאחרונה נוסף לרשימה בניין אחד כזה, שנבנה בידי חברת רוטשטיין בפרויקט I-PARK בנתניה.
כמו בית מלון: בניין חמישה כוכבים
יש לציין כי התקן המאושר לבניינים הינו תקן ישן, מהימים שלפני התיקון שקבע המשרד להגנת הסביבה בקיץ 2011. לפי התיקון החדש, המבנים שיחזיקו בתקן ידורגו בשיטת הכוכבים. כוכב אחד יהיה לבניין השומר על אלמנטים ירוקים בסיסיים וחמישה כוכבים יהיו למבנה הירוק האופטימלי.
לעת עתה, מדובר בתקן וולונטרי (גם התקן החדש), שאין כל חובה על הקבלנים לפעול לפיו. בעוד מספר שנים צפוי התקן להפוך למחייב לכל הבניינים. למרות זאת, בעת האחרונה עם עליית הוצאות התחזוקה השוטפת, נרשמת התעניינות רבה בבניה שכזאת. חברות קבלניות רבות מיישמות בניה ירוקה, למרות שעלות הקמת כל יחידה בבנייה כזאת מסתכמת בעוד כ- 20 אלף שקל (מחיר שבעבר היה יקר בהרבה).
בישראל אין עדיין מבנים רבים בעלי תקן חדש, מכיוון שהליך ההקמה והתכנון אורך לכל הפחות שנתיים. לפיכך, התחזיות האופטימיות מדברות על כך שרק בקיץ הקרוב נתחיל לראות ניצנים ראשונים של בניינים עומדים, לאחר שנבנו לפי התקן החדש.
בתקן הישן מדובר על חמישה עקרונות בנייה: הראשון הוא ניצולת אנרגטית - בהקשר זה נמדדים רמות הבידוד של מעטפת הבניין וצורת העמדה של המבנה, וכן נבחנות מערכות החיסכון במבנה בתחום התאורה, האיוורור, מיזוג האוויר ועוד.
עיקרון נוסף הוא ניצולת המים - בהקשר זה נבדקת רמת החיסכון לעומת בניינים אחרים, שימוש בחסכמים ועוד.
עוד עיקרון הוא הפרדת הפסולת והמֶחזור - כאן נבדק אם אכן ישנה הפרדה בין פסולת רטובה ופסולת יבשה וכן האם הפסולת היבשה מופרדת לסוגי חומרים למֶחזור.
העיקרון הבא שנבדק הוא התאמת כמות היחידות לתוכנית תמ"א 35, העוסקת בין היתר בצפיפות בישובים וכנגזרת מכך גם בכמות השטחים הפתוחים. בעניין זה בניין עם צפיפות יחידות גבוהה יחסית מזכה ביותר ניקוד ירוק, למרות שבתקן הישן עדיין ניתן לקבל תו ירוק גם לבתים צמודי קרקע.
העיקרון האחרון הוא דרישה לשימוש בחומרים בעלי תו תקן ירוק.
ירוקים עוד משלב התכנון
קבלנים המעוניינים לקבל תקן של בניה ירוקה, מצהירים למעשה על כך עוד מהשלב התכנוני. לאחר ההצהרה, מלווה את הבנייה ומכון בדיקות מוסמך, או מכון התקנים הישראלי, במהלך מספר שלבים, עד שמתקבל אישור סופי לכך שהמבנה הוא בעל תו תקן ירוק לאחר טופס האכלוס (טופס 4).
בסופו של יום, בניינים ירוקים גם חוסכים כסף רב לדיירים שמתגוררים בהם, אשר נהנים מצמיחה של 30% בעלויות האנרגיה. בנוסף, בניינים שכאלו פולטים פחות גזי חממה, בשיעור של כ-35%, וחוסכים בצריכת המים בכ-30%-50%.
בבניין בנתניה ניתן דגש על מספר אלמנטים: הצללות מובנות בוויטרינות, חימום סולארי על ידי פתחים מרובים לכיוון דרום, העמדת הבניין בהתאם לשמש, הפרדת המבנים והרחקתם לשיפור אוורור והצללות, זכוכית בידודית בחלונות עם מרווח אוויר, ותכנון מרפסת מעל מרפסת להצללת הוויטרינות.
כמו כן הותקנו מזגני אינוורטר, נעשתה הפרדה בין פסולת אורגנית לבקבוקי פלסטיק וניירות ו-30% מפסולת הבניה הועברה לשימוש חוזר.
"מכיוון שתכננו להוציא תקן ירוק לבניינים שלנו, מלכתחילה כל הקונספט שלנו הלך לכיוון הזה", סיפר אורי פליישמן, סמנכ"ל השיווק של חברת רוטשטיין. לדבריו, "החברה שכרה יועץ לבניה ירוקה, שליווה אותנו כחלק מצוות היועצים בפרויקט, החל משלב התכנון, ונתן דגשים לנושא הבניה הירוקה.
"הרעיון העומד מאחורי התקן הוא ליצור יעילות וחיסכון אנרגטיים, תוך שמירה על הסביבה והקפדה על מספר פרמטרים. מכון התקנים ליווה אותנו והנחה כיצד לבנות ברוח התקן, שמנו דגש על תכנון הפתחים ועל סוג החלונות, סוג האלומיניום, סוג הזכוכית ואופן בידודה. בנינו את הקירות כך שיתנו פתרון אקוסטי ותרמי טוב יותר.
"גם אתר הבניה נוהל ברוח התקן הירוק והקריטריונים שלו. למשל ניתנה תשומת לב למיקום שפיכת הפסולת, דאגנו שלא יהיה הרבה אבק באתר, על ידי כך שהשתדלנו להרטיב את הקרקע, ועוד פרמטרים רבים נוספים".