שתף קטע נבחר
 

חייבים לשאוב? לחזור לעבודה ולהמשיך להניק

חופשת הלידה הקצרה, חשיבות ההנקה לבריאות התינוק והרצון להמשיך את הקשר המיוחד שנוצר איתו - כל אלו גורמים לאמהות רבות לנסות לשלב בין החזרה לעבודה לבין הנקה. יועצת ההנקה אלן שיין עם 10 כללים שיקלו על השילוב בין השתיים

1. חזרה הדרגתית לעבודה

כאשר את חוזרת לעבודה נסי לעשות זאת בצורה הדרגתית. יש מקומות עבודה שיאפשרו לך לחזור למשרה חלקית על בסיס זמני או קבוע או לבצע חלק מהעבודה מהבית. כדאי לחזור לעבודה ביום שלישי או רביעי, ולא ביום ראשון, כדי לקצר את השבוע הראשון ולהקל על כל הצדדים.

 

עוד על הנקה בערוץ הורים :

בדקנו: איזו כרית הנקה הכי נוחה לאמא ולתינוק?

איך יודעים שהתינוק ינק מספיק? עובדות על הנקה

הנקה משפיעה על גזים של התינוק? 11 מיתוסים

 

2. מצאי קבוצת תמיכה

בחופשת הלידה אולי הלכת עם התינוק למפגשי אמהות לאחר לידה, לקבוצת עיסוי תינוקות וכו'. מומלץ מאוד

להמשיך ולהיות בקשר עם אמהות אחרות לילדים בגיל דומה לגיל תינוקך גם לאחר החזרה לעבודה. היעזרי במפגשים של ליגת לה לצ'ה, במפגשים במרכזים להורים ולתינוקות, בקבוצת אמהות שתארגני בעצמך או בקבוצות וירטואליות לאמהות.

 

3. לא חייבים לשאוב

עדיף אמנם שהתינוק יקבל רק חלב אם עד סביבות גיל חצי שנה, ואחר כך יינק בתוספת מזונות מוצקים, אבל אם את נרתעת מהשאיבה או שאין לך תנאים לשאוב, אפשר להמשיך ולהניק את התינוק כרגיל בזמן שאת איתו, כולל בסופי שבוע ובחופשות, ולהיעזר בבקבוקים בשעות שאת בעבודה. אם חזרת לעבודה כשההנקה מבוססת היטב, הגוף שלך יוכל להסתגל לשינויים הללו.

 

4. נסי להגביר את ייצור החלב באופן מלאכותי

אם את יודעת מראש שתהיי מעוניינת לשאוב לאחר החזרה לעבודה, כדאי להוסיף שאיבות פעם ביום-יומיים בשבועות הראשונים שלאחר הלידה, כדי להגביר את כמויות החלב שהגוף יוכל לייצר בהמשך. יש אמהות שאחרי כמה שבועות או חודשים של שאיבה מוצלחת בעבודה מגלות שהכמויות יורדות. אם מראש הגוף שלך רגיל לייצר יותר מ-100%, הירידה הזו תפגע פחות במטרות שלך.

 

5. עדיף לא לקחת משאבה בהשאלה מחברה

המגמה של השאלת ציוד לתינוקות מבורכת, אך המשאבות הביתיות לא נועדו לשימוש של יותר מאם אחת, בעיקר מטעמי היגיינה. קחי בחשבון שלמשאבה יש אורך חיים מוגבל, וייתכן שהמשאבה שלקחת בהשאלה תחליט לשבוק חיים דווקא אצלך, גם בשימוש תקין.

 

6. גם קופות החולים תומכות בהנקה

חלק מקופות החולים מסבסדות ייעוצי הנקה פרטיים או מעניקות החזר כלשהו, ולאחרות יש מרפאות הנקה בתשלום נמוך. אם יש לך ביטוח בריאות פרטי, ייתכן שגם הוא מעניק החזר מסויים על ייעוץ הנקה. עשי בכך שימוש אם את חשה צורך בהדרכה לפני החזרה לעבודה.

 

7. מצד אחד תינוק, מצד שני משאבה

הרבה אמהות מגלות שבבוקר קל להן לשאוב כמות גדולה יותר. עם קצת אקרובטיקה, הרבה אמהות מצליחות לשאוב בזמן שהתינוק יונק מן הצד השני. היתרונות: חיסכון בזמן, ושחרור חלב קל יותר. הניקי את התינוק מצד אחד, העבירי אותו לצד השני, ושאבי במקביל מהצד הראשון. הכמות אולי לא תהיה גדולה, אבל החלב יהיה עשיר בשומן ובקלוריות.

 

8. אל תאכילי מבקבוק בעצמך

יש תינוקות שהמעבר בין השד לבקבוק קשה להם, והם מתחילים לסרב לינוק לאחר כמה ימים, שבועות או אפילו חודשים של שילוב מוצלח. כדי להקטין את הסיכון לכך, הימנעי ממתן בקבוקים בעצמך כאשר את עם התינוק. הבהירי לו במעשייך ש"מאמא רק יונקים". דברים נוספים שאפשר לעשות: לא לחמם את הבקבוק (טמפרטורת החדר מספיקה בהחלט), לא להאכיל מבקבוק בתנוחת הנקה, והאכלה מפטמת בקבוק איטית (אין צורך להחליף לפטמה מהירה יותר כשהתינוק גדל).

 

9. שאבי לפי הזרימה, לא לפי השעון

התחילי לשאוב מצד אחד (המלא יותר) עד שהטפטוף נחלש או נפסק. אז העבירי לצד השני וחזרי על התהליך פעמיים או שלוש.

אם את רוצה להגביר את כמויות החלב, המשיכי עוד שתי דקות "על ריק" מכל צד. לא כדאי לשאוב יותר מחצי שעה - רוב הכמות הנשאבת תצא תוך זמן קצר יותר, ושאיבות קצרות ותכופות יעילות יותר מאשר שאיבות ארוכות ומרוחקות.

 

10. שאיבה איננה מדד לכמות החלב שלך

ראשית, יש הבדלים גדולים בין המשאבות השונות, וייתכן שבמשאבה אחת תשאבי יותר חלב מאשר באחרת. ההתאמה היא אישית ואין משאבה אחת אידיאלית עבור כל האמהות. שנית, השאיבה עושה שימוש רק במנגנון הוואקום, בעוד שהתינוק משתמש גם בוואקום, גם בסחיטה בעזרת הלשון והלסת התחתונה, וגם בעצם נוכחותו, שעוזרת לשחרור החלב.

 

מתוך המדריך "לחזור לעבודה ולהמשיך בהנקה", שכתבו עדי יותם ואלן שיין, יו"ר האיגוד הישראלי יועצות הנקה מוסמכת IBCLC , מפעילה את מרכז מ.ל.ה.י ב , בתל אביב. פרטים בטל. 03-6472411  





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הנקה ועבודה. מצאי קבוצת תמיכה
צילום: shutterstock
מומלצים