עימות ימי: ספינה סינית התבייתה על ספינה יפנית
שר ההגנה של יפן הביע את מחאתו בפני בייג'ינג אחרי שספינת חיל הים הסיני כיוונה את מערכת האש שלה לעבר ספינת משמר חופים יפנית. "טעות אחת והמצב היה יכול להיות מאוד מסוכן". ברקע: הסכסוך הטריטוריאלי שדרדר את יחסי שתי המדינות
תקרית דיפלומטית: ספינה של חיל הים הסיני כיוונה את מערכת הירי שלה על ספינה של משמר החופים היפני בים סין המזרחי וגרמה לתקרית דיפלומטית חמורה. שר ההגנה של יפן הביע היום (יום ג') את מחאתו על התקרית ואמר שהיא עשויה לסבך את הניסיונות לצנן את המתיחות הטריטוריאלית האחרונה בין שתי המדינות היריבות.
עוד חדשות בעולם :
מילאו 2 כרטיסי לוטו וזכו במיליון דולר - במסע דיג
מורסי ופירמידות. אחמדינג'אד נחת במצרים
סקוטלנד וקטלוניה. הבדלנות תשנה את אירופה?
איראן: "הקצב של העיתונאים" נעצר ונכלא
"הפעלת מערכת אש היא דבר יוצא דופן", אמר שר ההגנה היפני איטסונורי אונודרה בתגובה לתקרית הימית שאירעה לדבריו ב-30 בינואר, אולם נדרש זמן לאשר אותה. "טעות אחת והמצב היה יכול להיות מאוד מסוכן", אמר אונודרה.
עם זאת, ראש ממשלת יפן שינזו אבה אמר לשר ההגנה שלו שחשוב להגיב בצורה רגועה ולא להשיב בפרובוקציה על פרובוקציה. כך על פי דיווח סוכנות הידיעות היפנית קיודו.
תהיה רגיעה?
היחסים בין שתיים מהמעצמות הגדולות של אסיה הידרדרו אחרי שיפן הלאימה שרשרת איים לא מיושבים בים סין המזרחי, שלטענת בייג'ינג שייכים לה. למרות המתיחות בין שתי המדינות יש עדיין תקווה שמנהיגיהן ייפגשו בפסגה וידונו בהרגעת המצב.
עם זאת, חוסר אמון עמוק, רגש של לאומנות שמבעבע בשתי המדינות וזיכרונות סיניים מרים מהתוקפנות היפנית במהלך מלחמת העולם השנייה אין משמעותם אלא שהדרך לפסגה בין שתי המדינות תהיה קשה וכל התקרבות ביניהן תהיה שבירה.
לא התקרית הראשונה
שר ההגנה היפני אמר שתקרית דומה אירעה ב-19 בינואר, כשספינה של חיל הים הסיני כיוונה ככל הנראה את מערכת האש שלה לעבר מסוק של חיל הים היפני.
סין עדיין לא מסרה את תגובתה הרשמית לתקרית הימית, אולם דוברת סינית קראה מוקדם יותר ליפן לעצור את מה שהיא כינתה פרובוקציה.
"אנחנו מאמינים שמה שהכי דחוף ליפן הוא לעצור פעולות פרובוקטיביות כמו שליחתן באופן תדיר של ספינות ומטוסים למים מסביב לאיי דיאויו, ולחפש, באמצעות שיחות עם סין, דרך יעילה לשלוט בסוגיה באופן הולם ולפתור אותה", אמרה הואה צ'וניינג, דוברת במשרד החוץ הסיני כשנשאלה על הספינות הסיניות שפועלות בסמוך לאיים במחלוקת.
קבוצת האיים שנקראת סנקאקו ביפנית ודיאויו בסינית עמדה במרכז סכסוך טריטוריאלי ששב והתעורר השנה כאשר ממשלת יפן קנתה את האיים מידי בעלים פרטיים ביפן. הצעד הצית גל מחאה נגד מוסדות יפניים בסין. יפן טוענת לבעלות על האיים מאז 1895, ארצות הברית שלטה עליהם אחרי מלחמת העולם השנייה והעבירה אותם לידי הממשלה בטוקיו ב-1972.
ספינות יפניות מפטרלות סביב האיים, למקרה של הגעת ספינות סיניות לשם. בחודשים האחרונים כלי שיט סיניים נכנסו ויצאו מהמרחב הימי ומטוס סיני אף התקרב לאיים ויפן הזניקה בתגובה מטוסי קרב.