שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

המינהל יעביר לרשויות המקומיות מיליארד שקל

העליון אישר הסכם פשרה בין המינהל ל-200 רשויות מקומיות ומועצות האזוריות, לפיו התחייב המינהל לשלם להן מיליארד שקל בגין היטל השבחה שלא העביר להן ב-7 השנים האחרונות

בית המשפט העליון נתן בסוף השבוע תוקף להסכם הפשרה שנחתם בין מינהל מקרקעי ישראל לבין מרכז השלטון המקומי. על פי ההסכם, יעביר המינהל כמיליארד שקל לכלל הרשויות המקומיות בישראל, מתוכם 830 מליון שקל יועברו ל-200 הרשויות המקומיות שהגישו תביעה נגד המינהל.

 

פסקי דין נוספים בערוץ הנדל"ן :

 

כמו כן, 120 מיליון שקל יועברו על ידי המינהל לרשויות המקומיות בהתאם למבחנים סוציו-אקונומיים שייקבעו בידי ועדה מיוחדת, ו-50 מליון שקל נוספים יועברו לרשויות מקומיות שונות שלא נטלו חלק בתביעה.

 

נזכיר כי מאחר שהמינהל מחזיק בקרקעות רבות ואינו מחויב לשלם לרשות המקומית, שהקרקעות בתחומה, היטל השבחה בגין עליית הערך שלהן - נחתם ב-1973 הסכם המחייב את המינהל לשלם לרשויות היטל השבחה בסכום קבוע של 10% מהעסקאות המבוצעות בקרקעותיו. הסכם זה עוגן מאוחר יותר בחוק התכנון והבנייה.

אך לימים, בתביעות שהגישו למעלה מ-200 רשויות מקומיות, ובהן עיריית תל-אביב והמועצות האזוריות חוף השרון, עמק לוד ואור עקיבא, נטען כי המינהל לא העביר את היטל ההשבחה בגין עסקאות שונות שביצע.

 

ההסכם אושר במלואו

ב-2007 בית המשפט המחוזי בתל-אביב, שדן בתביעות במאוחד, קיבל את מרבית טענות הרשויות, וחייב את המינהל לשלם להן את היטל ההשבחה על העסקאות שביצע ב-7 השנים מיום הגשת התביעות (בהן עסקאות חליפין, קומבינציה ועוד).

 

בעקבות זאת הגיש המינהל ערעור על ההחלטה לבית המשפט העליון. במסגרת זו, ונוכח העובדה כי מדובר בסכסוך בין השלטון המרכזי והמקומי, הגיעו הצדדים להסכם פשרה שנחתם באוקטובר 2012, והגישו אותו לאישור העליון.

 

בסוף השבוע, כאמור, אישרו נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, המשנה לנשיא מרים נאור והשופטת אסתר חיות את ההסכם במלואו. בתמורה התחייבו הרשויות לסלק כל תביעה בנושא ולוותר על כל תביעה נגד המינהל, רשות הפיתוח והקרן הקיימת לישראל, בכל הנוגע לתשלום היטל השבחה, כאשר כל סכסוך בנושא זה יובא מעתה ואילך להכרעת וועדה מיוחדת, שהחלטותיה יהיו סופיות ומכריעות.

 

בנוסף התחייבו הצדדים להביא את עקרונות ההסכם לכדי חקיקה, שתקבע באופן ברור מהן העסקאות שבגינן מחויב המינהל מעתה ואילך לשלם היטל השבחה.

 

רו"ח בועז מקלר, שטיפל בהיבטים הכלכליים של כ-140 רשויות מקומיות במסגרת התביעה,

מסר בעקבות ההחלטה: "מתן תוקף פסק הדיון לפשרה מהווה צעד משמעותי להשגת יעדי הצדק החלוקתי מתוך משאבי המדינה לטובת כלל הרשויות המקומיות בישראל ותושביהן, לפיתוח תשתיות למגורים ומקורות תעסוקה".

 

לעיון בפסק הדין

 

לאתר המשפט הישראלי "פסקדין "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים