הכהונה הפיננסית הקשה של האפיפיור בנדיקטוס
האפיפיור בנדיקטוס ה־16 לא הצליח להשיג את מטרתו לנקות את הוותיקן מהדימוי של מכונה להלבנת כספים, והוא משאיר למי שיהיה יורשו את המשימה של איזון ספרי החשבונות. תיאולוג מאוניברסיטת ג'ורג'טאון: "הקהילות במדינות העשירות מתכווצות, ומשאבי הכנסייה מידלדלים"
פרישתו המפתיעה של האפיפיור בנדיקטוס ה־16 מוקדם יותר השבוע, משאירה את מדינת הוותיקן שרויה עדיין תחת עננה כבדה של שחיתות פיננסית, שאותה ניסה לטהר, אך לשווא.
להערכת מומחים, אף כי הושגה התקדמות בשנות כהונתו הקצרות, האפיפיור היה רחוק מאוד מלהשיג את מטרתו, שהוגדרה כהכנסת הוותיקן ל"רשימה לבנה" של מדינות שבהן נהוגה שקיפות פיננסית.
כתבות נוספות אודות פרישת האפיפיור :
- האפיפיור הפורש: ידידם הטוב של הרבנים
- בבית לחם גילו באיחור: האפיפיור פרש? באמת?!
- פעם ב-600 שנה: כשהאפיפיור תולה את המגבעת
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
להשגת המטרה הזו הקים הוותיקן ב־2010 גוף פיקוח - הרשות למידע פיננסי (FIA) - וחוקק חוק שמטרתו לדאוג לכך כי כל המחלקות במדינה הזעירה עומדות באמות מידה בינלאומיות בכל הקשור במלחמה בהלבנת כספים ובמימון טרור. עם זאת, ב־2012 חשף דו"ח של ארגון מאניוואל האירופי הפעיל נגד הלבנת כספים, כי הוותיקן עדיין לא עומד בסטנדרטים המקובלים. בתגובה לחשיפה של מאניוואל מינה הוותיקן את עורך הדין השוויצרי רנה ברולהארט לעמוד בראש ה־FIA, לאחר שמילא תפקיד דומה בנסיכות ליכטנשטיין.
יו"ר בנק הוותיקן, גוטי טדסקי, פוטר במאי שעבר בעקבות חשדות להונאות ולהלבנות כספים. בנק הוותיקן, המשרת כ־500 מתושבי המדינה הקטנה בעולם, מנהל גם את עסקיהם של אלפי קרנות צדקה, מסדרים דתיים וקהילות קתוליות ברחבי העולם.
הבנק המרכזי של איטליה ציין את ממצאי הדו"ח של מאניוואל כאשר החליט בחודש שעבר לסגור את הכספומטים בוותיקן ולבטל את השימוש בכרטיסי אשראי במוזיאונים ובחנויות של הוותיקן. פירושו של דבר, שמיליוני התיירים הפוקדים את האתר מדי שנה נאלצים להצטייד בכסף מזומן לרכישת מזכרות וכרטיסים. בראיונות לעיתונות האיטלקית בעקבות חסימת הכרטיסים, הביע ברולהארט את פליאתו וטען כי הוותיקן יישם את כל הצעדים שנדרשו ממנו על ידי האיחוד האירופי, ובכמה מקרים אף אימץ אמות מידה הדוקות יותר.
ההתעללויות המיניות עלו מיליארדים
לאפיפיור בנדיקטוס ה־16 "היתה כהונה קשה מאוד מנקודת מבט פיננסית", כך אמר בראיון לבלומברג צ'סטר גיליס, דקאן קולג' ג'ורג'טאון ופרופסור לתיאולוגיה. תיקים משפטיים בענייני פרשיות התעללות מינית עלו לוותיקן מיליארדי דולרים. בנוסף, יציבותה הפיננסית של הכנסייה נמצאת בסכנה בגלל התכווצות קהילת המאמינים במדינות עשירות והתרחבותה באזורים עניים, כמו אפריקה, אסיה ואמריקה הלטינית. "ישנם מקומות שבהם הכנסיות מלאות אבל המשאבים מוגבלים", אומר גיליס.
הכנסייה נאלצת לשלוח כמרים ממדינות עניות לקהילות בארה"ב ובאירופה, שם קיים מחסור חמור בכמרים, אך עלויות המחיה גבוהות הרבה יותר מאשר בארצות המוצא שלהם. עתה, המשימה של האיזון העדין בין האינטרסים של הכנסייה במדינות עולם ראשון ושלישי עשויה ליפול בידי אפיפיור שאינו אירופי. בתוך שעות מהודעת בנדיקטוס על פרישתו החלה חרושת ההימורים לגבי יורשו, שהבולטים שבהם מגיעים מניגריה, גאנה וקנדה.
בעוד שהאפיפיור אינו אמור לעסוק בניהול הפיננסי היומיומי של הוותיקן, הוא חייב להכניס לשם "אנשים חכמים שינהלו את הפיננסים" ולהעביר את הוותיקן לרשימה הלבנה - כך אמר לבלומברג סטפנו מריה פאשי, המכסה את תחום הוותיקן בערוץ סקאי TG24. "לכך ישנה חשיבות עליונה", הדגיש.