אוסטרליה: נחקור את מות זיגייר, דורשים תשובות
שר החוץ האוסטרלי אמר כי משרדו יפתח בחקירה עצמאית של נסיבות מותו של "האסיר X". "ביקשנו מממשלת ישראל לתרום לדו"ח", אמר השר. "אנחנו רוצים לתת להם הזדמנות לטעון בפנינו ולהסביר כיצד אירעה הטרגדיה". ובישראל, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה היוצא קורא להקמת ועדת חקירה ממלכתית
לא סומכת על ישראל? אוסטרליה תחקור את המוות של "האסיר X ". שר החוץ של אוסטרליה, בוב קאר, אמר כי משרדו יפתח בחקירה משלו בנושא מעצרו ומותו של בן זיגייר ב-2010 ובמסגרת החקירה יבקש מישראל תשובות, ובישראל נשמעות קריאות להקמת ועדת חקירה ממלכתית.
דיווחים נוספים בפרשה בחדשות ynet:
שירות הביטחון האוסטרלי "שרף" את בן זיגייר /פרשנות
מסתמן: דו"ח מות האסיר X ייחשף בתחילת השבוע
השר האוסטרלי אמר כי "הדו"ח יסקור את כל הקשרים שהתקיימו בין אוסטרליה וישראל, כולל קשרים בין ארגוני הביון,
וביקשנו ממשלת ישראל לתרום לדו"ח. אנחנו רוצים לתת להם הזדמנות לטעון בפנינו ולהסביר כיצד התרחשה הטרגדיה הזאת".
ממשרד החוץ הישראלי נמסר בתגובה כי "מטבע הדברים, מתקיימים מגעים בין שני משרדי החוץ בסוגיה זו".
קודם לכן דווח כי גורם רשמי ישראלי אמר לעיתון "האוסטרליאן" כי באוסטרליה חקרו את זיגייר בחשד לריגול עבור המוסד. כמו כן, קווין ראד, ששימש שר החוץ האוסטרלי בזמן מותו של זיגייר, אמר כי חשוב שאוסטרליה תרד לשורש העניין, על אף הידידות עם ירושלים. "הופתעתי מאוד לשמוע לא רק שהאדם הזה נכלא, אלא שבסופו של דבר הוא מת במעצר", אמר ראד בראיון ל"סקיי ניוז".
בתוך כך פנה ח"כ אורי אריאל (הבית היהודי) במכתב ליו"ר הכנסת הזמני ח"כ בנימין בן אליעזר (העבודה) ויו"ר הוועדה המסדרת ח"כ זאב אלקין (הליכוד ביתנו) לדון בבחירת יו"ר זמני לוועדה לביקורת המדינה. זאת במטרה לכנס אותה בהקדם לדון בפרשת האסיר, וכדי לקדם הקמת ועדת חקירה ממלכתית מתוקף סמכותה.
במכתבו ציין ח"כ אריאל: "אני חש כי מחובתי לדרוש שהוועדה המסדרת תדון במינוי יו"ר זמני לוועדת הביקורת, על מנת שזאת תדון בפרשה ובמסקנות הקשות העולות ממנה, ואף תוכל לבחון מתוקף תפקידה הקמת ועדת חקירה ממלכתית. כמובן שאני רואה עצמי מועמד ראוי למינוי הזמני המתבקש".
אריאל מצטרף בכך לח"כ איתן כבל (העבודה) אשר עם חשיפת הפרשה, קרא לחקור ולבדוק אותה על-ידי גורם חיצוני בלתי תלוי, "כי אסור בשום פנים ואופן שתתקבע בחברה הישראלית התפישה שהמערכת עושה מעשים חמורים שיכולים להגיע עד העלמת אנשים".
האם יתפרסם דו"ח החקירה?
דו"ח חקירת נסיבות מותו של זיגייר אמור להתפרסם בימים הקרובים. משרד המשפטים שוקל בחיוב את הפרסום אך טרם החליט סופית בעניין. את חקירת סיבות המוות ניהלה נשיאת בית משפט השלום בראשון לציון, השופטת דפנה בלטמן-קדראי. החקירה התנהלה בדלתיים סגורות תחת צו איסור פרסום שעדיין בתוקף.
בשבוע שעבר הודתה ישראל בקיומו של האסיר בן זיגייר, בעל אזרחות כפולה שהוחזק בזהות בדויה. בעקבות הפרסום באוסטרליה על הפרשה הותר לפרסם, לבקשת המדינה, כי אסיר כזה הוחזק בשירות בתי הסוהר ואף מצא שם את מותו. בהחלטת בית המשפט לא צוין שמו של גיבור התחקיר האוסטרלי אך נחשפו פרטים על חקירת נסיבות המוות המסתוריות.
בהצהרה שגיבשה הפרקליטות למחרת פרסום התחקיר האוסטרלי שזיהה את בן זיגייר בתור "אסיר X" שהתאבד בתאו ב-2010, צוין כי השופטת בלטמן קדראי ערכה חקירה של סיבת המוות ובחרה להעביר את התיק לבדיקת פרקליטות המדינה, "לצורך בחינת היבטים של רשלנות". לדברי גורם משפטי בכיר, "אם היא הייתה מוצאת שאין מאומה, היא לא הייתה מעבירה את התיק לבדיקתנו".
בית המשפט המחוזי מרכז התיר גם לפרסם כי "אסיר זה נמצא מת בתאו לפני כשנתיים. בעקבות כך קיימה השופטת דפנה בלטמן-קדראי, נשיאת בית משפט השלום בראשון לציון, חקירה של סיבות המוות, לפי חוק חקירת סיבות מוות. בהליך זה הוצא צו המורה על קיום הדיון בדלתיים סגורות. צו זה עודנו בתוקף".
התא השמור במדינה
התא שבו נכלא זיגייר נבנה במיוחד עבור רוצח ראש הממשלה יגאל עמיר. הוא ממוקם באגף 15, שכולל למעשה רק תא אחד. הכניסה אליו נעשית דרך חצר הכלא, לא דרך אגף אחר. בכניסה לתא נבנה חדר המשמש את הסוהרים השומרים על האסיר, ובתא עצמו - רשת מצלמות עוד מימיו של עמיר. המצלמות לא מתעדות את המתרחש בשירותים ובמקלחת.
בשב"ס ממתינים בקוצר רוח גם לגורמי המשפט שסיימו את הבדיקה בעניין רשלנות אפשרית. ''אם הסוהרים ששמרו על להבחין ב'שקית' שהעביר לאשתו, הם היו אמורים להבחין גם בהתאבדותו בזמן", אמר ל-ynet גורם לשעבר בשב"ס. "העצור היה מאובטח ונתון תחת שמירה קפדנית. צריך לבדוק מה קרה, אם הסוהרים ששמרו עליו יכלו למנוע את ההתאבדות".
הגורם לשעבר הוסיף כי "האחריות של הסוהרים היא לשמור על העצור, ואם הוא נמצא בתא הזה - ברור שצריך שמירה קפדנית, לא רק מחשש שהוא יברח. נכון שמי שמחליט לשים קץ לחייו בסוף יעשה זאת, אבל הסוהרים אחראים למנוע את זה. כפי שדואגים להם למזון, על הסוהרים לדאוג גם לביטחונם".
Read this article in English