תמו שיחות הגרעין. איראן: לא נסגור את פורדו
במהלך השיחות בקזחסטן הניחו שש המעצמות "הצעה חדשה" בפני טהרן, שהגישה מצדה הצעה נגדית והצהירה שלא תסגור את מתקן פורדו ולא תשלח אורניום מועשר ברמה של 20% למדינה זרה. מה הלאה? שיחות מומחי גרעין באיסטנבול במרס
אחרי יומיים סביב השולחן הסתיים היום (יום ד') סבב שיחות הגרעין בין שש המעצמות לבין איראן שנערך בקזחסטן. סרגיי רייבקוב, סגן שר החוץ הרוסי, אמר שהשיחות היו "מועילות" ואיראן מסרה כי הן היו "צעד חיובי".
עוד חדשות בעולם :
קריוקי, כדורסל ותינוקות. צפון קוריאה שלא הכרתם
האו"ם: שיא של פליטים סורים - 150 אלף בחודש
בשר סוּס? בדרא"פ גילו חמורים ועזים בהמבורגר
שש המעצמות - ארצות הברית, רוסיה, בריטניה, סין, צרפת וגרמניה הציגו במהלך השיחות "הצעה חדשה" לרפובליקה האיסאלמית שככל הנראה כללה הקלה בסנקציות הבינלאומיות על טהרן תמורת השהיית תוכנית הגרעין שלה. סגן שר החוץ הרוסי אישר כי שש המעצמות אכן הציעו לאיראן הקלה בסנקציות בתמורה להפסקת העשרת אורניום ברמה של 20 אחוזים במתקן פורדו.
איראן הגישה מצדה הצעה נגדית, אולם הצהירה שלא תסגור את מתקן פורדו ולא תשלח אורניום מועשר ברמה של 20 אחוזים למדינה זרה. הצדדים הסכימו לשוב ולהיפגש לאחר שבאיסטנבול ייערכו שיחות בדרג של מומחי גרעין. שיחות אלה נקבעו ל-17 ו-18 במרס ולאחר מכן יתחדשו שיחות הגרעין בקזחסטן ב-6-5 באפריל.
מסלול הפלוטוניום נחשף בתמונות לוויין
גורם אמריקני אמר אמש כי ההצעה של המעצמות לאיראן - גרסה משודרגת של הצעה שטהרן דחתה בשנה שעברה - תיקח בחשבון את ההתקדמות הגרעינית האחרונה של איראן, ו"תעשה כמה צעדים גם בתחום הסנקציות".
לדבריו, הדבר יענה על כמה מחששותיה של איראן אבל לא על דרישתה לבטל את כל הסנקציות.
בעוד איראן מדברת עם המעצמות הגדולות סביב שולחן המשא ומתן, היא ממשיכה במרוץ להשגת נשק גרעיני. ה"טלגרף" הבריטי חשף הלילה תמונות לוויין שצולמו בחודש שעבר, המוכיחות שאיראן הפעילה את הכור הגרעיני בעיר אראק, הממוקמת 150 קילומטרים דרומית-מערבית לבירה בטהרן. התמונות מוכיחות התקדמות של טהרן בייצור פצצה גם באמצעות פלוטוניום ולא רק בעזרת העשרת אורניום.
בתמונות נראה קיטור עולה מהארובות במתקן למים כבדים, החיוניים להפעלת כור גרעיני, ובו ייצרו פלוטוניום המשמש לבניית פצצה גרעינית.
בנוסף נראה כי סביב המתקן באראק, שמורכב ממתקן המים הכבדים ומהכור הגרעיני, מוצבות סוללות נ"מ וארטילריה שנועדו להגן עליו.
התמונות חשפו גם את האבטחה הכבדה שהוצבה סביב המתקן הגרעיני בפורדו, שעל פי התצלומים ממוקם בעומק רב מתחת לאדמה מהחשש שיותקף מהאוויר על ידי ישראל.
בכיר לשעבר במחלקת המדינה האמריקנית אמר לעיתון הבריטי שהפעלת הכור באראק היא הסימן עבור ישראל לפעולה אפשרית. "רבים חושבים שהקו האדום הישראלי לפעולה צבאית באיראן הוא כשהכור באראק יתחיל לפעול", הזהיר מארק פיצפטריק. "תקיפה צבאית בכור פעיל עלולה להוביל לאסון גדול בעקבות סכנה של דליפה רדיואקטיבית".