קניה בוחרת נשיא, אבל חוששת משפיכות דמים
יותר מאלף בני אדם נהרגו במהומות אלימות בבחירות 2007-8 ובמדינה האפריקנית חוששים משידור חוזר. ראש הממשלה אודינגה תקף את יריבו קניאטה: "תומכיו יזייפו את התוצאות. הגיעה השעה לסיים את הדיקטטורה. בנו של נחש הוא נחש"
אחיו הבכור של אובמה רץ למשרת המושל. בקניה
עוד חדשות בעולם :
כשר וחלאל במשאית אחת. השלום מתחיל מהבטן
רגע לפני פסח: מכת ארבעה במצרים. צפו
כמו מרי פופינס: צנח מהשמיים עם מטרייה
אנציקלופדיית המוות: מופו 42 אלף מחנות הנאצים
ההצבעה מחר תהיה הראשונה שנערכת במדינה מאז הבחירות בדצמבר 2007 שגלשו לאלימות בין שבטית שגבתה את חייהם של יותר מאלף בני אדם. מנהיגי קניה וראשי שבטים פעלו בימים האחרונים להבטיח שהאלימות ההמונית לא תחזור על עצמה, אולם לא הצליחו להפיג את החשש לשפיכות דמים נוספת במדינה האפריקנית.
העיתון "פייננשל טיימס" ציטט אמש את ראש הממשלה אודינגה - אחד משני המתמודדים העיקריים על הנשיאות - אומר שהוא יודע שיריביו מתכננים לבצע זיופים בבחירות וש"הזהרתי אותם שההשלכות יהיו חמורות יותר מאשר בסיבוב האחרון. האנשים לא יסבלו זיופים נוספים".
אודינגה הכחיש כי אמר את הדברים האלה.
בעצרת שנערכה באצטדיון בניירובי בהשתתפות המוני תומכיו, אמר ראש הממשלה כי הסיפור כולו הוא "פברוק מוחלט". הוא הוסיף שצוות הקמפיין שלו יפנה לבתי המשפט אם ירגיש שתוצאות הבחירות בעייתיות.
"אני מודע לכך שיריביי מפחידים את התומכים שלי כך שיהגרו ממקום הרישום שלהם בבחירות כדי לפגוע בהצבעה שלי. זה סוג של חבלה וקניה לא תקבל זאת. אני עדיין אנצח בבחירות האלה למרות הקמפיין המלוכלך הזה", צוטט אודינה בעיתון "פייננשל טיימס" שלא פרסם את קלטת השמע של הראיון.
סגן ראש הממשלה אוהורו קניאטי, יריבו העיקרי של אודינגה, כינה את דבריו של ראש הממשלה "מסוכנים ומשלהבים" וקרא לאודינגה לחזור בהם. "כולנו מועמדים לנשיאות ומחויבים לקיים מערכת בחירות בצורה שוחרת שלום, והכי חשוב - לקבל את התוצאה בלי אלימות", אמר קניאטה. "אז מדוע בתקופה הכי עדינה בקמפיין, ראילה משתמש במילים מסוכנות ומשלהבות כאלה?"
גניבת קולות - תופעה רווחת בקניה
הפרות סדר וזיופים הם תופעות רווחות בבחירות בקניה, אף על פי שמשקיפים בינלאומיים אומרים כי הם מאמינים שמערכת הבחירות המשתפרת תקשה הפעם על ביצוע זיופים נרחבים. רבים מתומכיו של אודינגה מאמינים שהנשיא מוואי קיבאקי "גנב" מאודינגה את הבחירות בשנת 2007 - אמונה שהציתה את האלימות שגבתה את חייהם של בני אדם רבים במדינה.
קניאטה ושותפו למרוץ ויליאם רוטו נאשמים בבית המשפט הבינלאומי הפלילי בארגון פרץ האלימות ב-2008-2007. אם קניאטה ינצח בבחירות, ייתכן שהוא ייאלץ לבלות חלק גדול מתקופת כהונתו בבית המשפט בהאג.
ג'וליוס וואוורו, סטודנט בן 25 להנדסת חשמל, היה בין ההמונים שהשתתפו בעצרת בחירות שערך אתמול קניאטה. "אני תומך באוהורו קניאטה משום שהוא צעיר ומשום שאנחנו צריכים לשנות את הממשלה הזאת עבור הדור הצעיר".
הקשר של אודינגה לאובמה
במרחק של כשלושה קילומטרים משם, בתוך אצטדיון, נערכה עצרת הבחירות האחרונה של אודינגה, ובה השתתפו עשרות אלפי בני אדם. בין כרזות הבחירות הרבות ודגלי המדינה הונפו גם דגלים אמריקניים. הסיבה לכך היא שאודינגה ואביו של ברק אובמה הגיעו מאותו שבט.
ניקולס אווינו בן ה-56, תושב שכונת עוני בניירובי, חבש כובע כתום, צבע מפלגתו של אודינגה. "החיים שלי לא טובים ולא הרווחתי מהתמיכה שלי באודינגה מאז 2004, אבל אני בטוח שאם הוא יהפוך לנשיא, הילדים שלי ירוויחו מכך", אמר אווינו, שלדבריו איבד את המכולת שהייתה בבעלותו במהלך המהומות האלימות ב-2008-2007 ועדיין לא התאושש מכך. באותה עת, יותר מ-600 אלף בני אדם אולצו לעזוב את בתיהם בגלל פרץ האלימות.
במהלך עצרת הבחירות שלו אמר אודינגה כי ב-50 השנים האחרונות קפאה קניה על שמריה משום שהסטטוס קוו בשלטון נותר כשהיה. "זה יכול להשתנות רק על ידי הצבעה בכוחות השינוי", אמר אודינגה. הוא גם תקף במרומז את יריבו קניאטה ואמר שבנו של נחש הוא נחש. קניאטה מוכר כבנו של נשיא קניה הראשון.
ההצבעה החשובה ביותר ב-50 שנות קיום המדינה
"הגיעה השעה לסיים את הדיקטטורה, גזילת הקרקעות ופטירת עבריינים מעונש", אמר אודינגה. ההצבעה מחר בקניה היא החשובה והמורכבת ביותר ב-50 שנות קיומה של המדינה. למרות המאמצים לקדם שלום, יש סיבות רבות לכך שתוצאות הבחירות במדינה האפריקנית יסעירו את הרוחות.
הסיבות אחדות הן: ארגון הטרור האיסלאמיסטי מסומליה "א-שבאב" עשוי לתקוף מצביעים או להפריע להצבעה; ארגון בדלני כבר איים באלימות; 47 מרוצים למשרות מושל הם מקור לחיכוכים; ולבסוף, המתיחות השבטית בין שבטו של אודינגה - שבט הלואו - לבין שבטו של קניאטה - שבט הקיקויו.
אודינגה או קניאטה ינצחו בבחירות לנשיאות רק אם אחד מהם יקבל לפחות 50 אחוזים מהקולות. בשל העובדה שבמרוץ משתתפים שמונה מתמודדים, קיים סיכוי גדול ששני המועמדים העיקריים יתמודדו בסיבוב שני בחודש הבא - מצב שעל פי מומחים יעלה את המתיחות במדינה בגלל ההתמקדות בראש הממשלה וביריבו.