בהלת הבוטוקס - ממה (ובעיקר ממי) צריך להיזהר
"סטייה של מילימטרים ספורים מנקודת המטרה או חריגה בכמות החומר המוזרק עלולות לגרום לפגיעה בעצבי הפנים", מזהיר ד"ר צבי סגל, רופא עור בכיר, לאור הפרסומים האחרונים לגבי הבוטוקס, שגרם במספר מקרים להפרעות בראייה. איך להמשיך ליהנות מהבוטוקס ולהיות בטוחים
בימים האחרונים התפרסמו כתבות על מקרים בהם נשים שעברו הזרקות בוטוקס לעיניים ולעפעפיים לצורך החלקת קמטים, סבלו משלל תופעות לוואי, לרבות הפרעות ראייה קשות. בין היתר, דווח על 3 מקרים בהן נשים שעברו טיפול בבוטוקס סבלו מראייה כפולה ואחת אף דיווחה על תחושה של רדימות בקצה הלשון - חשוב לציין שתופעות הלוואי חלפו מספר שבועות לאחר ההזרקה.
עוד על טיפולים קוסמטיים:
- לעצב את הישבן והירכיים: אילו טיפולים קיימים?
כמה זמן מחזיק בוטוקס? המדריך להעלמת קמטים
בריחת שתן: טיפול חדש בבוטוקס פותר הבעיה
המחשבה על פגיעות אלו עשויה להרתיע, אך דווקא בשל החשש הזה יש להדגיש את הנקודה הבאה: בוטוקס הוא חומר בטוח לשימוש. למעשה, הוא הטיפול הקוסמטי הנפוץ ביותר בעולם: מאז שהחומר אושר לשימושים אסתטיים ע"י ה-FDA האמריקאי לפני 11 שנה, בוצעו בארה"ב לבדה למעלה מ-2.5 מיליון הזרקות בוטוקס. במידה רבה, החומר הזה הציג תחליף לא-פולשני לחלק מהפעולות האסתטיות שהיו נהוגות בעשורים קודמים.
אבל, כמו בכל טיפול בחומר בטוח לשימוש, לעיתים נדירות מופיעות תופעות לוואי. בעצם הפרסום מהימים האחרונים אין כל חדש: מקרים של הפרעות ראייה בעקבות הזרקות בוטוקס לזווית העין כבר תועדו, ובכל מקרה מדובר בתופעה נדירה, זמנית והפיכה, מאחר והבוטוקס מתפרק באופן טבעי בגוף עם הזמן והשפעתו נעלמת.
הפרעות הראייה שחוו אותן מטופלות שעברו הזרקות בוטוקס עלולות לנבוע מכמה גורמים: הזרקת החומר במינון גבוה מדי, טכניקת הזרקה שגויה או חומר הזרקה לא תקני. בניגוד למה שניתן אולי לחשוב, לא מדובר באלרגיה לבוטוקס.
הזרקת בוטוקס - פעולה רפואית לכל דבר
בוטולינום טוקסין, שמו הרפואי של החומר, גורם לשיתוק זמני של רקמות שריר עמן הוא בא במגע. הזרקת החומר חוסמת שחרור של נוירוטרנסמיטור מסוג אצטיל-כולין בצומת שמחבר בין עצב לשריר. בדרך זו, ניתן ליצור שיתוק נקודתי בשריר מסוים שהפעלתו יוצרת קמטי הבעה, המכונים גם קמטים דינמיים, בצדי האף, במצח או בזווית העיניים.
פעולת ההזרקה נראית על פניו מהירה ופשוטה, אך כדי לבצעה באופן יעיל ובטיחותי הפעולה מצריכה מיומנות גבוהה, ידע אנטומי מקיף של מבנה הפנים, ובעיקר ניסיון בביצוע הפעולה: מתחת לעור הפנים שלנו מסתתרת רשת סבוכה ביותר של שרירים ועצבים, וסטייה של מילימטרים ספורים מנקודת המטרה או חריגה בכמות החומר המוזרק עלולות לגרום לפגיעה בעצבי הפנים.
כאן המקום להדגיש: הזרקת בוטוקס היא פעולה רפואית, וככזו היא אמורה להתבצע ע"י רופאים שמכירים לא רק את פעולת ההזרקה על בוריה, אלא גם את כל התוויות הנגד לביצוע (באילו תנאים ולאילו מטופלים אין להזריק את החומר). מעבר לכך, רופא גם יידע להדריך מראש את המטופל/ת בתופעות הלוואי האפשריות, ובמקרה של תגובה חריגה - לזהות את סימניה הראשונים ולהחליט מתי יש לפנות לטיפול או השגחה רפואית. אירועים מסוג זה הם אמנם נדירים, אך בהחלט התרחשו בעבר והפרסום מהימים האחרונים מהווה תזכורת ברורה לכך.
חייב להיות גורם מוסמך, שמאושר על ידי משרד הבריאות, שיבצע פעולות הזרקה של בוטוקס. טיפול בבוטוקס, לעניות דעתי, צריך להתבצע על ידי רופא מוסמך בלבד, במרפאה מפוקחת ובסביבה רפואית הולמת ולא על-ידי רופאים שונים מתחומים אחרים לחלוטין.
נקודה נוספת למחשבה נוגעת לחומר המוזרק עצמו. חשוב להקפיד לבצע את הטיפול במקום שמשתמש רק בחומרים שאושרו באופן ייעודי להזרקות קוסמטיות ע"י משרד הבריאות וה-FDA, ולא בתחליפים זולים שלא עומדים בסטנדרטים של איכות ובטיחות. מאחר ומדובר בחומר שמוזרק לפנים ונמצא בתוך הגוף 4-6 חודשים - צריך לחשוב פעמיים לפני שמתפשרים.
- ד"ר צבי סגל הוא רופא עור בכיר, ומנהל המרכז לרפואה אסתטית במרכז הרפואי ת"א