בנק ישראל: ירידה בגירעונות הרשויות המקומיות
בשנים 2012-1997 נרשמה ירידה הדרגתית בגירעונן הכולל של הרשויות, מגירעון של 0.8% מהתוצר לעודף של 0.2% מהתוצר. הבדל גדול נרשם בין רשויות יהודיות ולא יהודיות ביחס שבין החוב להכנסה מהארנונה וממענק האיזון לטובת היהודיות
החל מסוף שנות ה-90 נרשמו שינוים משמעותיים בהתנהלות התקציבית של הרשויות המקומיות. שינויים אלה נבעו מהקשחה של מגבלת התקציב של הרשויות, מהרחבת הדיווח שלהן לציבור על פעילותן ומייעול הפיקוח המוטל עליהן על ידי משרד הפנים. עובדות אלה מתבררות מניתוח ההתנהלות התקציבית של הרשויות המקומיות שמפרסם היום בנק ישראל.
דו"ח: אין שקיפות ברשויות המקומיות בישראל
החברות העירוניות: לא רוצים מכרזים מסורבלים
הפיס יעביר חצי מיליארד שקל לרשויות המקומיות
ניתוח זה הוא חלק מהדו"ח השנתי של הבנק לשנת 2012, שצפוי להתפרסם בתחילת החודש הבא.
מהניתוח של בנק ישראל עולה עוד כי משנת 1997 ועד שנת 2012 נרשמה ירידה הדרגתית בגירעונן הכולל של הרשויות המקומיות, מגירעון של 0.8% מהתוצר לעודף של 0.2% מהתוצר. במקביל, ירד חובן הכולל של הרשויות המקומיות ביחס לתוצר ב- 1.7%. ירידה זו הושגה למרות הפחתה של 0.5% מהתוצר בהיקף ההעברות הממשלתיות לרשויות, והיא נובעת מצמצום ניכר, של 1.5% מהתוצר, בהוצאותיהן.
על פי דו"ח הנתונים הכספיים המבוקרים של משרד הפנים, בשנת 2011 פעלו בישראל 247 רשויות מקומיות, מתוכן 169 רשויות יהודיות או מעורבות ו-78 רשויות לא-יהודיות.
ניתוח של חוב הרשויות ביחס להכנסה מהארנונה וממענק האיזון שערך בנק ישראל מראה כי ברשויות היהודיות ירד היחס בין החוב להכנסה מהארנונה וממענק האיזון בתקופה נסקרת ב-45% בממוצע. ירידה זו משקפת את השיפור שחל בכושר ההחזר של רשויות אלה. לעומת זאת, ברשויות המקומיות הלא-יהודיות נרשמה ירידה ביחס בין החוב להכנסה של 9% בלבד.
מהשוואה בין-לאומית שמפרסם בנק ישראל בניתוח שערך מתברר כי בנוסף למגמה החיובית המאפיינת את התנהלותן התקציבית של הרשויות המקומיות בישראל, גם מצבן התקציבי המוחלט טוב יותר בהשוואה לרשויות המקומיות במדינות החברות בארגון ה-OECD. החוב הכולל של הרשויות המקומיות בישראל בשנת 2010 היווה 1.6% מהתוצר, לעומת 8.2% בממוצע בקרב מדינות ה- OECD.