רמ"ח כושר בצה"ל לשעבר: אסור היה לרוץ
אל"מ (במיל') אבי מויאל טוען ש"כל מי שמבין ידע איך זה ייגמר" ומאשים את העירייה: צריך לדעת לקבל החלטות לא פופולריות, להסתכל בעיקר על אלה שנשארים מאחור
"אני מתהפך מכעס", אמר ל-ynet אל"מ (במיל') ד"ר אבי מויאל, לשעבר ראש אגף כושר גופני בצה"ל, למשמע הדיווחים על הנפגעים היום (ו') במרתון תל אביב. "כל מי שמבין בפיזיולוגיה ידע מה הסכנות ואיך זה ייגמר, וזה ממש לא משנה אם זה מרתון או חצי מרתון", הוא הזכיר אחרי שנודע על הרוג ועשרות נפגעים. "הטמפרטורה הייתה ידועה כבר שבוע".
אסון במרתון - עוד דיווחים ב-ynet:
"רצים לא שתו. לא הייתה מודעות"
הישיבה הגורלית בעירייה: "לא נדחה בגלל אובמה"
אני האידיוט שבגללו היה צריך לבטל / טור אישי
הוא מדגיש ש"אני מאוד מכבד את ראש העיר שאמר שלא היה צריך לבטל, אבל במקרה קיצון צריך לקבל החלטה גם אם היא לא פופולרית. המקצועיות היא זו שבעצם צריכה להיות נר לרגלינו וכל רופא ופיזיולוג היה אומר אותו הדבר".
בצה"ל, אומר מויאל, כבר הפיקו לקחים מניסיון העבר וההתנהגות בתנאי קיצון מבוקרת ואחראית. "זו חוכמה מאוד קטנה להפסיק את המקצה השני באמצע, את כל הדברים האלה ידעו מראש. נכון שזה כרוך באי נעימות, אבל עדיף לשאת באי נעימות אבל לא בתוצאה".
חלק מתהליך קבלת ההחלטות, סבור ראש מחלקת הכושר הקרבי עד לא מכבר, נוגע לשמירה על האזרחים,
"וזה תפקידו של הממסד - כי המוטיביציה מאוד גבוהה והרצון הקבוצתי מאוד גבוה. אולי המון אנשים סיימו את הריצה בסיפוק רב אבל צריך להסתכל דווקא על אלה שמאחור. לא אלה שמאוקלמים ומחייכים מקדימה. אלה המתקשים מאחור הם בעלי הפוטנציאל הגדול ביותר לקרוס. בדיוק כמו חיילים שלא שורדים בגיבוש".
גם צה"ל שינה נהלים בעקבות מספר טרגדיות בגיבושים לקורס טיס ולשייטת, מזכיר מויאל, "ומאז יש הוראות מאוד ברורות ומוגדרות עם קווים אדומים. הצבא הפנים ועשה שינוי גדול ורמת הלוחמים לא נפגעה, רמת הבטיחות עלתה וההורים יודעים היו שהצבא שומר על הבנים בגיבוש".
בתגובה הרשמית מהעירייה נמסר: "עיריית תל אביב יפו מביעה צער עמוק על פטירתו של אחד מרצי חצי המרתון. העירייה פעלה על פי הנחיות משרד הבריאות ובית החולים איכילוב אשר הנחו לבטל את המרתון המלא ולקיים את חצי המרתון כסדרו. זאת בתנאי שכל המקצים יסתיימו עד השעה 9:30, כפי שנעשה. הנפטר אשר רץ במקצה חצי המרתון יצא לדרך סמוך לשעה 6:00 בבוקר וסמוך לשעה 8:00 הגיע לקבלת טיפול רפואי. על פי נתוני השירות המטאורולוגי בזמן זה היה עומס חום קל בלבד".
ממשרד הבריאות נמסר כי: "המשרד פנה לעירית תל אביב מתוך דאגתו למשתתפי המרתון בתנאי מזג האוויר הצפוי. ריצת מרתון היא אירוע של ספורט אתגרי אשר בצדו סיכון לפגיעות חום. לאחר התייעצות משותפת עם גורמי המקצוע המובילים בתחום הפיזיולוגיה של המאמץ, התקבלה בעיריית תל אביב ההחלטה לבטל את מקצה המרתון. בהערכתנו, החלטה זו מנעה היקף נפגעים גדול יותר".