השלום בפתח? "הכרזה היסטורית" של הכורדים
ביום שיחגגו הכורדים בטורקיה את חג האביב, צפוי מנהיג המחתרת הכורדית, עבדוללה אוצ'לאן, לקרוא להפסקת אש ועל נסיגה משטחי טורקיה. היום אמר למחוקקים שביקרו אותו בכלא כי "תהליך השלום מתקדם באופן חיובי"
בשורות טובות עם בוא האביב. מנהיג המורדים הכורדים, עבדוללה אוצ'לאן, אמר היום (יום ב') כי שיחות השלום עם טורקיה "מתקדמות באופן חיובי" וכי הוא מתכנן "הכרזה היסטורית" בחג האביב הכורדי, שיחול ביום חמישי. אוצ'לאן צפוי לקרוא ללוחמי המחתרת הכורדית לכבד הפסקת אש ולהתחיל בנסיגה משטחים בטורקיה.
מחוקקים כורדים מהפרלמנט הטורקי הורשו היום לבקר את אוצ'לאן בבית הסוהר באי אימרלי היום,
שם הוא כלוא מאז לכידתו ב-1999, והביאו איתם את דבריו של מנהיג ה-PKK. אוצ'לאן גם אמר להם שעל הפרלמנט הטורקי להעביר רפורמות לתמיכה בתהליך השלום.
מאז שפתחה המחתרת במאבק מזוין ב-1984 האלימות התחוללה בעיקר באזור הגבול ההררי עם איראן, עיראק וסוריה, אולם פיגועים קטלניים אירעו גם בערים. הסכסוך גבה את חייהם של 40 אלף בני אדם. רק לפני כמה שנים קשה היה לדמיין שיחות עם ה-PKK, שמוכר כארגון טרור על ידי טורקיה, ארה"ב והאיחוד האירופי.
טורקים רבים הביעו שמחה עצומה כשאוצ'לאן נתפס בקניה, לאחר שלא קיבל מקלט באירופה, והוטס לטורקיה, כשהוא כבול לכיסאו. הוא נידון למוות לאחר משפט ששודר בטלוויזיה. מאז הוא מוחזק באי אימרלי. ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן שלל בעבר את האפשרות שהוא ישוחרר או יושם במעצר בית.
ארדואן עצמו נתון ללחץ לשים קץ לאלימות הכורדית, שנחשבת לסוגייה הביטחונית הראשונה במעלה בטורקיה, במיוחד לנוכח הבחירות ב-2014.
לאחרונה רבו הדיווחים בתקשורת הטורקית על "מפת דרכים לשלום" וההנהגה הטורקית הודתה כי היא מנהלת שיחות עם אוצ'לאן. על פי הדיווחים, אחרי סיום ראשוני לפעולות האלימות, אנשי המחתרת ייסוגו משטח טורקיה. לאחר מכן ייפתח מו"מ על התפרקותם מנשקם,
שיוביל לתהליך שבו החמושים יניחו את נשקם באופן סופי.
אוצ'לאן יכתוב ארבעה מכתבים שבהם ישטח את חזונו לסיום הסכסוך. הם יוצגו למפלגה הכורדית (BDP),
למפקדי ה-PKK בצפון עיראק, לאירופה, שם פועלים אנשי מחתרת רבים, ולציבור הטורקי.
מצדה של טורקיה, התהליך יכלול שחרור של אלפים שכלואים בבתי הכלא בטורקיה בגין קשרים למחתרת. כמו כן, הוא יוביל לשינויים חוקתיים שיסירו את המכשולים בפני חינוך בכורדית ויחזקו את הרשויות המקומיות. הגדרת האזרחות תשתנה כך שלא תכלול הטייה אתנית – מ"אזרחים טורקיה" ל"אזרחי טורקיה".
Read this article in English