שתף קטע נבחר

 

מאחורי הקלעים: כך נרקם הפיוס הישראלי-טורקי

שר החוץ הטורקי חושף כיצד התנהלו בימים האחרונים המגעים שהובילו להתנצלות ישראל. רגע לפני השיחה עם נתניהו, ארדואן התקשר לקבל אישור מראש ממשלת חמאס הנייה ומאבו מאזן. אם ללוחם שייטת: "זו לא השפלה, אלא תעצומות נפש"

שר החוץ של טורקיה, אחמט דבוטאולו, אמר אמש (יום ו') כי כל דרישותיה המרכזיות של טורקיה זכו למענה בהתנצלות הרשמית של ישראל על אירועי המשט לעזה במאי 2010, שבו נהרגו תשעה אזרחים טורקים. בראיון לערוץ הטלוויזיה הטורקית TRT אמר דבוטאולו: "דרישותינו הבסיסיות נענו, קיבלנו את מה שרצינו". הוא סיפר כי רגעים לפני שיחתו עם בנימין נתניהו, התקשר ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן לראש ממשלת חמאס איסמעיל הנייה ולנשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן כדי לבקש את אישורם לקבל את התנצלות נתניהו.

 

פיוס בין טורקיה לישראל - הכותרות האחרונות:

 

דבוטאולו אמר כי ההתנצלות של ישראל בפני טורקיה הייתה תוצאה של משא ומתן ארוך של שלוש שנים, וכי למזכיר המדינה האמריקני הטרי ג'ון קרי היה תפקיד מפתח בהגעה לפתרון: "הוא דיבר אתנו מאוד בפתיחות, והצגנו בפניו את שלוש התביעות שלנו (התנצלות, פיצויים והסרת המצור על עזה). דיברתי אתו שש פעמים בשבוע האחרון".

 

אובמה בעמאן: מרוצה מהפיוס הטורקי-ישראלי    (צילום: רויטרס)

אובמה בעמאן: מרוצה מהפיוס הטורקי-ישראלי    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לפי העיתון "הורייט", שר החוץ הטורקי אמר שבשבוע האחרון הייתה טורקיה בקשר רק עם בכירים אמריקנים שתיווכו בניסיון לגבש את הנוסח הסופי של ההסכם עם ישראל. "סיכמנו שנתניהו יתקשר לארדואן כשאובמה לצדו. כל מילה בהסכם נבחנה. עבדנו על זה עד הבוקר, ובצהריים קיבלנו תמונה ברור יותר". לדבריו, השיחה המשולשת החלה מיד לאחר שיחותיו של ארדואן עם אבו מאזן והנייה: "נתניהו החל, ואז העביר את הטלפון לאובמה. לא ספרתי את הדקות, אבל השיחה נמשכה בין 20 ל-30 דקות".

 

ההודעה הדרמטית על הפיוס בין טורקיה לישראל, אחרי שלוש שנים של סכסוך, יצאה אתמול אחר הצהריים, ממש במקביל לטקס הפרידה בנתב"ג מנשיא ארה"ב ברק אובמה, שעלה על המטוס והמריא לירדן. דקות אחדות לפני כן, בתחומי נמל התעופה, שוחח נתניהו עם ארדואן, התנצל בפניו על תוצאות ההשתלטות על המשט לעזה - וסיכם עמו על החזרת השגרירים ועל נרמול היחסים. אובמה, שתיווך ואפשר את קיום השיחה, ושהיה זה הישגו המשמעותי ביותר בביקור בישראל, היה על הקו בתחילת השיחה.

 

בהודעת לשכת ראש הממשלה נמסר כי נתניהו "הבהיר שהתוצאות הטרגיות של משט המרמרה לא היו מכוונות, וישראל מביעה צער על פגיעה ואובדן חיי אדם". עוד נכתב כי לאור החקירה הישראלית של התקרית, שהצביעה על מספר טעויות מבצעיות, הביע ראש הממשלה "התנצלות

לעם הטורקי על כל טעות שיכלה להוביל לאובדן חיי אדם". באשר לסוגיית הפיצויים שדרשה טורקיה, סוכם כי ישראל תעביר את הכספים לקרן הומניטרית, וכן סוכם כי טורקיה תפסיק את כל ההליכים המשפטיים נגד חיילי צה"ל ומפקדיו. דרישת טורקיה מישראל להסיר את הסגר על עזה, שהייתה אף היא תנאי לנרמול היחסים, לא תמולא, אולם נתניהו הבהיר בשיחה עם ארדואן שישראל הקלה לאחרונה משמעותית על האוכלוסייה האזרחית הפלסטינית בעזה.

 

זמן קצר אחרי הודעתה של לשכת נתניהו הודיעה לשכת ארדואן כי ראש ממשלת טורקיה קיבל את התנצלותו של נתניהו והדגיש את החשיבות הטמונה בידידות חזקה ובשיתוף פעולה בין העמים היהודי והטורקי. בעיתוני טורקיה בחרו אמש בכירים טורקים להדגיש את הבטחת נתניהו להקל את חיי האזרחים הפלסטינים, ואת העובדה שהייתה זו אחת מדרישותיה המרכזיות של אנקרה, שניסתה בשנים האחרונות להצטייר כאחד ממגניו הגדולים ביותר של העם הפלסטיני.

 

אם ללוחם שייטת: "להפריד בין רגש לשכל"

אמו של אחד מלוחמי השייטת ששירת גם בימי אירועי המשט לעזה, סיפרה אמש ל-ynet כי רגשותיה לגבי ההתנצלות הישראלית מעורבים: "הדבר שהכי חשוב לי הוא שתיווצר מדיניות של שלום ושנחצה את קווי העוינות. ברובד האישי והרגשי, התמונות מהמרמרה תמיד מרצדות לי מול העיניים והסיפורים של הבחורים שהיו שם עדיין מהדהדים לי בראש. קשה לי אתם וצמרמורת עוברת לי בכל הגוף, אבל אני חייבת להפריד בין הרגש לשכל, שאומר לשים קץ לעוינות ולתת יד לשלום כדי לא לראות יותר אוניות 'מרמרה' ולא לראות יותר את הבן שלי במצבים כאלה".

 

אובמה עם ארדואן. גם נשיא ארה"ב היה על הקו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה עם ארדואן. גם נשיא ארה"ב היה על הקו(צילום: AFP)

 

אמו של הלוחם אמרה: "אני לא אדרוך יותר בטורקיה ולא אוכל מוצרים שלהם בגלל אותה טראומה, אבל בהתנצלות היום התעלינו על עצמנו

ועשינו את הדבר הנכון ביותר, אני לא רואה בזה השפלה אלא תעצומת נפש. בפיוס הזה הוכחנו לעולם שלמרות החוויה הקשה פנינו לשלום". היא מספרת כי בנה וחבריו לשירות לא עסקו בשאלה האם יש להתנצל בפני טורקיה או לא: "הם לא מדברים על זה ולא נוקטים עמדה פוליטית כי הם חיילים, אבל אוי למי שיבקש מהבן שלי לקום ולהתנצל על מעשה שעשה. נגד זה אתקומם. מי שצריכה להתנצל היא המדינה, שעליה לעמוד כחומת אש למענם. הם עשו את משימתם הכי טוב שאפשר".

 

הפיוס המסתמן עשוי להתבטא גם בשיפור היחסים הצבאיים בין ישראל לטורקיה, שפעם היו מצוינים ובשנים האחרונות נפגעו משמעותית. אם בסוף שנות ה-90' ובתחילת שנות ה-2000 הפך חיל האוויר הטורקי לשותף קבוע ומשמעותי באימונים של חיל האוויר הישראלי עם חילות אוויר זרים, הרי שאירועי המשט הביאו להפסקת הנוהג הזה ואילצו את צה"ל למצוא שותפים אחרים כמו פולין, יוון ואיטליה.

 

לינץ' באחד מחיילי צה"ל על המרמרה, במאי 2010 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
לינץ' באחד מחיילי צה"ל על המרמרה, במאי 2010(צילום: דובר צה"ל)

 

המשבר הוביל גם לעובדה שהטורקים הקפידו מאוד שלא לאפשר לחיל האוויר להתקרב במסגרת טיסות אימון לאזורים טורקיים בים התיכון. סיום המשבר בין המדינות בעקבות המגעים החשאיים בחודשים האחרונים קיבל רמיזה ראשונה בהחלטה של אגף המבצעים בצבא לרכך את איסור הנסיעה הגורף שהוטל על חיילי צה"ל בכל הקשור לנסיעות לטורקיה, כך שכעת מותר לחיילים לטוס לשם כיעד לטיסות המשך בלבד. ייתכן שכבר בימים הקרובים ידונו בצה"ל באפשרות להתיר לחיילים לחזור לנפוש בטורקיה.

 

דני אילון: לפני כן, הטורקים רצו רק להשפיל

סגן שר החוץ בימי שיא המשבר מול טורקיה, דני אילון, שזכור גם כמי שהושיב בשיחת נזיפה את השגריר הטורקי על כיסא נמוך כמעשה השפלה, אמר אמש ל-ynet כי לדעתו המהלך שעשה נתניהו הוא נבון ונכון. "יחסי ישראל עם טורקיה חשובים מאוד, אבל הבעיה עד עכשיו הייתה מהותית, לא בעיה של מילה פה ומילה שם. אפשר היה למסור את ההתנצלות הזו מזמן, אבל הטורקים - יותר משרצו התנצלות - רצו להשפיל את ישראל ולפגוע במעמדה. עכשיו, עם היוזמה של ארה"ב וכשזה לא נעשה על חשבון ישראל, אפשר היה להגיע לנוסח התנצלות שמכבד את כולם".

 

להערכתו של אילון, הקרבה והאינטימיות בין ישראל לטורקיה לא ישובו כעת להיות כשהיו בעבר, אבל כן ניתן לחזור ליחסים קורקטיים על בסיס אינטרסים משותפים. על תקרית הכיסא הנמוך ההיא סיפר אילון: "לי הטורקים כבר סלחו מזמן. אני, בניגוד לסיפור המרמרה, שלחתי התנצלות ברגע שהבנתי שנעשתה טעות ושהשגריר הושפל".

 

חטיפת אחד מחיילי צה"ל באירועי המרמרה לפני שנתיים וחצי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חטיפת אחד מחיילי צה"ל באירועי המרמרה לפני שנתיים וחצי(צילום: AFP)

 

בהודעה שפרסם אמש חמאס הוא שיבח את ארדואן על ש"זכה" בהתנצלות מישראל, ומסר כי בשיחת טלפון עם ראש הלשכה המדינית של הארגון, חאלד משעל, אמר ארדואן כי נתניהו הבטיח "להסיר את המצור מעל העם הפלסטיני". עם זאת, ישראל כאמור הבהירה כי נתניהו רק אמר שישראל נקטה צעדים כדי להקל על הפלסטינים בעזה. בהודעתו בירך חמאס את טורקיה "על הניצחון הגדול ועל הצלחתה לכפות את תנאיה על הישות הציונית שהתנצלה על פשעיה". בהודעה נכתב עוד כי הצלחת טורקיה מוכיחה שוב כי ישראל מבינה רק כוח.

 

גם ראש ארגון IHH, בולנט ילדרים, שארגן את משט המרמרה לרצועת עזה, הגיב על ההתפתחות. העיתון הטורקי "הורייט" דיווח כי ילדרים בירך על ההתנצלות הישראלית בפני טורקיה ואמר כי זו הצלחה פוליטית ודיפלומטית עבור טורקיה. "ההתנצלות ופיצוי משפחות ההרוגים חשובות ביותר", אמר אתמול ילדרים לעיתון. "אך אנחנו עדיין דורשים את הסרת המצור הימי מעל עזה. המאבק יימשך עד שהמצור על עזה יוסר".

 

החלטת נתניהו להתנצל בפני הטורקים זכתה לתמיכה של הרמטכ"ל בני גנץ ושל בכירים מכל קצוות הקשת הפוליטית, בין השאר ציפי לבני ושלי יחימוביץ'. עם זאת, דווקא שותפו הפוליטי ומי שהיה שר החוץ בשיא המשבר מול טורקיה, אביגדור ליברמן, כינה את ההתנצלות "שגיאה

חמורה". הוא טען כי "ההתנצלות פוגעת במוטיבציה של החיילים" והדגיש כי חיילי צה"ל נלחמו על המרמרה בטרוריסטים וכי ארדואן ודבוטאולו הם האחראים היחידים להרעה ביחסים.

 

מהעבר השני אמרה ח"כ חנין זועבי מבל"ד, מי שהייתה על המרמרה באותה תקרית קטלנית, כי ההתנצלות של נתניהו אינה מספקת. "עדיף לשתוק מאשר להגדיר רצח כתקלה", אמרה זועבי, "נתניהו אינו מתנצל על חיי אדם והוא לא למד מה הוא מאבק לגיטימי נגד מצור וכיבוש. ההתנצלות האמתית היא כמו שטורקיה וכמו שאני כמי שהייתה על הספינה דרשנו בהתחלה - הקמת ועדת חקירה בינלאומית".


פורסם לראשונה 22/03/2013 23:25

 

בהכנת הידיעה השתתף אליאור לוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. חמאס: "הוא אמר שהמצור יוסר"
צילום: רויטרס
מומלצים