שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

לבשל, לתכנן, למחזר: טיפים למטבח ירוק

אם תבשלו יותר, תתכננו את הקניות מראש ותאחסנו בצורה נכונה את המזון, תוכלו למחזר את פסולת המטבח ולהפחית את הפגיעה בסביבה. וגם טיפים ירוקים: איך תוכלו להשתמש בלימון כדי לנקות כלים וכיצד תרחיקו חרקים בצורה טבעית?

המטבח הוא לב הבית והמקום עם הריכוז הגבוה ביותר של מוצרי צריכה: אריזות מזון, בקבוקי שתיה, קרטוני חלב, פחיות ועוד. מוצרים אלה מהווים מקור עיקרי לפסולת שאם נטפל בה בצורה ידידותית לסביבה, נוכל למחזר לא פחות מ-60% מכמות הפסולת הכללית.

 

20 מיליון שקל קנס לחברות שלא מיחזרו בקבוקים

לראשונה בישראל: כביש מצמיגים ממוחזרים 

H&M חברתית: תשלם לכם על בגדים משומשים

 

איך כל אחד יכול ליצור מטבח "ירוק" וידידותי יותר לסביבה? כיצד תוכלו גם אתם לתרום את חלקכם לצמצום הפסולת שנשלחת להטמנה? אם שאלתם את עצמכם את השאלות הללו כבר עשיתם את הצעד הראשון בכך שהקדשתם מחשבה לסביבה, והבעתם רצון לדעת יותר ולקחת יותר אחריות על איכות החיים שלכם.

 

הפיתרון טמון בעקרון 3 ה-R-ים (Reduce-Reuse-Recycle), שלושה צעדים שכולם יחד תורמים להגנה על הסביבה. כל צעד שלכם שתומך באחד משלושת העקרונות הללו ישפר את המצב.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הנה כמה טיפים קלים ופשוטים לצמצום כמות הפסולת שמייצר המטבח:

 

לבשל

קצב החיים המהיר גורם לנו לצרוך מוצרים חד-פעמיים ומזון מהיר. למי יש זמן לעמוד ולהכין שניצלים? קונים מוצר מוכן, מחממים צ'יק-צ'ק במיקרוגל ואוכלים.

 

לבשל יותר, פחות אוכל קנוי (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
לבשל יותר, פחות אוכל קנוי(צילום: צביקה טישלר)

 

מעבר להיבט הבריאותי, מזון מוכן מגיע אלינו עם המון אריזות שיזרקו לבסוף לפח. לשם השוואה, שניצל מהקצב לא מייצר ערימות אשפה למעט שקית אחת, ואם תרצה להיות עוד יותר "ירוק" תוכל להגיע לקצב עם קופסה מהבית ולבקש ממנו לשים בה הכל. לכן גם אם לא תמיד יש לכם זמן לבשל תוכלו לכל הפחות לחשוב על קנייה מתוך מודעות וכך להפחית את כמות המזון המוכן שאתם צורכים ואת כמות הפסולת שנוצרת בעקבות קניה זו.

 

לתכנן

תרבות הצריכה מעודדת אותנו לקנות ולזרוק. כמה פעמים הלכת לסופר וחזרת עם כמות עצומה של ירקות בגלל המבצע המפתיע שאי אפשר היה לסרב לו? והסוף ידוע, זורקים חצי מהירקות לפח כי לא מספיקים לאכול את הכל לפני שזה נרקב. חבל. עושים סוויצ' קטן בראש, ומעתה קוניםרקאת מהשבאמת צריכים ליום-יומיים הקרובים לפי רשימה שהוכנה מראש ואף מגיעים לסופר עם סל קניות רב פעמי.

 

לאחסן

יש המון שיטות אחסון שמאריכות את חיי המדף של הירקות ומונעות ריקבון מהיר. אם, לדוגמא, תחתכו את קצה הגזר הוא ישמור על טריותו. אם תקנו אשכול עגבניות (במקום עגבניות בודדות) הענף המשותף יגן עליהן. ואם תשטפו פטרוזיליה ונענע, תנגבו היטב ותאחסנו כשהן עטופות בנייר סופג - הם יחיו הרבה יותר טוב.

 

לנקות

למוצרי ניקוי יש מספר תחליפים טבעיים ויעילים שיחסכו מכם את הקנייה. לדוגמה, בפעם הבאה כשתסיימו לסחוט את הלימון בסלט זרקו את מה שנשאר למדיח - הכלים יוצאים מבריקים ונוצצים והמהדרין מוציאים את שארית הלימון מהמדיח וזורקים לקומפוסטר (שימוש חוזר כהלכתו).

 

לניקוי אבנית מהקומקום השתמשו במלח לימון, הוא יבריק את הקומקום בצורה הטובה ביותר מבלי לסכן את הבריאות. ואם נשרף לך התבשיל והסיר נראה כמו מקרה אבוד, תוכל להרתיח חומץ מהול במים וכך לקבל סיר נוצץ כמו חדש.

 

להדביר

במקום לרוקן ארונות, לרסס עם חומר רעיל ולהשבית את המטבח למשך ימים עד שיתאוורר כראוי, גם בתחום זה יש פתרונות ירוקים.

 

בלוחמה נגד חרקים יש שתי גישות עיקריות: להשמיד (בעזרת כימיקלים רעילים) או להרחיק (באמצעים טבעיים). כמובן שהגישה השנייה מומלצת יותר והנה מספר דוגמאות ליישומה: אם הגיעו נמלים למטבח – פזרו נענע ובזיליקום באזור והן ילכו למקום אחר. כנגד ג'וקים פזרו אבקת סוכר מעורבבת עם סודה לשתייה (פתרון טוב במיוחד לארון שמתחת לכיור). ואת בעיית היתושים ניתן לפתור בעזרת שמנים אתרים כגון:שמן ציטרונלה, שמן לימון, שמן עץ התה, שמן אקליפטוס, או שמן גרניום.

 

כיום גוברת המגמה לחזור להרגלי העבר. זה כמובן לא אומר שעלינו לחזור לאחור בצורה קיצונית ויחד עם זאת בתחומים מסויימים אפשר ונכון לעשות מאמץ.

 

הכותבת היא מנכ"לית RE3 , חברה המתמחה בשירותי ייעוץ וליווי לרשויות מקומיות בנושאי איכות הסביבה והתייעלות אנרגטית. RE3 מקדמת אורח חיים בר-קיימא וניהול פסולת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפחיתו את האשפה שאתם מייצרים
צילום: shutterstock
מומלצים