שתף קטע נבחר
 

קפריסין: בנקים מגבילים את המשיכה ל-100 אירו

כדי למנוע קריסה, שני הבנקים הגדולים בקפריסין החליטו להגביל משיכות מזומנים ל-100 אירו ביום, עד שיתברר עתיד כספי הסיוע שתקבל המדינה מהאיחוד האירופי ומקרן המטבע הבינלאומית. אתמול הוחלט כי יוטל מס של 20% על פיקדונות מעל 100 אלף אירו בבנק הגדול באי

מנסים למנוע קריסה: שני הבנקים הגדולים בקפריסין החליטו להגביל ל-100 אירו בלבד את סכום המשיכה המותר מהכספומטים שלהם ברחבי המדינה, במטרה למנוע הסתערות של הציבור ומשיכה המונית של כספים מחשבונותיהם. כך אישר היום (א') גורם ממשלתי במדינה.

 

חדשות נוספות אודות המשבר הכלכלי בקפריסין:

 

דובר מטעם אחד מהבנקים, שכבר הגביל לפני כן את סכום המשיכה המירבי ל-260 אירו, אמר שהצעד החדש התחיל היום ב-13:00 שעון קפריסין ויישאר בתוקף עד שהבנקים ייפתחו מחדש (מה שאמור לקרות ביום שלישי הקרוב), או לפני כן - במידה שתאושר המשך הזרמת כספי סיוע מהבנק האירופאי המרכזי.

 

אתמול, ממשלת קפריסין שידרה אופטימיות באשר לסיכויי הצלתה של המדינה ברגע האחרון מפשיטת רגל. במירוץ נגד השעון ניהלו בניקוסיה גורמי ממשלה קפריסאים מו"מ ממושך לתוך הלילה עם נציגי ה"טרויקה‭,"‬ המלווים העיקרים של חבילת ההצלה הפיננסית העתידית של קפריסין: נציגי קרן המטבע העולמית, הבנק האירופי המרכזי והאיחוד האירופי.

 

הם דנו בתוכנית החלופית של ממשלת קפריסין, שנועדה לגייס ‭5.8‬ מיליארד אירו, כתנאי להעברת חבילת ההצלה של 10 מיליארד אירו לכלכלה הקורסת. "יש לנו התקדמות משמעותית, הצגנו תוכנית כוללת‭,"‬ אמר שר האוצר הקפריסאי, מיכאליס סאריס, במהלך אחת ההפסקות במרתון הדיונים. לדבריו, נותרו עוד כמה נקודות מחלוקת: "אני מקווה שלא יהיו עוד הפתעות‭."‬ 

 

כחלק מהדיונים, הסכימה קפריסין עם האיחוד האירופי ועם קרן המטבע הבינלאומית על הטלת מס של 20% על פיקדונות מעל 100 אלף אירו בבנק הגדול בתחומה, בנק אוף קפריסין, ועל מס של 4% על פיקדונות דומים בבנקים אחרים.

 

קפריסאים מפגינים מול הפרלמנט נגד הגזירות הכלכליות במדינה (צילום: AFP ) (צילום: AFP )
קפריסאים מפגינים מול הפרלמנט נגד הגזירות הכלכליות במדינה(צילום: AFP )

  

לפי דיווח של רשת CBS, אזרחי קפריסין הביעו נכונות לתרום פחות מ-1% מהפיקדונות שלהם אם הדבר יאפשר להציל את כלכלתם, אך הם דורשים להחליט על כך בעצמם מבלי שיכפו זאת עליהם, וכן גיבוי מה"טרויקה" שכך אכן יהיה. "אם נקבל מאירופה התחייבות שהבנקים שלנו לא יקרסו, לא תהיה לי שום בעיה עם מס על הפיקדונות שלי. אבל אנחנו חייבים לשמוע את זה מפי האירופים ולא רק מפי הממשלה שלנו", אמר ל־CBS דמיטראקיס פאפאניקולאו (64), פנסיונר מניקוסיה.

 

אזרחי האי התנגדו למס על כלל הפיקדונות 

בשבוע שעבר דחה הפרלמנט תוכנית שהיתה אמורה להטיל מס על כמעט כל הפיקדונות במדינה, ולהכניס לקופת הממשלה כ-10% משוויים הכולל - תוכנית שנתקלה בהתנגדות מרה של אזרחי האי ובדאגה מצד פוליטיקאים שהדבר יפגע אנושות במעמדה של קפריסין כמרכז עולמי לשירותים פיננסיים.

 

בהחלטה משמעותית במיוחד אישרה ממשלת קפריסין בשבוע שעבר את פירוקו לשתי יחידות של הבנק השני בגודלו במדינה, בנק לאיקי. במסגרת הפירוק יחולק הבנק ל"בנק טוב", שנכסיו יימכרו לבנקים אחרים במדינה, ול"בנק רע", שמכיל נכסים רעילים הנובעים מחשיפה לחוב היווני, מתוך מטרה למצוא הסדר שיאפשר את מסמוסם ההדרגתי של נכסים אלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההגבלה ירדה מ-260 אירו, למשיכה של 100 ביום
צילום: shutterstock
מומלצים