שתף קטע נבחר

 

דו"ח: 30% מבני הנוער שבסיכון התנסו בסמים

הנגישות והמחירים הנמוכים הפכו את הסמים שכיחים בקרב בני 12-18, חלקם נזקקו לאשפוז. עמותת עלם חושפת: 40% מבני הנוער שבהם טיפלה דיווחו כי נחשפו לתכנים אלימים ופורנוגרפיים ברשת. עלייה של 70% במספר הפונים ממוצא אתיופי

30% מכ-20 אלף בני נוער בסיכון בגילאי 12-18 שבהם טיפלה עמותת עלם בשנה החולפת מעידים כי התנסו לפחות פעם אחת בשימוש בסמי פיצוציות או בסמים קלים כגון מריחואנה וחשיש, עלייה של כ-10% לעומת השנה שעברה. כך עולה מהדו"ח השנתי של העמותה, שהוצג היום (ד') בפני נשיא המדינה שמעון פרס.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

"בסוף החופש מאבדים את זה". ילדי הלילה בת"א

"הסתדרתי" עם גבר בשביל מקום לישון

 

ממיפוי הפרויקטים השונים של העמותה עולה כי סמי פיצוציות, בהם "חגיגת" ותחליפי מריחואנה חוקיים כמו "נייס גאי" ו"מבסוטון" הפכו לאחרונה שכיחים בקרב בני נוער מכל שכבות האוכלוסייה בשל הנגישות הרבה אליהם ומחירם הנמוך. התופעה טומנת בחובה סכנות רבות. רק השנה נרשמו למעלה מעשרה מקרים שבהם פינו אנשי צוות של עלם בני נוער לקבלת טיפול רפואי, בעקבות שימוש בסמי פיצוציות. חלק מהם במצב קשה ואף נשקפה סכנה לחייהם.  

 

200 אלף בני נוער בסיכון

נתוני משרד הרווחה מעידים על כך שבישראל כ-200 אלף בני נוער בסיכון. כאמור, עלם מצליחה לטפל ב-10 אחוזים מהם. בעמותה מעריכים כי הנתונים שבידיהם משקפים את מצבם של כלל בני הנוער בסיכון. "על תופעת סמי הפיצוציות התריעה העמותה כבר לפני למעלה משנתיים ולצערנו היא הלכה והחמירה במהלך השנה האחרונה", אמרה אפרת שפרוט, מנכ"לית עלם. "בשונה מסמים אחרים, סמים אלו הופכים את המשתמשים לתוקפניים ואלימים יותר.

 

"השנה נתקלנו במקרי אלימות קשים בקרב בני נוער שהיו תחת השפעתם. בעיה נוספת שעמה אנו נאלצים להתמודד, בעיקר בפרויקטים על קצה רצף הסיכון, היא צריכת 'חגיגת' באמצעות הזרקה, המהווה תחליף זול לסמים קשים. סמים אלו גורמים לתגובות פסיכיאטריות חמורות, זיהומים ומחלות קשות". 

 

דיווחים על הפצת תמונות פוגעניות ברשת (ארכיון) (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דיווחים על הפצת תמונות פוגעניות ברשת (ארכיון)(צילום: גיל יוחנן)
 

עוד עולה מהדו"ח כי 40% מבני הנוער בהם טיפלה העמותה דיווחו כי נחשפו לתכנים פוגעניים, אלימים ו/או פורנוגרפיים ברשת. השנה התקבלו בעלם דיווחים רבים מצד בני נוער, בעיקר נערות, שתמונותיהן במצבים אינטימיים הועלו לרשת והופצו בקרב מכריהן.  

 

במהלך 2012 חלה עלייה של 70% גם במספר בני הנוער ממוצא אתיופי שנעזרו בעמותה. בשנה זו קיבלו סיוע 1,697 מהם. בעלם אומרים כי מדובר בנתון מדאיג המצביע על מצוקות שחווים בני נוער אלו על רקע קשיים חברתיים וכלכליים, פער בין-דורי, קושי בהשתלבות במסגרות חינוכיות, גזענות והדרה חברתית. מסקר שערכה העמותה בקרבם, עולה כי 73% מהנערים יוצאי אתיופיה נתקלו בהערות גזעניות לגבי מוצאם וגוון עורם, ו-33% סבורים שבני נוער שאינם בני העדה נמנעים מליצור איתם קשר חברי בשל מוצאם.  

 

עם קבלת הדו"ח אמר הנשיא פרס כי "להציל נוער במצוקה בישראל זה צדק חברתי אמיתי. הצלת 20,000 בני נוער בשנה יכולה להביא מפנה למדינה שלמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
(אילוסטרציה)
צילום: גיל יוחנן
מומלצים