בשביל המח"ט: מפקדי חטיבות ממליצים על טיול
על התפר שבין יום הזיכרון ליום העצמאות, גייסנו את חמשת מפקדי חטיבות החי"ר בצה"ל וכל אחד מהם כתב על הטיול שלו בראי יחידתו ומורשת הקרב שלה. אחוות מטיילים
יום העצמאות הוא קודם כל יום חגם של חילות צה"ל השונים, אלו שבקרבות הקשים הגישו לנו את מדינת ישראל.
לחגוג עם מנגל זה נחמד, אבל הנה הצעה קצת שונה ברוח יום העצמאות: גייסנו את חמשת מפקדי חטיבות החי"ר בצה"ל, שכתבו במיוחד עבורכם על המקומות שהם ממליצים לטייל בהם בראי יחידותיהם, מורשת הקרב והיכרותם עם האזור.
עוד על יום העצמאות בערוץ התיירות:
- חוגגים 65: טיולים ואירועים ליום העצמאות
- לתפארת מדינת ישראל, למה שלא נדבר גלויות?
- דגל ישראל: מסע בעקבות המוצר הכי כחול-לבן
מצודת יואב: מח"ט גבעתי, אל"מ עופר לוי
ההיסטוריה של חטיבת גבעתי ושל גבול הדרום תמיד יהיו שזורות זו בזו. לאורך השנים הוטמעה בחטיבה מורשת של חתירה למצוינות, יסודיות, וירידה לפרטים, תרבות של תחקיר ולמידה, סדר וארגון ומשמעת בלתי מתפשרת - ערכים המובלים את החטיבה באימונים ובקרב. לכן יש להמשיך ולהטמיע ערכים אלו בקרב החיילים והמפקדים מרגע שדרכה רגלם בחטיבת גבעתי. עכשיו אני פונה אליכם - אלה שרגלם מחפשת היכן לדרוך ביום העצמאות הקרוב.
ב-30 בנובמבר 1947 התקבלה ההחלטה על הקמת שש חטיבות לוחמות לצורך הגנה על גבולות המדינה. אחת מאותן חטיבות הייתה חטיבת גבעתי תש"ח, שגדודיה נפרסו באזור הדרום ובלמו את נסיונות מצרים להגיע לאזור תל אביב. טבעי כי בדרום יוקם בית חטיבת גבעתי - הוא מצודת יואב.
האתר ממוקם בסמוך לקיבוץ נגבה, במבנה ההיסטורי של משטרת עירק-סואידן, אחת מ-36 תחנות משטרה שבנו הבריטים בזמן המרד הערבי הגדול, במטרה לשלוט על הגזרה הדרומית. האתר עבר גלגולים רבים וכיום ממקומם בו מוזיאון המתעד את תולדות חטיבת גבעתי ומבצעיה ממלחמת השחרור, ואת מסלול האימונים וההכשרה שעוברים הלוחמים המתגייסים לגבעתי כיום.
החטיבה איבדה לא מעט מחבריה לנשק, ושמה דגש על שמירת אופייה המיוחד - חטיבה הזוכרת את עברה ואת נופליה. מסיבה זו, נמצא באתר מרכז הנצחה לחללי החטיבה לדורותיה ומאגר ממוחשב הכולל פרטים אישיים, מכתבים וסיפורו של כל לוחם שנפל.
מן המצודה, ניתן לנסוע ברכב לעבר הכניסה לקיבוץ נגבה. שם מתחיל מסלול הליכה ברגל או באופניים, המשלב בתוכו את נופי הדרום המרהיבים. בתחילת המסלול ממוקמת אנדרטה מרשימה, שבנה הפסל נתן רפפורט, שכוללת שלוש דמויות מברונזה, לוחם גבעתי, חקלאי ואחות.
שתי תחנות מרכזיות במסלול הן הכפר עיבדיס ומתחם חוליקאת, שם לחמו לוחמי חטיבת גבעתי אל מול כוחות מצרים רבים וחזקים, עד אשר הצליחו לפרוץ את הדרך אל הנגב ולדרום כולו, ובכך להפוך את היוצרות ולכתר את הכוח המצרי.
האתר מאפשר תאום סיורים בהדרכת לוחם מקרבות תש"ח. במקום תצוגה של כלי נשק וכלים משוריינים ששימשו את הלוחמים היהודים והמצריים במלחמת תש"ח. התצוגה ממחישה את דלות הציוד ומיעוט הכוחות הלוחמים מול עוצמת הצבא המצרי, הוכחה דוממת לניצחון רוח הקרב למול היתרון החומרי.
נחל דישון: מח"ט נח"ל, אל"מ יהודה פוקס
כמפקד חטיבת הנח"ל, ברור היה לי כי אמליץ על מסלול טיול בנחל, ואם ניתן אז בנחל איתן. חטיבת הנח"ל הינה חטיבת חי"ר מובילה ואיכותית, הפועלת בכל חזיתות הלחימה המרכזיות של צה"ל: גבול לבנון, יהודה ושומרון ומרחב רצועת עזה.
מיום הקמתה של חטיבת הנח"ל, לפני כ-30 שנה, במהלכה של מלחמת שלום הגליל ולאחריה בשנות שהות כוחות צה"ל בדרום לבנון, ביצעו יחידות ולוחמי החטיבה פעולות מגוונות אשר להן תכלית אחת - הגנה על תושבי הצפון - ומכאן גם הכרותם עם האזור.
נחל דישון, זורם בסמוך לישובים דישון, אביבים, יראון וברעם. לוחמי החטיבה פגשו את הנחל בגזרת אביבים - הגזרה על שם המוצב הגדודי הנמצא בסמוך לישוב. נחל דישון הינו נחל איתן שמשנת 1948 החלו לשאוב את מי מעיינותיו עד שהפך לנחל אכזב. בשנה זו ממש, החליטו להפסיק את השאיבה וכעת הוא מתחדש והופך בשנית לנחל איתן זורם ושוצף, מלא חיים וחיות.
הנחל הוא אחד הנחלים הגדולים בגליל העליון המזרחי ואורכו כ-30 ק"מ, מהמורדות הצפוניים של הר מירון ועד שפכו לירדן ממזרח לקיבוץ חולתה. מקור שם הנחל והשמורה הוא בעברות שם הכפר הנטוש "דישום", ששרידיו נמצאים בצמוד וממערב למושב דישון.
בתחום השמורה והרחבותיה נמצאים שלושה מעיינות: עין אביב - המעיין הגדול באזור, שמימיו נשאבים כיום, והמעיינות הקטנים: עין נחלית (ליד אביבים) ועין דישון.
בזרימה המחודשת בערוץ הנחל והפיכתו מחדש לנחל איתן, יש התרגשות של חדש לצד החזרה למקורות, למה שהיה, למה שזרם בו עד 1948. לנו, לוחמי חטיבת הנח"ל, אין חיבור טוב מזה, חיבור של עוצמה ויופי, זרימה והתחדשות, וכל זה בנוף מדהים וחזק של מצוקים אדירים, שבילים ומרעולים, פריחה מרהיבה ואהבה רבה למדינה שלנו, המדינה עליה אנו מגנים.
אתר "חץ שחור": מח"ט הצנחנים, אל"מ אמיר ברעם
מורשת הצנחנים מזוהה עם שחרור העיר ירושלים, גולת הכותרת של הלחימה מאז הקמת המדינה ועד היום, אך לא רק בירושלים לחמו הצנחנים.
החטיבה לחמה לאורך כל גבולות המדינה מאז הקמתה, ודוגמה טובה לכך הן פעולות התגמול של הצנחנים בשנות ה-50, שאתר ההנצחה "חץ שחור" בגבול רצועת עזה, שבו פרוסים לוחמי החטיבה כיום, מספר את סיפורן.
אנדרטת "חץ שחור" משמרת את המורשת בהגנת קו הגבול בעבר. הנה כי כן, חיבור יפה בין עבר והווה, בין מה שהיה אז למקום בו פועלת החטיבה כיום לאחר 60 שנה.
במתחם האנדרטה ישנו נוף יפהפה לכיוון עזה וניתן לערוך במקום פיקניק, לשבת ולטייל באזור, וכמובן קיים הערך המוסף של הסקירה על פעולות התגמול ויישובי חבל אשכול שפרוסים מסביב. האנדרטה ממוקמת בצד המערבי של כביש 232 ליד קיבוץ מפלסים, על גבעה הצופה אל עזה.
האתר מנציח 11 מפעולות התגמול של חטיבת הצנחנים בין השנים 1956-1953, באמצעות 11 מצבות עליהן כתוב הרקע התקופתי, אזור הביצוע ומהלך המבצע. לצד המצבות קיימות הקלטות שמע דיגיטליות לנוחות המטייל, המספרות את סיפורי הגבורה של הלוחמים בעברית ובאנגלית.
בין הפעולות פעולת "חץ שחור" - שבה גובשו עֶרְכֵּי הַלִבָּהּ של החטיבה הדוגלת בדבקות במשימה והתקפיות. "לא חוזרים עד שמבצעים", כפי שטבע זאת אז מפקד גדוד הצנחנים "אפעה" אריק שרון, והכול תוך הדגשת ערכי הרעות בלחימה, הסיוע ההדדי ואי הפקרת פצועים בשטח - ערכים שהם "נר לרגלינו" עד היום.
בראש האתר, המעוצב כצמרת עץ אשר חץ בקצהו העליון, המצביע לכיוון המרחב שבו בוצעה פעולת "חץ שחור" בעזה, נמצאת נקודת התצפית המרהיבה על שם סרן סעדיה אלקיים (סופאפו) ז"ל, שנלחם ונהרג בראש פלוגתו במבצע.
סופאפו היה מפקד פלוגה א' של גדוד 890, שכללה את מיטב המפקדים הצעירים של החטיבה דאז, שייעודם היה להוות העתודה הפיקודית של החטיבה בעתיד ועל כן נבחרו לצאת לפעולה. סיפור הלחימה שלו ושל פלוגתו מפורט בתיאור מילולי ובתרשים גדול ע"ג אבן ,המאפשר לתייר המקצועי, כמו גם לאדם מן היישוב, להבין בְּנָקֵל את סיפור הפעולה.
סופאפו ואנשיו התעקשו על ביצוע המשימה, על אף קשיים, נפגעים ושינויים מפתיעים ועל כך הוענק לו עיטור העוז לאחר נפילתו. מאז ועד היום אנחנו בוחרים בערך ובדרך של "אחרי", שבה אין ניצבים מאחור, אלא מפקדים בשדה הקרב מתייצבים בראש הלוחמים להגנת הגבולות, העם והארץ.
אנדרטת הבקעה: מח"ט כפיר, אל"מ אודי בן מוחה
חטיבת כפיר הינה הגדולה בין חטיבות החי"ר והצעירה שבהן, אך שורשיה נטועים עמוק בסיירות חרוב שמשון ודוכיפת, ובסיס האימונים החטיבתי שלה ממוקם בבקעת הירדן. על כן הבחירה במסלול טיולים בבקעת הירדן, "ארץ המרדפים" במרחביה פעלה סיירת חרוב האגדית, היא טבעית.
אזור הבקעה עשיר בנופים ומראות הטומנים בתוכם את סיפורי העבר של העם והארץ; כניסת השבטים לארץ ישראל, חציית הירדן וכיבוש יריחו, סיפורי הגבורה של אנשי הפלמ"ח ומבצע "ליל הגשרים", אנדרטת בקעת הירדן ותקופת "ארץ המרדפים".
המפקדים פתחו בהגעה לאתר הטבילה קאסר אל יהוד. האתר על גדות הירדן במרחק של כ-10 ק"מ מהעיר יריחו. הנהר שוצף מים בימים אלו של השנה וניתן לטבול בו. משם המשיכו בנסיעה לגשר אלנבי, שבו התרחשה בשנת 1946 אחת מהפעולות ב"ליל הגשרים", שהצלחתה גרמה לניתוק זמני בנתיבי האספקה שהיו בשימוש הבריטים.
המסלול מסתיים באנדרטת הבקעה שנמצאת על גבעה למרגלות הר הסרטבה, וממנה ניתן לקיים תצפית על האיזור. האנדרטה הוקמה לזכר חיילי צה"ל שנפלו בבקעת הירדן, ביניהם חללי סיירת חרוב שנפלו תוך כדי "הגנה על הבית", על תושבי הבקעה וכלל מדינת ישראל.
אחד הקרבות המשמעותיים שהתרחשו בבקעה הוא מרדף הג'יפטליק. ב- 26 ביולי 1968, בעקבות חדירת מחבלים, הוקפץ כוח מסיירת חרוב ומח"ט הבקעה, אל"מ אריק רגב. נוכח ההתפתחויות המרדף, נתן המח"ט פקודה להסתער על המחבל וכך תוך מתן דוגמה אישית, נפגע ונהרג. שאר חיילי הכוח המסתער הצליחו להרוג את המחבל. מאירועים שכאלה התפתחה מורשת עמוקה של מפקדים שעמדו בראש הכוחות הלוחמים, תוך קריאת "אחריי" אותה אנו רוצים להעביר למפקדים.
אתרים בגולן: מח"ט גולני, אל"מ יניב עשור
"עקבות הדם של לוחמי חטיבת גולני נמצאים בכל פינה בארץ. ממרומי החרמון ועד שערי אילת והם מאפיינים את דרכה של החטיבה", כך אמר יצחק רבין ז"ל בהיותו רמטכ"ל.
חטיבת גולני קבעה את גבולות המדינה, מהנפת דגל הדיו באילת ועד הנפת דגל הניצחון בפסגת החרמון. צפון המדינה מזוהה עם החטיבה שעליה אני מופקד, ועל כן המקום שבו נתחיל יהיה המקום הגבוה בארץ, ה"עיניים של המדינה" - החרמון.
מתחנת הרכבל העליון, נצעד בשביל המסומן בירוק במורד ההר בדרך הקרויה "מעלה גולני", שמוקדשת
ללוחמי החטיבה שנפלו במבצע "קינוח" לכיבוש החרמון במלחמת יום הכיפורים. היה זה קרב ממושך וקשה, שבו רבים מן המפקדים והלוחמים נפצעו ונהרגו. "רוח גולני" המאפיינת את הלוחמים היא שהביאה להנפת דגל הניצחון.
נמשיך לעבר קלעת נמרוד, מבצר עתיק מהתקופה האיובית (מאה 13-12 לספירה) הממוקם בין הר חרמון להר דב, ומשקיף על הגליל העליון המרהיב והינו האנדרטה הרשמית של חללי יחידת העילית של חטיבת גולני, "אגוז".
ולסיום, דרך כביש 99 נגיע ל"מצפה גולני", שהינו המקום בו התרחש כיבוש המוצב הסורי תל-פאחר, אחד ממבצעי המופת בצה"ל כולו, שבו לוחמי גדוד "ברק" לחמו באומץ לב במבצע שבמהלכו נהרגו 23 מלוחמי ומפקדי הגדוד, ביניהם גם המג"ד, וזכו בעיטור העוז מהרמטכ"ל ובעוד 16 עיטורי מופת.
הסתכלו אל הנופים המדהימים המשקיפים אל מרחבי הגליל, רמת הגולן, ומרחבי הרי הבשן. חפשו את הצמחייה ובעלי החיים הייחודים שאינם נראים בשום מקום אחר בארץ ישראל.
בכל האתרים, תמצאו את הלוחמים עם הכומתה החומה, שעושים ימים כלילות בשמירה על גבולה הצפוני של המדינה, בנתיב ערכי ומחייב, המלווה אותנו כבר 65 שנה.