שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס

טקסי יום השואה: "הנין שלי הוא הנקמה בגרמנים"

ב-10:00 נשמעה צפירת דומייה בת שתי דקות לזכר הנספים בשואה. ב"יד ושם" התקיים טקס הנחת הזרים ובכנסת הוקראו שמות קורבנות. אחר הצהריים ייצא "מצעד החיים" לאושוויץ בראשות הרמטכ"ל גנץ

יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשע"ג מצוין היום (ב') בשורת טקסים ואירועים ברחבי הארץ ובמקומות נוספים בעולם. בשעה 10:00 נשמעה צפירת דומייה בת שתי דקות לזכרם של ששת מיליוני הנרצחים ולאחריה התקיים טקס הנחת הזרים באנדרטה למרד גטו ורשה ב"יד ושם". בהמשך התקיים במשכן הכנסת בירושלים האירוע "לכל איש יש שם", שבמהלכו הוקראו שמותיהם של קורבנות שואה. באוהל יזכור ב"יד ושם" נערך טקס האזכרה המרכזי.  

 

יום השואה תשע"ג ב-ynet:

זיכרונות: משדר מיוחד ליום השואה

הנאום המצונזר של בן גוריון ב-42' "ילדינו נקברים"

טיסה אחת בשבילו: ניצול השואה שהגשים חלום

 

"לכל איש יש שם" בכנסת    (צילום: ערוץ הכנסת)

"לכל איש יש שם" בכנסת    (צילום: ערוץ הכנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הזכיר את חמיו. ראש הממשלה נתניהו באירוע הקראת השמות (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הזכיר את חמיו. ראש הממשלה נתניהו באירוע הקראת השמות(צילום: אוהד צויגנברג)

  

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בטקס הקראת שמות הקורבנות כי "אביה של אשתי, שמואל בן ארצי, שעזב אותנו לפני שנה היה אוד מוצל. בגיל 18 עלה יחיד ממשפחתו לארץ ונחלץ מהשואה. הוא היה שליח ישיבה בבני ברק, אחר כך הוא הלך לפרדסים, הוא היה מורה ומחנך, חוקר ואוהב תנ"ך שהעמיד דורות תלמידים ובני משפחה שהתעמקו בתנ"ך".

 

נתניהו ציין עוד כי "שמואל היה סופר ומשורר גדול. שיריו הראשונים נכתבו בארץ ישראל בתחילת המלחמה כשעוד לא ידע שמשפחתו נטבחה ושיהדות אירופה שהייתה כל כך יקרה לו, גם נספתה. ריח הכבשנים הגיע אליו". נתניהו הקריא שיר שכתב חמיו על השואה ואמר כי "שמואל לא התאושש מהשואה, מרציחת אחותו התאומה האהובה ובני משפחתו, זאת למרות שהקים משפחה לתפארת".

 

טקס הנחת הזרים ב"יד ושם"    (צילום: אבי פרץ)

טקס הנחת הזרים ב"יד ושם"    (צילום: אבי פרץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הנשיא וראש הממשלה בטקס הקראת השמות    (צילום: ערוץ הכנסת)

הנשיא וראש הממשלה בטקס הקראת השמות    (צילום: ערוץ הכנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נשיא המדינה שמעון פרס אמר באירוע כי "בני משפחתי נטבחו עם 2,060 בני קהילתם באוגוסט 1942. הם כולם לצערי הרב נשרפו ומתו. תחנת הרכבת הסיעה מחצית מהאנשים לישראל ומחציתם למוות. 71 שנה חלפו מאז ולא אשכח את אשר קרה להם שהנאצים באו וריכזו את תושבי העיירה בבית כנסת שהיה עשוי מעץ ורצחו אותם באכזריות בירי ובשריפות. סבי הלך בראש הקהילה עטוף בטלית".

 

יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ שלי יחימוביץ', סיפרה באירוע כי "היום מלאו שבעה ימים לפטירתו של שמעון זיו, ניצול שואה, הסבא של ילדיי מצב אביהם. סבא שמעון איבד את כל משפחתו, שרד את גטו ורשה ונמלט ממנו, עלה באוניית מעפילים ונישא. הוא נפטר בשיבה טובה והותיר נכדים ונינים אוהבים שהיום עולים לקברו".

 

גם באוהל "יזכור" נערך טקס הקראת שמות נספים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
גם באוהל "יזכור" נערך טקס הקראת שמות נספים(צילום: גיל יוחנן)

 

שושנה שפרר גולדברגר, ניצולת שואה שהגיעה לטקס הקראת השמות, נולדה ב-1940 בעיר פו שבצפון צרפת. בשנת 1942 החלו הצרפתים לרכז את היהודים לקראת הגעת הגרמנים. גולדברגר ואמה ניצלו כשבעל בית קפה צרפתי החביא אותן בעליית הגג ולקראת הגעת הגרמנים בהמשך אותה שנה הן הוברחו לשוויץ, שם שהתה הילדה בחמישה מחנות ילדים שונים.

 

אביה ניצל גם הוא לאחר שנמלט ליערות באזור והצליח לברוח מהמדינה באמצעות דרכון זר שהיה ברשותו. "התרגשות גדולה להיות כאן, התרגשות גדולה גם להיות אחד האנשים שכן שרדו ומגיעים לכאן לתת כבוד לכל אלה שלא הצליחו לשרוד. אבי היחיד שניצל מכל משפחתו, וגם ממשפחתה של אמי שרדו מעטים בלבד. אנחנו כאן לכבוד ובזכות כל אלה שאנו מקריאים את שמותיהם".

 

מתייחדים בצפירה עם זכר הנספים. תל-אביב, הבוקר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מתייחדים בצפירה עם זכר הנספים. תל-אביב, הבוקר(צילום: ירון ברנר)

 

בתל אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
בתל אביב(צילום: ירון ברנר)

 

לטקסים שנערכו היום ב"יד ושם" הגיע שלמה אחיטוב (94), ניצול שואה שהוריו וארבעת אחיו ואחיותיו נרצחו על-ידי הנאצים בפולין. "אני לא צריך את יום השואה כדי לזכור", סיפר אחיטוב. "הזיכרון אצלי חי בכל יום". שלמה ניצל כשנמלט לליטא ומצא מחסה אצל משפחות יהודיות עוד לפני שהגרמנים כבשו את האזור. בני משפחתו שהתגוררו בעיירה לינינץ הועברו לגטו ומאוחר יותר נרצחו על-ידי כיתת יורים.

 

"העיירה כולה כמעט נמחקה", הוסיף שלמה, שהגיע לטקס מלווה בבתו, בנכדיו ובניניו. "יש לי שני ילדים, עשרה נכדים ו-27 נינים. זו הנקמה שלי בגרמנים. כל מה שזממו נגדנו לא צלח, הנין שלי שיושב כאן מוכיח את זה", הוא אומר בהצביעו על יאיר בן ה-10. נעמי, אמו של יאיר ונכדתו של שלמה, מסבירה: "היה לי חשוב להגיע לכאן משני טעמים - כדי להעביר את הזיכרון לדור הבא ולומר שאנחנו כאן ואנחנו זוכרים, זה חשוב לי כלפי סבא שלי וכלפי הבן שלי".

 

ניצח את הגרמנים. שלמה אחיטוב ובני משפחתו ביד ושם (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ניצח את הגרמנים. שלמה אחיטוב ובני משפחתו ביד ושם(צילום: גיל יוחנן)

 

שתי דקות דומייה ביום השואה    (צילום: יהונתן צור)

שתי דקות דומייה ביום השואה    (צילום: יהונתן צור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בבני ברק היה מי שהמשיך לרכוב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
בבני ברק היה מי שהמשיך לרכוב(צילום: מוטי קמחי)

 

מבלים בכנרת ביום השואה (צילום: מאור בוכניק) (צילום: מאור בוכניק)
מבלים בכנרת ביום השואה(צילום: מאור בוכניק)

 

שעה אחרי שנשמעה הצפירה התיישבה קבוצה של חרדים על חוף בכנרת והתכוננה למסיבה. "תבואו לכנרת, יש פה חוף שחבל על הזמן", אמר אחד הצעירים החרדים לחברו שהאזין מעברו השני של קו הטלפון. כעשרים חבריו ואפילו רב מבוגר אחראי כבר רבצו על מזרני הים והשתכשכו במים. סמוך לאוהל אפשר היה למצוא מנגל, נרגילות, מזון, מגבות וציציות שמתנפנפות לייבוש.

 

"אנחנו פה מאתמול, הדלקנו אתמול את המנגל, היום לא. אני מאמין שעוד שעה נזוז מכאן", סיפר אחד האברכים". בנוגע לסוגיית הבילוי ביום השואה אמר האברך: "בעיקרון אין בעיה עם זה. אנחנו לא חוגגים. עשינו קצת אחדות. יש גם את העניין של לטבול במים. אחרי חצי שנה של לימודים באנו קצת לחופש".


בחיפה (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
בחיפה(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

מזכיר המדינה קרי מניח זר בטקס ביד ושם (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מזכיר המדינה קרי מניח זר בטקס ביד ושם(צילום: גיל יוחנן)

 

הבוקר ביד ושם (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הבוקר ביד ושם(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

בטקס הנחת הזרים ב"יד ושם" השתתפו נשיא המדינה שמעון פרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו, מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ונשיא בית המשפט העליון השופט אשר גרוניס.

 

ב-14:30 יחל בפולין "מצעד החיים" של משלחות בני נוער מהארץ ומהעולם אל מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו. את המצעד מוביל הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ.

 

עוד חדשות בפייסבוק של ynet

 

בשעה 19:00 יתקיים בקיבוץ יד מרדכי טקס לסיום אירועי יום הזיכרון וב-19:45 תתקיים בקיבוץ לוחמי הגטאות העצרת המרכזית לנעילת יום השואה.

 

נשיא המדינה פרס אתמול ביד ושם (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נשיא המדינה פרס אתמול ביד ושם(צילום: גיל יוחנן)

 

בטקסי ערב יום השואה אמש עמד שוב נושא איום הגרעין האיראני במוקד נאומיהם של הנשיא פרס וראש הממשלה נתניהו. פרס אמר כי "העולם הנאור חייב לשאול את עצמו כיצד זה קורה שזמן כה קצר אחרי שכבו המשרפות, אחרי מחיר הדמים הנורא שבעלות הברית שילמו כדי להכניע את השטן הנאצי. עדיין יכולה להתהלך בריש גלי הנהגה כמו ההנהגה האיראנית, ולהכחיש שואה. ולאיים בשואה. מי שמתעלם מאיום בשואה לעם אחד, חייב לדעת שאיום בשואה על עם אחר מהווה איום בשואה על כל העמים".

 

ראש הממשלה נתניהו אמר בנאומו כי "יש מי שמבקש לכבות את האור הזה שלנו. איראן מצהירה בגלוי על כוונתה להשמיד את מדינת ישראל והיא פועלת בכל האמצעים להשיג יעד זה. 'הציונים', אני מצטט עכשיו מנהיגי דת באיראן. 'הציונים הם מיקרובים ובקטריות. היהודים הם אנשים מזוהמים שמפיצים מחלות'. זה לא נאמר רק אז, זה נאמר היום. במקום הזה וביום הזה אני מתחייב: לעולם לא תהיה שואה נוספת".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 08/04/2013 09:31

 

בהכנת הכתבה השתתף מאור בוכניק
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עומדים בצפירה, הבוקר
צילום: ירון ברנר
זוכרים ב"יד ושם"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים