עודד שריג, המפקח על שוק ההון באוצר, פורש
הפרישה מגיעה על רקע תחושת מיצוי ורצונו של שר האוצר לפיד למנות בכירים מטעמו. בין המועמדים להחלפתו בתפקיד: יואב בן אור וענת לוין. בכוונת האוצר לנצל את חילופי הכוחות כדי לנסות ולקדם שוב מהלך של איחוד רגולטורים בשוק ההון
פרופ' עודד שריג , המפקח על שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרד האוצר, צפוי לפרוש מתפקידו בחודשים הקרובים; כך נודע ל"כלכליסט". ההחלטה של שריג לפרוש מגיעה על רקע תחושת מיצוי ועל רקע רצונו של שר האוצר החדש יאיר לפיד לבצע מינויים מטעמו. שריג מונה לתפקיד על ידי שר האוצר לשעבר יובל שטייניץ בינואר 2010, והוא צפוי לפרוש לאחר שישלים כמעט ארבע שנים בתפקיד.
כתבות נוספות אודות עודד שריג :
- הגבלת ביטוח המנהלים: הממונה חטף ביקורת
- המפקח מבהיר: הבנקים לא יתנו ייעוץ בעבודה
- המפקח על הביטוח - נגד החברות, בעד הנהגים
בכוונת האוצר לנצל את הפרישה כדי לבחון מחדש את האפשרות של הכפפת אגף שוק ההון באוצר לרגולטור המקביל - המפקח על הבנקים, או מיזוגו עם רשות ני"ע או הכנסת שלושת הרגולטורים תחת רשות מפקחת אחת. הנושא מצוי על שולחנו של לפיד, אולם טרם נתקבלה החלטה בעניין.
לפני המינוי של שריג נבחן שינוי מבני דומה, אך שריג התנה את מינויו בכך שתישמר עצמאות האגף שבראשותו. ככל הידוע לפיד עדיין לא נפגש עם שריג, אולם למנכ"לית הנכנסת של משרדו יעל אנדורן יהיה משקל בהחלטה את מי למנות.
בין שמות המועמדים להחליף את שריג המועמד המוביל הוא יואב בן אור, כיום מנכ"ל קרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים, שהתמודד על התפקיד גם בסיבוב הקודם, עת כיהן כמשנה בכיר לממונה דאז ענתבי. משהפסיד את התפקיד לשריג החליט בן אור לפרוש מהאגף, ויצא לשנת צינון שבה עבד כמתמחה במשרד עו"ד. ביולי 2011 נבחר בן אור למנכ"ל עמיתים על ידי שריג עצמו, שאחראי על קרנות הפנסיה הוותיקות שהולאמו. בן אור שימש באגף גם כאחראי על תחום החיסכון ארוך הטווח.
מועמדת נוספת שעשויה להחליף את שריג היא ענת לוין, כיום משנה למנכ"ל בנק הפועלים. לוין היתה הבחירה המועדפת על שטייניץ להחליף את ענתבי בזמנו, בעת שכיהנה כמנהלת ההשקעות הראשית של קבוצת הביטוח מגדל. לוין שקלה בכובד ראש את המינוי ואף נפגשה לגביו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, אך לאחר שהרגישה כי לא תוכל לקבל יד חופשית באגף ותיאלץ להתמודד עם לחצים פוליטיים ובירוקרטיים כבדים, בחרה שלא לקבל על עצמה את האתגר. אלא שכעת פני הדברים עשויים להיות שונים בעקבות חילופי השרים באוצר. באחרונה נודע כי לוין נכללת בפורום היועצים של לפיד בתפקידו החדש וכי היא מאוד מוערכת על ידיו.
אף שספג ביקורות רבות מבית ומחוץ, שריג מותיר אחריו שורת רפורמות שצפויות להטביע את חותמן בשוק הפרטי, ובראשן הרפורמה בדמי הניהול בקופות הגמל וביטוחי המנהלים שנכנסה לתוקף בינואר 2013 וגרמה להורדת תקרת דמי הניהול בכ־50%. שריג גם ייזכר כמי שהוציא מהמגרש הפנסיוני את ביטוחי המנהלים, לאחר שביטל את ההגנה שהם הציעו מפגיעה בקצבה בשל התארכות אפשרית בתוחלת החיים.
במהלך הקדנציה של שריג הוא חיזק את מערך הפיקוח על הגופים המוסדיים, ולא היסס להטיל קנס גבוה של 14 מיליון שקל על חברת הביטוח מנורה - הגבוה שניתן לחברת ביטוח מאז ומעולם - בגין רשלנות במתן הלוואות ללא ביטחונות לעמיתיה.
בימים אלו שריג מוביל רפורמה שנויה במחלוקת בתחום הביטוח הסיעודי - הנהגת פוליסת ביטוח סיעודי אחידה לכל קופות החולים, שתאפשר מעבר קל בין הקופות שיוכלו להתחרות רק על גובה הפרמיות שהן גובות. זאת בעוד שכיום קיים הבדל בין חבילת הביטוח שמציעה כל קופה באופן שמקשה על החוסכים להשוות ביניהן ולעבור קופה מבלי לפגוע בזכויות שצברו. הרפורמה ספגה ביקורת חריפה, בין היתר מכיוונו של סגן שר הבריאות לשעבר יעקב ליצמן, שטען כי שריג דואג לחברות הביטוח ולא לאזרחים. הביקורת נובעת מכך שהשוואת התנאים בין קופות החולים כרוכה גם בצמצום חלק מהזכויות שניתנות בביטוחים כיום.
שריג נחשב למומחה בתחום שוק ההון וגילה הבנה עמוקה בתחומים שעליהם פיקח, אך מנגד טענו כנגדו שכאיש אקדמיה הוא התקשה להתמודד עם נבכי הביצה הפוליטית, וכן לא התחבר מספיק לאינטרסים העסקיים של הגופים המפוקחים.