האב קיבל משמורת, וישלם לאם דמי אירוח לילד
אב שזכה במשמורת על בנו, ישלם לאשתו לשעבר דמי אירוח בסך 300 שקל לחודש במקום מזונות בסך 1,800 שקל - כך קבע בית המשפט לענייני משפחה בנצרת
אב שחויב לשלם לבנו מזונות של 1,800 שקל כאשר היה במשמורת אמו, הגיש תביעה לביהמ"ש לענייני משפחה בנצרת בדרישה לבטל התשלום לאחר שהקטין עבר לגור עמו. האם התנגדה - והפסידה, לפחות חלקית.
לטענת האב, אין כל הצדקה שימשיך לשלם דמי מזונות של 1,800 שקל לחודש, כאשר הוא ממילא נושא בכל ההוצאות של הילד - ואף מסיע אותו לאם ובחזרה לצורך קיום הסדרי הראייה עמה. האם התנגדה לביטול המזונות, מכיוון שלטענתה למרות שבנה עבר לגור עם אביו, נקבע כי הוא ישהה אצלה חלק נכבד מהזמן, בתקופת החגים ובחופשות. לפיכך, ביקשה להותיר את דמי המזונות או לכל הפחות לחייב את האב בדמי אירוח, עבור המועדים בהם הקטין שוהה עמה.
הצדדים הסכימו כי ביהמ"ש יכריע ראשית בשאלה, האם על האב לשלם מזונות או דמי אירוח. האב, שכאמור התנגד לתשלום המזונות, הוסיף כי משכורתו אינה גבוהה, וכי זוהי חובתה של האם להשתתף בהוצאות הקטין. לעניין זה טענה האם, כי כיום אינה מרוויחה מספיק כדי לשלם על הוצאות הקטין, כיוון שהיא לומדת.
דמי אירוח ולא מזונות
סגן נשיא ביהמ"ש לענייני משפחה, השופט סארי ג'יוסי, קיבל את התביעה בחלקה. הוא ביטל את דמי המזונות החודשיים, אך חייב את האב בתשלום דמי אירוח של 300 שקל לחודש וכן ב-2,200 שקל עבור חודשי החופש הגדול, בהם ישהה הקטין אצל אמו. הוצאות לא נפסקו.
עו"ד איילת בדני, העוסקת בתחום המשפחה, סבורה כי השופט הגיע לתוצאה הראויה, כאשר איזן בין החובה הכוללת של האב לספק את הצרכים ההכרחיים של בנו בהתאם לדין העברי, לבין המציאות הקיימת לפיה האב הינו המשמורן של הקטין, ולאם יש הסדרי ראייה בלבד.
לדבריה, "בפסיקתו התחשב השופט בפערים בהכנסות הצדדים, ההסעות, ויכולת האם לממש את פוטנציאל ההשתכרות שלה". תוצאה זו עשויה להקטין מקרים של סחטנות מצד נשים ולעודד אותן להתפתח מקצועית ו/או כלכלית".
עו"ד אביבה בורונובסקי, גם היא מתחום המשפחה, מוסיפה כי "לא ייתכן שהאם תמשיך לקבל את הכספים עבור הילד אשר גר עם אביו, והוא זה שמספק את צרכיו, באופן כזה שהיא 'תרוויח' מכך שהילד לא חי עמה".
- לעיון בפסק הדין
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין