כך הצילה תאצ'ר את בריטניה משקיעה כלכלית
בריטניה של סוף שנות ה-70 היתה כלכלה שוקעת, מידרדרת במהירות לכיוון העולם השלישי. ב-1979, אחרי חורף קשה של שביתות, מהומות ושיתוק המשק, הובילה תאצ'ר את המפלגה השמרנית לניצחון בחירות סוחף, והפיחה חיים במשק הגווע
כדי להעריך נכונה את תרומתה של מרגרט תאצ'ר להיסטוריה, צריך לחזור אל מצבה של הכלכלה הבריטית בשלהי שנות ה־70 של המאה הקודמת. זו הייתה כלכלה שוקעת, מידרדרת במהירות לכיוון העולם השלישי.
- בריטניה: מתה מרגרט תאצ'ר, "אשת הברזל"
- ביד ברזל: "תאצ'ר גרמה סבל גדול בצפון אירלנד"
- סופדים לתאצ'ר: 'הייתה ידידת ישראל והעם היהודי'
- מרגרט על הגיליוטינה: עולם התרבות נגד תאצ'ר
- עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet
לאחר מסע ההלאמה המקיף של הלייבור בעשורים הקודמים קרוב למחצית מכוח העבודה בבריטניה הועסק ישירות ובעקיפין על ידי הממשלה, הרשויות המקומיות והחברות הממשלתיות. הממשלה החזיקה בתעשיות הפלדה, המכוניות, הנפט, התעופה, התחבורה, הפחם, המים והגז. הממשלה שלטה בבנקאות, בענפי מסחר סיטוני, בדיור להשכרה ובמה שכונה "גבעות הפיקוד" של כל המשק. החברות והרשויות הממשלתיות סבלו מעודף ביורוקרטיה, מהיעדר ניהול מקצועי, מפריון נמוך, מתת־השקעות, מיד חזקה וזרוע נטויה של האיגודים המקצועיים ומדימוי ירוד מאין כמותו.
לכך נוספו הצרות המבניות של כלכלה שנשענה - ירושת האימפריה - על תעשיות כבדות ומיושנות. הבריטים כרו פחם, בנו ספינות, התיכו פלדה וחנקו את מגזרי השירותים, הפיננסים והטכנולוגיה. היפנים והקוריאנים התחרו בהם בהצלחה בכל הענפים התעשייתיים ודחקו את רגליהם. לא היה מנוס מסגירת קרוב למאה מכרות פחם - ולא משנה מי היה בשלטון.
מרגרט תאצ'ר הובילה את המפלגה השמרנית לניצחון בחירות סוחף ב־,1979 אחרי חורף קשה של שביתות, מהומות ושיתוק המשק. בתעמולת הבחירות שלה התחייבה להפריט את רוב רובן של החברות הממשלתיות, ללמד לקח את האיגודים המקצועיים המיליטנטיים, לצמצם חלק מההטבות למובטלים ולהשליט בממלכה המאוחדת את הקפיטליזם העממי.
היא מימשה את התחייבויותיה. עשרות חברות ממשלתיות הופרטו, בעיקר על ידי הקצאה של מניות מוזלות למיליוני בריטים. הונהגה ליברליזציה מרחיקת לכת בשוק מטבע חוץ ובשוק ההון. הופסק פיקוח על המחירים. קוצצה בשני שלישים הביורוקרטיה הציבורית. חקיקה חדשה איפשרה להדיח מראשות האיגודים המקצועיים גורמים של שמאל קיצוני וכפתה עליהם הליכים דמוקרטיים באישור שביתות.
השיעורים השוליים הגבוהים של מס ההכנסה הורדו מ־70% פלוס ל־50% מינוס. מיליוני בריטים המתגוררים בשיכון ציבורי קנו את דירותיהם במחירים מסובסדים ביותר. התעשייה הכבדה נסוגה ופינתה מקום לחדשנות בענפים אחרים: אלקטרוניקה, עיבוד מתכות עדינות, מנועי מטוסים, אופנה, תובלה בינלאומית, תיווך פיננסי גלובלי ועוד.
במקביל שמרה תאצ'ר על תקציב ממשלתי מאוזן והורתה לבנק המרכזי, שהיה כפוף אז למשרד האוצר, ללחום באינפלציה בכל האמצעים האפשריים. גם כאן נחלה מדיניותה הצלחה: קצב האינפלציה השנתי ירד מ־20% ל־,2% האבטלה נחתכה בחצי, והשטרלינג התחזק.
אזרחי המערב לא הפכו למיני-קפיטליסטים
בחזונה, שלו נתנה ביטוי בנאומיה ובמאמריה, ראתה תאצ'ר את אזרחי בריטניה תחילה וכל המערב לאחר מכן הופכים למיני-קפיטליסטים; הם לא הפכו. היא ראתה את המדינה מודחת מתפקידיה המרכזיים בניהול המשק; היא לא הודחה. היא ראתה את הנזקקים נעמדים על רגליהם כבעלי בתים חדשים; הם לא נעמדו. היא ראתה את העבודה המאורגנת מתפוררת; היא נחלשה אך לא התפוררה. היא ראתה את הממלגות הסוציאל־דמוקרטיות נעלמות מהפוליטיקה; הן נעלמו לזמן מה ושבו במשנה כוח.
מה כן השיגה תאצ'ר? המון. היא הפיחה רוח החיים במשק הבריטי הגווע. היא שינתה את גישתו של אזרח הממלכה לממלכתו, מתלות לעצמאות. היא העלתה על נס את היוזמה הפרטית ואת הדחף להצליח - וצעירי אנגליה אימצו לפחות לדור אחד את תפיסותיה.
היא צידדה בצירוף בריטניה לאיחוד אירופי, אך שללה בתוקף את המושג של אירופה אחת, שלה מטבע אחד, בנק מרכזי אחד וממשלה אחת בבריסל. מרגרט תאצ'ר הניחה אפוא את היסודות לכלכלה בריטית תחרותית;
את עצמה היא ראתה כמנהיגתו של מעמד הביניים המורכב מעצמאים, מבעלי עסקים קטנים, מיזמים צעירים, מעובדים יצירתיים בחברות פרסום ויחסי ציבור, מחנוונים, ממנהלים בכירים ופחות בכירים בענפי השירותים ועוד. הם אכן הצביעו בעדה בשלוש מערכות בחירות - עד שקיצוניותה וקנאותה נמאסו עליהם ושלחו אותה לנצח הביתה.
הצלחות צעדיה של תאצ'ר השפיעו על העולם כולו ותרמו תרומה משמעותית לנפילת הקומוניזם במזרח אירופה. הממשל השליט כיום בסין חייב הרבה לתאצ'ריזם; כך גם המדיניות הכלכלית של ממשלות ליכוד וקדימה.
המאמר פורסם הבוקר בעיתון "ידיעות אחרונות"