מסתמן: הכותל יורחב. יוקצה מקום לקהל מעורב
בדרך למהפך בכותל - והקץ למלחמות הדת: על פי מתווה שגיבש יו"ר הסוכנות, רחבת הכותל תורחב עד לקשת רובינסון ותחולק לשלושה חלקים שווים: גברים, נשים וציבור מעורב. שרנסקי אומר כי המתווה שיגיש לנתניהו, מוסכם עקרונית על כל הצדדים
הסוף למלחמות הדת בכותל המערבי ? יו"ר הסוכנות היהודית, נתן שרנסקי, גיבש מתווה לשוויון ברחבת הכותל - בין גברים לנשים ובין אורתודוכסים לרפורמים וקונסרבטיבים – ובימים הקרובים יגיש את המלצותיו לראש הממשלה, שמינה אותו לטפל בנושא כפי שפורסם לראשונה ב-ynet.
<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
הפיתרון המוצע, הנחשף לראשונה ב-ynet, זכה להסכמת כל הצדדים - מהציבור החרדי בירושלים ועד ליהדות הרפורמית בארה"ב: יצירת רצף מרחבת הכותל בצפון - ועד לאתר קשת רובינסון בדרום, וחלוקת השטח, ברוחב מאות מטרים, לשלושה חלקים שווים – גברים, נשים וציבור מעורב.
הכותל יורחב ויחובר עד לקשת רובינסון
שרנסקי המבקר בימים אלה בארצות הברית, הציג את המתווה למנהיגים יהודים אמריקנים רפורמים וקונסרבטיבים, שלדבריו נתנו את הסכמתם העקרונית לפיתרון שגיבש. הפנייה אל המנהיגות היהודית נעשתה לאחר שהמתיחות סביב הכותל המערבי בין מדינת ישראל ויהדות התפוצות הגיעה לשיאה בחודשים האחרונים, והם הזהירו כי הדבר עלול להביא לפגיעה בתמיכה שלה זוכה מדינת ישראל מיהדות התפוצות.
לפני צאתו לארה"ב עדכן שרנסקי בנושא את רב הכותל והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ', המזוהה כאחראי להתחרדות האתר הקדוש, וגם הוא נתן את ברכת הדרך למהלך. יו"ר הסוכנות אמר כי לצדדים השונים עדיין ישנן הסתייגויות קלות, אך המחלוקות כעת אינן משמעותיות, וניתנות לגישור.
אתר "קשת רובינסון" המכונה גם "הכותל הדרומי", נמצא דרומית לרחבת הכותל המערבי, כפי שהיא כיום, ועל פי
החלטת בג"ץ זהו המקום שבו רשאי כל אדם להתפלל על פי מנהגו – וכך גם "נשות הכותל". אלא שבמצב הנוכחי המקום נפרד לחלוטין מהכותל, קטן ממנו משמעותית, ופתוח רק באירועים מיוחדים ולמשך שעות בודדות בשבוע, וזו הסיבה שבגללה מתעקשות הנשים לקיים את מנהגן – התעטפות בטלית, קריאה בתורה ואמירת "קדיש" ו"קדושה" - דווקא ברחבה המרכזית, למרות העימותים עם המשטרה.
אם ייושמו המלצות שרנסקי, הרי שהאתר החלופי יורחב משמעותית כך שיוכשר לתפילות, אירועים וטקסים המוניים. בנוסף, הוא יהיה פתוח בכל עת, יחובר לרחבת הכותל עצמה על ידי יצירת רצף, והכניסה לכל חלקי המתחם החדש תהיה אחת. המשמעות מבחינת "נשות הכותל" היא שהן יוכלו להמשיך להתפלל כפי המותר להן כיום בעזרת הנשים, ואת מנהגיהן שאסורים שם (ואם ירצו - את התפילה כולה) יקיימו בחלק שיתווסף לכותל.
ועם זאת, גורמים שהיו שותפים בגיבוש ההמלצות מעריכים כי חברות הקבוצה לא יסכימו להן בסופו של דבר, ויראו עצמן כמי שעדיין מודרות ממרכז הרחבה, אך הן יאבדו ככל הנראה את תמיכת הרפורמים והקונסרבטיבים בעולם, ויצטיירו כגורם שולי וקיצוני שכלל לא ניתן להגיע איתו להסכמות.
גם בצד השני צפויים חרדים קיצוניים שלא להשלים עם החלוקה מחדש של הכותל, ולמחות בהזדמנויות שונות נגד קיום תפילות ואירועים שונים שאינם לרוחם. עם זאת אמרו הגורמים, כי ההתנגדות בשני הקצוות לא תוכל לטרפד את המהלך, שיהיה מקובל על רוב העם.
"בלי לגעת באף אבן מהמוגרבים"
יו"ר הסוכנות, נתן שרנסקי, אמר ל-ynet: "נכון שמאז שנת 68' הכותל מחולק לתפילה ולארכיאולוגיה, אבל כבר מזמן אין שם פעילות ארכיאולוגית, וההצעה שלי היא להסתכל על כל אורכו כמקום לתפילת יהודים".
לדבריו, "בית המשפט קבע שמקום התפילה של 'נשות הכותל' ואחרים הוא בקשת רובינסון, אבל הן אמרו – ובצדק –
שאין שם תנאים מתאימים, ולכן ההסדר לא שוויוני. על פי ההמלצות שלנו הגישה תהיה אותה גישה, 24 שעות ביממה, באותה רמה, עם כניסה משותפת, ואף אחד לא יוכל להגיד ששולחים אותו למקום סוג ב'.
"הצגתי את זה לשרים בממשלה, לראשי הזרמים היהודים בארה"ב, לרב הכותל, ולכל אחד יש את ההסתייגויות שלו, אבל כולם מבינים שהמצב שבו הכותל הוא מקום של פילוג ומחלוקת חייב להיפסק, ושיש לבנות אותו מחדש כמקום מאחד. במהלך הזה אנחנו נותנים אפשרות ליצור שוב הסכמה ומכנה משותף רחב סביב הכותל".
שרנסקי הדגיש כי ההצעה שלו ניתנת ליישום גם "בלי לגעת באף אבן מהמוגרבים", על מנת שלא להיגרר לעימות עם העולם המוסלמי.
רב הכותל: לא על פי השקפתי, אבל אפשר לחיות עם זה
רב הכותל והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ', אמר ל-ynet: "החלוקה המחודשת הזו של הרחבה היא לא על פי השקפת עולמי, משום שאני מאמין שצריך להיות מקום תפילה אחד משותף על פי מנהג המקום, אבל אפשר לחיות עם הפיתרון הזה".
גורמים בקרן למורשת הכותל הוסיפו כי הפיתרון המוצע גובש במשך חודשים בשיתוף עם הרב רבינוביץ', המכיר גם את החלופות שהוצעו, ולכן הם משוכנעים כי יתמוך בהמלצות הסופיות
"נשות הכותל" מסרו בתגובה כי טרם קיבלו את ההמלצות, ויגיבו לגופו של עניין כאשר יקבלו את הדו"ח הסופי.
"אנו רוצות להאמין שההמלצות שיוגשו לראש הממשלה בימים הקרובים, יציגו פריצת דרך שתוביל לכך שנשים המבקשות לממש את זכותן לתפילה בעזרת הנשים בכותל, ייהנו מאותן זכויות הניתנות לגברים, במסגרת פתרון כולל, שיספק מענה גם לקבוצות פלורליסטיות".
עוד אמרו: "אנו מצפות כי עד ליישום ההמלצות יבוטל לאלתר אותו סעיף בחוק המקומות הקדושים, שבגינו נשים המתפללות בכותל נעצרות באשמת תפילה בקול, קריאה בתורה והתעטפות בטלית, ויינתן פתרון מיידי, שיאפשר לנשות הכותל להתפלל לפי דרכן ואמונתן".
עו"ד יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית, אמר בתגובה: "עומדת בפנינו משימה קשה, לקחת את הכותל ולהחזירו לידי העם היהודי כולו. לאפשר לו להיות סמל ואתר לאומי, ולא בית כנסת שמשרת זרם קיצוני בלבד. התהליך שהתחיל שרנסקי בפגישות עם הנהגת התנועות הלא-אורתודקסיות בארץ ובארה"ב, והמתווה המתגבש, הוא מבורך, אך הוא רק ההתחלה על מנת להגיע למציאות אחרת.