בבתי העלמין מתכוננים לטקסים: "הכאב לא עובר"
בשעה 16:00 ייפתחו אירועי יום הזיכרון בטקס ממלכתי במעמד ראש הממשלה. עד אז נמשכות ההכנות בבתי העלמין הצבאיים ברחבי הארץ ומשפחות שכולות כבר פקדו את קברי יקיריהם. ראש הממשלה בנימין נתניהו: "אנחנו כאן בזכות הנופלים". שר הביטחון משה יעלון: "המחיר, לדאבון הלב, לעתים כבד מנשוא"
הכאב לא עובר, הגעגוע לא מרפה: בבתי הקברות הצבאיים מתקבצים בני המשפחות השכולות לקראת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. בית העלמין הצבאי בבאר שבע התמלא אט אט קרובי משפחה וחברים שהגיעו לטפח את הקברים, להניח זר חדש ולשטוף את המצבות הזהות. כך גם בקריית שאול ובהר הרצל, וכן בבית הקברות הצבאי בחולון.
בפתח ישיבת הממשלה התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו ליום הזיכרון, ואמר: "אנחנו כאן בזכות לוחמי ישראל שהתגייס למאבק על קיומנו, בזכות אלו ששרדו את מערכות ישראל ובזכות אלו שנפלו בהן". נתניהו הוסיף כי "היום האיומים על מדינת ישראל גדולים מבעבר אבל גם צה"ל וזרועות הביטחון חזקים יותר מאי פעם. נמשיך לשאוף לשלום עם שכנינו ולהבטיח ביד רמה את עתיד ישראל".
שר הביטחון משה יעלון, פרסם דברים שכתב לאזרחי ישראל ולמשפחות השכולות: "כמדי שנה, עם רדת הערב, מתייחדת מדינת ישראל עם זכר נופליה. הארץ עוצרת מלכת. בכאב עצום ובגעגועים שאינם מרפים חולפות לנגד עינינו תמונותיהם של בני משפחה, חברים, פקודים ורעים לנשק, אשר שילמו את המחיר היקר מכול. זיכרונות שמלווים אותנו וילוו אותנו כל חיינו, ועימם תחושת מועקה אינסופית ושאלות מייסרות של מה היה אילו, ואיפה הם היו היום.
בפנותו למשפחות השכולות כתב השר: "אין מזור לצער המלווה אתכן יום יום, שעה ושעה. מילים מתקשות לנחם ואינן מפחיתות מעוצמת הגעגועים. ההתמודדות אינה קלה, מייסרת, והפצעים מתקשים להגליד. אך בגבורתכן אתן מהוות סמל ליכולת העמידה של החברה הישראלית, אשר עומדת במבחן פעם אחר פעם אל מול האתגרים הניצבים בפניה. הערב ומחר נתכנס בכאב רב וביגון קודר בבתי העלמין, בטקסים ובעצרות הזיכרון. נעמוד שם מתוך עוצמה וגדלות נפש שאין שניות להן, והן אלו אשר מהוות בסיס לקיומנו בארץ הזו.
יהי זכרם של הנופלים ברוך".
מזל דיין ושושנה צדוק עלו לקברו של יהודה ואהבה בקריית שאול. מזל, שבעלה נפל חודשיים לאחר שנישאו, סיפרה: "הכאב לא עובר אף פעם. תמיד קשה מאוד". ואהבה שירת כנהג טנק. לדבריה, "עדיין חשוב לי להגיע לכאן כל שנה עם המשפחה, כדי להוקיר את זכרו. תמיד נזכור אותו. הוא היה חבר ובעל טוב וזכרו לא ימוש מאיתנו".
בבית העלמין הצבאי בבאר שבע ניצב קברו של סגן שי ארבלי, שנהרג בן 21 כשרכב פלסטיני התנגש בג'יפ שבו נסע ליד מחולה. "הוא הספיק להיפצע בלבנון, בבקעת הירדן ולהשתתף בקרבות עם מחבלים", סיפרה אמו יעל שבאה להניח פרחים טריים על קברו. היא פוקדת את קברו בכל ערב שבת, אבל לדבריה, "ביום הזיכרון אי אפשר להתחמק מזה". על החיים בלעדיו הוסיפה: "הם תמיד בצל של שי. אנחנו לוקחים אותו איתנו. הנכדים שלי שלא הכירו אותו גדלים עליו ואיתו".
גם אלן, אמו של רב"ט שלום ביטון, שנהרג בתאונת דרכים בשנת 1994, פוקדת את קברו מדי שבוע. "יום הזיכרון קשה לכל עם ישראל. לא רק לי", סיפרה. היא הגיעה לנקות ולסדר את חלקת הקבר, כי מחר לדבריה לא תוכל לפנות לכך זמן. אבל עבורה ועבור בני משפחתה, "כל השנה קשה. מאז שהוא הלך זה קשה. כבר אין את אותה שמחת חיים".
אלה סגל, תושבת באר שבע, הגיעה לבקר בחלקת הקבר של מיכאל מיכאלוביץ', החייל שנפטר במהלך מרתון תל אביב האחרון. "אני שכנה שלו וראיתי אותו גדל מול העיניים. הוא היה אמור להיות בן 30 כיום". עוד סיפרה על שירותו ככלבן, ש"השתתף בהרבה מבצעים, והלך לנו. היה לו תינוק מקסים. הוא נולד לפני ארבעה חודשים. זה קשה".
"הייתה לו הרגשה שאולי לא יחזור"
ז'קלין כהן, הגיעה עם בתה נדיה ועם נכדתה כדי לפקוד את קבר אחיה, אבנר, שנפל בקרבות ניצנה במלחמת יום העצמאות. "שמונה חודשים אחרי שעלינו מאיראן הוא התגייס, הוא היה רק בן 18 וחצי כשנפל. אבנר החליף מישהו שהיה חולה ולא היה אמור להיות במכונית שעלתה על מוקש, הוא היה בכלל בבית בחופשה ואז הגיע המפקד שלו ואמר שחייבים אותו". היא נזכרת "כמה היה לנו קשה שהוא היה צריך לחזור לצבא. לא היה לנו אפילו סבון לתת לו, בגלל העוני הגדול".
נדיה סיפרה כי אבנר יצא למלחמה אף שהיה חולה וסבל מחום גבוה. "מאוד קשה לבוא גם אחרי כל כך הרבה שנים", המשיכה נדיה. "הוא היה בחור טוב שרק רצה לעזור למשפחתו, היינו המון אנשים בבית", הוסיפה אחותו. "הייתה לו הרגשה שאולי הוא לא יחזור, לפני שהוא יצא מהבית הוא אמר לי, 'אם אני לא אחזור, בטח תראו את התמונה שלי'", מיררה אחותו בבכי. "הדבר היחידי שמשמח אותנו זה שיש את הדורות הבאים, יש נכדים".
בתה הוסיפה: "כמה שאנחנו יכולים להיות אופטימיים, אנחנו מקווים שהילדים שלנו לא יצטרכו לעבור את מה שהמשפחה שלנו עברה, כמו גם מה שהמשפחות בצד השני היו צריכות לעבור".
92 חיילים נפלו השנה
ערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה עומד מספר הנופלים בעת מילוי תפקידם על 23,085. בשנה החולפת התווספו למניין 92 נופלי מערכות הביטחון ובכללם 37 חללי צה"ל, 12 חללי כוחות הביטחון (משטרה), ו-43 נכי צה"ל שנפטרו והוכרו כחללים. מספר החללים שמקום קבורתם לא נודע מסתכם ב-555.
בשעה 16:00 ייפתחו אירועי יום הזיכרון בטקס ממלכתי במעמד ראש הממשלה, יו"ר הכנסת, סגן שר הביטחון והרבנים הראשיים לישראל בבית יד לבנים בירושלים. בשעה 20:00 תושמע צפירה בת דקה, ולאחריה יחלו עצרות הזיכרון ברחבי הארץ. ברחבת הכותל המערבי יתקיים טקס במעמד נשיא המדינה, הרמטכ"ל ומשפחות שכולות.
Read this article in English