שתף קטע נבחר

 

מדריך: לעשות מנגל מבלי לפגוע בטבע

יום העצמאות הוא גם חג המנגלים הלאומי. בכל שנה נהנים הישראלים מהבשרים על האש, אבל שוכחים את המחיר שמשלמת הסביבה: פסולת, שאריות מזון וזיהום. אז איך בכל זאת ניתן להינות מהמנגל ולשמור על הטבע?

יום העצמאות בפתח וארצנו הקטנה תוצף שוב במנגלים. חגיגות ה"על האש" ההמוניות מותירות אולי טעם טוב בפה, אך השפעתן על הסביבה חיובית הרבה פחות.

 

מנגלים במרפסות עלולים להביא לסכסוכי שכנים

בסיוע הרשויות: פסולת בניין מושלכת לנחל דישון

עונת הרחצה נפתחת: החופים עדיין מזוהמים

 

 

הגורמים לפגיעה הסביבתי הם כמויות המזון הרבות שנזרקות, האשפה האינסופית שנוצרת משימוש בכלים חד-פעמיים וכמובן הפגיעה בטבע כאשר לא נשמעים להוראות הבטיחות. זו אינה הדרך הטובה ביותר לחגוג את קיומה של מדינתנו, ובוודאי שאפשר גם אחרת.

 

ממנגלים ומזבלים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ממנגלים ומזבלים(צילום: מוטי קמחי)

 

כך תעשו פיקניק סביבתי

אז איך לחגוג את החג תוך מזעור נזקים סביבתיים? ריכזנו עבורכם מספר עצות ל"פיקניק סביבתי":

 

שימוש בכלים רב-פעמיים – הדרך הפשוטה ביותר לצמצם באופן משמעותי את כמויות האשפה בפיקניק או במנגל של יום העצמאות היא להשתמש בכלים רב-פעמיים, ממש כפי שאנו עושים במטבח הביתי. אמנם מדובר במעט יותר טרחה, כי נדרשים לשטוף את הכלים כשחוזרים הביתה, אך המאמץ מתגמד ביחס לתרומה העצומה לסביבה.

 

שימוש מינימלי בכלים חד פעמיים – עיקר הפסולת נוצרת משימוש בכלים חד-פעמיים מפלסטיק, שאנחנו ממהרים כל כך לזרוק לפח לאחר שימוש בודד. כלים אלו אינם מתכלים או ממוחזרים אלא מועברים לאתרי הטמנה, שם הם תופסים נפח רב במשך שנים ארוכות. גם כשמשתמשים בכלי פלסטיק חד-פעמיים, ניתן לצמצם בחצי ואף יותר את הפסולת המושלכת לפח אם מסתפקים בסט אחד של כלים לכל סועד למשך כל הארוחה.

 

כלים חד-פעמיים, נזקים מתמשכים (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
כלים חד-פעמיים, נזקים מתמשכים(צילום: חסן שעלאן)

 

שימוש בכלים מתכלים – שימוש בכלים מפלסטיק מתכלה בקומפוסט זו דרך מצוינת לצמצם את הפגיעה הסביבתית. במספר ערים ופארקים בארץ ניתן כבר למצוא פחי אשפה נפרדים לפסולת רטובה (פח חום) ולפסולת יבשה (פח ירוק). את הכלים שעשויים מפלסטיק מתכלה בקומפוסט ניתן להשליך לפח החום ביחד עם שאריות מזון, והם יועברו לאתרי קומפוסטציה שם הם יתכלו תוך זמן קצר ויחזרו כדשן למעגל הטבע. חשוב לדעת, כי אם תזרקו את הכלים מהפלסטיק המתכלה לפח הרגיל הם יטמנו עם שאר הפסולת ולא יעברו תהליך של התכלות מהירה.

 

חישוב נכון של כמות המזון – דרך נוספת לצמצום כמויות הפסולת היא הפחתת כמויות האוכל שאנו זורקים לפח בסיום הפיקניק. חישוב כמויות המזון באופן מושכל יצמצם את כמות האוכל שנזרקת בסיום הפיקניק, וגם יחסוך לנו בעלויות. בררו מבעוד מועד כמה סועדים מתוכננים להגיע, מי מהם אוכל בשר וכמה מהאורחים הם ילדים שצורכים פחות מזון.

 

בחירת מיקום מתחשב בסביבה – כדאי שמיקום המנגל יתחשב גם בממנגלים האחרים ובעיקר בסביבה. לא כל שטח מתאים למנגל, וחשוב לוודא כי ניתן להבעיר גחלים באזור הנבחר מבלי לסכן את הטבע ואת בעלי החיים המצויים בו. בישראל קיימים מספיק אזורים מורשים ל"על האש", ואין צורך לבחור דווקא את האתרים בהם קיימת סכנה לסביבה. גם באזורים מורשים חשוב להרחיק את המנגל מעשבים יבשים ולהקפיד על הוראות הבטיחות.

 

שמירה על סביבה נקייה – לא רק המנגל מלכלך את הסביבה – גם כמויות האשפה שמצטברות במהלך החג גורמות לפגיעה מאסיבית בפינות החן שלנו. חשוב להצטייד בשקיות אשפה ולעזוב את אזור הפיקניק בדיוק כפי שמצאנו אותו, וכמובן להימנע מפגיעה בצומח ובחי. גם שאריות מזון או שקיות יכולות להוות סכנת חיים ממשית לבעלי החיים באזור. לכן, יש להשליך את האשפה רק לפחים מוסדרים או לקחת אותה איתנו, ולא להשאירה על יד הפח. זיכרו להפריד את בקבוקי הפלסטיק משאר האשפה ולזרוק אותם לאחת המיחזוריות שתמצאו בדרך.

 

זהירות עם האש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זהירות עם האש(צילום: shutterstock)

 

שימוש זהיר באש – לאורך כל השנה פורצות שרפות בגלל רשלנות של מטיילים. חשוב לזכור שהשימוש באש בחיק הטבע כרוך תמיד בסכנה, ועלינו לנקוט במשנה זהירות: להימנע מלהבות גדולות, להגיע עם מים המיועדים לכיבוי שריפה, וכמובן, להקפיד על כיבוי יסודי ובטוח של הגחלים ולפנות אותם למעגן המיועד לכך.

 

חגיגות עצמאות אלטרנטיביות – גם אם נוקטים בכל הכללים שציינו לעיל, מסורת המנגלים השנתית גובה מחיר כבד מהסביבה של כולנו. ביום חגה של המדינה ניתן ואף רצוי לחשוב על מסורת חדשה - כזאת המכבדת ומתחשבת בסביבה בה אנו חיים. גם פיקניק משפחתי בקרבת הבית מאפשר לנו לחגוג את היותנו חופשיים במדינתו – זו שנרצה להמשיך ולחיות בה עוד שנים רבות.

 

הכותבת היא מנהלת מקצועית - סביבה וקיימות של המועצה לישראל יפה 


פורסם לראשונה 15/04/2013 19:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים