שתף קטע נבחר
 

הממשלה אישרה הקמת קרן לניהול רווחי הגז

הקרן נועדה לרכז את הכנסות הגז כדי לשמר אותן לדורות הבאים או לשימוש בזמן חירום. אשרור החוק נתקל בקשיים, לאחר שהשר סילבן שלום טען כי יש לקיים את הדיון על הקרן ביחד עם הדיון בנושא מסקנות ועדת צמח ליצוא הגז

הממשלה אשררה היום (א') בישיבתה השבועית את החלטתה של הממשלה הקודמת להעביר חוק לייסוד קרן ריבונית לניהול רווחי מדינת ישראל ממכירת גז טבעי. הצעת החוק, שנוסחה על ידי שר האוצר הקודם יובל שטייניץ, נזקקה לאישור נוסף, מאחר שלא הועלתה לדיון בכנסת הקודמת ולא חל עליה עקרון ההמשכיות, המאפשר להשתמש באישור של ממשלה קודמת על מנת להעביר הצעת חוק לכנסת חדשה.

 

 

אשרור החוק נתקל בקשיים, לאחר ששר האנרגיה והמים, סילבן שלום, העלה דרישה שלפיה במקביל לדיון בהקמת הקרן יתקיים דיון בנושא מסקנות ועדת צמח לבחינת מדיניות יצוא הגז. בעקבות התנגדותו של שלום, עבר הדיון לפורום מצומצם שבו נכחו ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר יאיר לפיד, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, יוג'ין קנדל ונגיד בנק ישראל, סטנלי פישר.

 

בדיון המצומצם העלו הנוכחים את הטענה כי לא ניתן להבטיח תוך זמן קצר את אישור מסקנות צמח ומיותר לעכב את ההחלטה על קרן רווחים ריבונית לזמן בלתי מוגבל. שר האנרגיה קיבל לבסוף את הטענות והחוק אושר.

 

ממשרד האנרגיה נמסר, כי "שר האנרגיה שלום חשב כי נכון יותר לקיים את הדיון על הקרן ביחד עם הדיון בנושא דו"ח הוועדה לבחינת מדיניות הגז הטבעי בישראל (ועדת צמח) וראש ממשלה נתניהו הסכים עמו. אולם לאחר שהוחלט שהדיון על הקרן ייערך היום, תמך השר שלום באופן מוחלט בהקמת הקרן ובמטרותיה".

 

עוד ציינו במשרד האנרגיה, כי לבקשתו של השר שלום הוכנסו שני שינויים לחוק: האחד קובע כי יידרש רוב מיוחד של 65 חברי כנסת על מנת לאשר הוצאת כספים מהקרן, וזאת "כדי למנוע מצב של שימוש בכספי הקרן על חשבון הדורות הבאים". בנוסף, נקבע כי לצוות לטיפול בקרן יצורף נציג משרד האנרגיה והמים בנוסף לנציגים ממשרד ראש הממשלה, האוצר ובנק ישראל".

 

מסקנות צמח: כמה גז יימכר לחו"ל?

מסקנות ועדת צמח קובעות כי 450 מיליארד מטר מעוקב (כ-45% מעתודות הגז של ישראל) יישמרו לצורכי המשק הישראלי והשאר יימכר לחו"ל. אך הפיכת מסקנותיה הסופיות של הוועד לחוק מתעכבת כבר כמה חודשים, עקב התנגדויות של המשרד לאיכות הסביבה וארגונים חברתיים.

 

בשבוע שעבר ביקר בישראל מנכ"ל חברת נובל אנרג'י, השותפה העיקרית בזיכיון להזרמת גז טבעי מהמאגרים של ישראל, כדי לשכנע גורמי ממשל בישראל לאמץ את המסקנות במהירות האפשרית, על מנת לאפשר פיתוח של מאגר לוויתן תוך וודאות בנוגע לכמות הגז שתימכר לחו"ל.

 

המנכ"ל, צ'רלס דייוידסון, אמר במהלך ביקורו לכתבים כי "כדי ש'לוויתן' יהיה רווחי צריך שוק לייצא אליו. לכן חשוב שהממשלה תקבל החלטה בנוגע למסקנות ועדת צמח מהר". דייווידסון ציין כי הוא בא לישראל מפני ש"יש לכם ממשלה חדשה ששריה לא למדו עדיין את הנושא, ואנחנו כאן כדי שהם יבינו את ההשלכות ואת לוחות הזמנים".

 

קרן רווחי הגז: להימנע מ"המחלה ההולנדית"

הקרן הריבונית לניהול רווחי הגז של מדינת ישראל, נועדה לרכז את כל ההכנסות מתמלוגים שישולמו למדינה בגין מכירת גז טבעי. הקמת הקרן, שעליה המליצה ועדת ששינסקי (שגם קבעה כי יש להגדיל את היקף התמלוגים שישולמו למדינה), נועדה למנוע את התופעה המכונה "המחלה ההולנדית".

 

כינוי זה ניתן לתופעה שבה גילויים של אוצרות טבע יקרי ערך גורם לזרימה מאסיבית של כסף זר אל המדינה ועקב כך לגידול חד ומהיר בערכו של המטבע המקומי. גידול זה מוביל לפגיעה ברווחי התעשייה המקומית המייצאת, המרוויחה כסף בנושא הזר ומוציאה כסף במטבע מקומי, וכך בעקיפין הובילו גילוים של אוצרות הטבע להאטה כלכלית במקום לרווחה כלכלית.

 

בקרן שתוקם, ירוכזו כל הכספים שיתקבלו מתמלוגים על מכירת גז טבעי ובמקום להזרימם לתקציב המדינה תשקיע אותם המדינה במניות ואגרות חוב בחו"ל. ההשקעות ינוהלו על ידי מחלקה מיוחדת שתוקם בבנק ישראל ועל עבודתה תפקח וועדה של נציגי ציבור. כמו כן, תוקם מועצה לניהול הקרן שבראשה יעמוד שר האוצר.

 

הריבית על ההשקעות שתבצע הקרן תועבר לתקציב המדינה ובמקרי חירום, כמו מלחמה או משבר כלכלי חריף, תוסמך המועצה בראשות שר האוצר להחליט על הוצאת כספים מהקרן.

 

כספי הקרן לצד יתרות המט"ח של בנק ישראל, אמורים לשמש כעתודה כספית למדינה בעיתות מלחמה, כאשר מתעוררת סכנה שהמשק יושבת והממשלה תזדקק למטבע זר על מנת לרכוש אמצעי לחימה ומוצרים בסיסיים מחו"ל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים