שתף קטע נבחר

החיה והמנגל

ההנחיות "כיצד לנפנף מבלי לפגוע בטבע", שפורסמו ערב יום העצמאות, הן בבחינת לעג לרש. אותם ארגונים, שאמונים על שמירת הטבע, לא מתייחסים לקטילת רבבות בעלי חיים

לקראת יום המנגל הלאומי של ישראל, שמשום מה נכרך עם יום העצמאות, פורסמו לכבוד המנגליסטים מיני המלצות, השוואות מחירים וכיוצ"ב. בין השאר ניתן היה גם להבחין בהנחיות בטיחות ושמירה על נקיון שהוציאו גופים, שאמונים על שמירת הטבע והשטחים הציבוריים. חלק מהנחיות אלה היו מהסוג של "כיצד לנפנף מבלי לפגוע בטבע". באלה נכללו, בין השאר, הנחיות כמו "חשוב לוודא כי ניתן להבעיר גחלים באזור, מבלי לסכן את הטבע ואת בעלי החיים המצויים בו", כמו גם "שאריות מזון או שקיות יכולות להוות סכנת חיים ממשית לבעלי החיים באזור".

 

עוד בערוץ הדעות:

הסיפור האמיתי מאחורי הכאת קשישים / ד"ר דנה פוגץ'

רווחים לפני צרכים / עידית לבוביץ'

 

לכאורה, רגישות לבעלי החיים. הנחיות כאלה נועדו בכוונה אמיתית למנוע או למצער להפחית, את הפגיעה בבעלי החיים. עם זאת הנחיות כאלה

 הינם בבחינת לעג לרש, במיוחד לכבשתו, כמו גם לכבשים אחרות ואין ספור בעלי חיים נוספים.

 

הנפנוף ההמוני מעל עשרות אלפי המנגלים ביום זה, כרוך בקטילה של רבבות בעלי חיים: בקר, צאן, עוף ואולי גם דגים. הריגתם לצרכי מינגול, עולה בהיקפה פי כמה וכמה על היקף הפגיעה בבעלי החיים שהגופים הנ"ל, בעלי הרצון הטוב, מנסים למנוע. יתרה מזו, זלילת הבשר הפולחנית הזאת פוגעת קשות בערכי הקיימות הסביבתית, מונח הרבה יותר אופרטיבי, מאשר "שמירה על הטבע". הקיימות הסביבתית כידוע לא מתמצה רק בכך ש"גם מטיילים אחרים יגיעו לאתר נקי כפי שאתם הגעתם אליו".

 

ניצול בעלי חיים - נזק סביבתי

בשנת 2006 פרסם האו"ם דו"ח בשם "צלו הארוך של משק-החי: סוגיות ואופציות סביבתיות" הדו"ח קובע שחקלאות המנצלת בעלי-חיים היא אחד מן הגורמים העיקריים לנזק סביבתי על פני כדור-הארץ.

 

ענף משק-החי מתגלה, על פי דו"ח האו"ם, כאחד משניים או שלושה התורמים העיקריים לקיומן של הבעיות הסביבתיות הרציניות ביותר. משק-החי הוא גורם מרכזי, האחראי ל-18% מגזי החממה שנפלטים. זהו שיעור גדול יותר מהשיעור שאחראית לו התחבורה למיניה. משק-החי אחראי גם לכמעט שני-שליש מכלל האמוניה שנפלטת בגלל פעילות אנושית, התורמת באופן משמעותי לגשם חומצי ולהחמצת מערכות אקולוגיות.

 

הדו"ח ממשיך וקובע כי זה המקור המגזרי הגדול ביותר לזיהום מים. זאת בשל הפרשות בעלי-חיים, אנטיביוטיקה והורמונים, דשנים וקוטלי מזיקים המשמשים לגידול מספוא. כן קובע הדו"ח כי "ענף משק-החי עלול להיות הגורם הראשי בהפחתת המגוון הביולוגי, כי הוא המניע העיקרי להשמדת יערות... הרס הקרקע, זיהום ושינוי אקלים". אחת המסקנות של הדו"ח רומזת לכדאיות שבמעבר לצמחונות: "הנזק הסביבתי ממשקי-חי, עשוי להצטמצם באופן משמעותי על-ידי הפחתה בצריכת-היתר של מוצרי משק-חי".

 

נחזור לשומרי הסביבה והטבע שלנו. עצם ההתייחסות של גופים אלה רק לשמירת הנקיון והבטיחות במהלך המנגל ולא לעצם צלייתו של בשר בעלי החיים שנקטלו לצורך האבסת "חוגגי" יום העצמאות, עד לזרא, הינה בעייתית. מבלי להתכוון לכך, דווקא גופים אלה בשל סמכותם כשומרי הטבע והסביבה, מעניקה את מלוא הלגיטימציה, להמשך התרחבותם של משקי חי, שפגיעתם בקיימות הסביבתית, הינה, כפי שכבר הובהר, חמורה ביותר.

 

זה הזמן לבחון ברצינות אלטרנטיבה אחרת שהוצעה ערב יום העצמאות. עמותה חדשה יחסית, הקרויה "עמותת עתיד טבעוני", פרסמה, כי ביום העצמאות היא תקיים, בזירת המנגלים העיקרית, גני יהושע, מנגל כיד המלך. אלא שבמקום בשר יצלו על האסכלה, קבב מסייטן - חלבון חיטה, המבורגר עדשים ופטריות ונתחי טופו. לא ברור עדיין באיזו מידה יכולים מוצרים אלה להוות כוחות שקולים במאבק על החיך הישראלי. מצד שני, הם מנצחים בגדול בכל הקשור להפחתת הפגיעה בבעלי חיים, כמו גם בסביבה ובקיימות. זה גם חשוב. אפילו ביום עצמאות.

 

אילן הורוביץ מרצה בנושאי תקשורת ומשפט בחוג לתקשורת באוניברסיטת חיפה ובמכללת גליל מערבי. חבר באנונימוס – העמותה למען זכויות בעלי חיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מנגל ביום העצמאות. ארכיון
צילום: shutterstock
צילום: מיכל פלד-הורוביץ
אילן הורוביץ
צילום: מיכל פלד-הורוביץ
מומלצים