הייגל: עסקת הנשק עם ישראל - מסר ברור לאיראן
שר ההגנה האמריקני הגיע לביקור ראשון בארץ והבהיר כי עסקת המיליארדים, שבמסגרתה יימכרו לחיל האוויר מטוסי תדלוק, מטוס-מסוק, מכ"ם מתקדם ופצצות חכמות, היא "מסר ברור לטהרן". הוא הודה: קיימים חילוקי דעות בין וושינגטון לירושלים
ההסכמה על מכירתם לישראל של מטוסי התדלוק, הפצצות החכמות, המטוס-מסוק והמכ"ם המתקדם היא "מסר ברור" לאיראן. כך, במילים מפורשות, אמר היום (א') שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל, שהגיע לביקור ראשון בישראל מאז מינויו לתפקיד.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
שעה לאחר הרעש בסין: תינוקת נולדה בין ההריסות
שעון עצר: השבוע המתוח של תושבי בוסטון
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
הייגל, שבמסגרת מסעו למזרח התיכון יבקר בחמש מדינות, נחת היום בנתב"ג. זמן קצר לפני נחיתתו, נשאל על ידי העיתונאים אם עסקת המיליארדים נועדה כדי להראות לאיראן שהאופציה הצבאית עדיין על השולחן, וענה: "אין ספק שזהו עוד מסר ברור לאיראן". בעקבות הגעתו של הייגל סגרה משטרת התנועה לסירוגין את כביש 1, ממחלף נתב"ג עד ירושלים.
בטיסה אמר שר ההגנה האמריקני בנוסף כי לישראל יש כל זכות להגן על עצמה, והוסיף שלוושינגטון וירושלים אותה מטרה - למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. עם זאת, הוא הודה כי קיימים חילוקי דעות בין האמריקנים לישראלים בשאלה מתי ואם איראן תחליט להשיג פצצה. לדבריו, "ישראל תחליט עבור עצמה בכל הנוגע לביטחונה, אך אין שום פער בין עמדתה ועמדת ארצות הברית".
ב"ניו יורק טיימס" דווח בסוף השבוע האחרון כי הייגל ושר הביטחון הנכנס משה (בוגי) יעלון סיכמו על החבילה שחיל האוויר יקבל, כחלק מעסקת הנשק הענקית בין ארצות הברית לישראל, סעודיה ואיחוד האמירויות. בעסקה, ששווייה 10 מיליארד דולר, תקבל ישראל מטוסי תדלוק KC-135 חדשים לטווח ארוך, מכ"מים למטוסי קרב, טילים נגד מכ"מים ואת ה-V-22, שמוביל כוחות כמטוס וממריא ונוחת אנכית כמסוק.
הדיונים על מכירת הנשק התנהלו בשנה האחרונה בין שר הביטחון הקודם אהוד ברק לבין שר ההגנה לשעבר לאון פאנטה, ובחודש שעבר בפגישה של ברק עם הייגל בפנטגון. בעקבותיהם הוחלט כי ישראל תוכל לרכוש לראשונה בהיסטוריה את המטוס-מסוק "אוספריי" V-22, שמסוגל להוביל כוחות כמטוס ולהמריא ולנחות כמסוק. צה"ל יקבל גם את הדור החדש של מטוסי התדלוק KC-135, שיאריכו את זרועו של חיל האוויר הישראלי במרחב, ויאפשרו לו למשל לתקוף באיראן.
במסגרת העסקה תקבל ישראל גם טילים חדשים המסוגלים להשמיד מערכות מכ"ם נגד מטוסים, וכן תרכוש גם מכ"מים מתקדמים למטוסי קרב. בכיר בפנטגון אמר ל"ניו יורק טיימס" שהמטרה היא להבטיח שלישראל ימשיך להיות הכוח הצבאי הטוב באזור כדי להרתיע את איראן ואחרות, אבל מבלי שזה יראה כתמיכה אמריקנית בהאצת התוכניות לתקיפה ישראלית עצמאית של הגרעין האיראני.
הייגל יגיע בהמשך גם לסעודיה ולאיחוד האמירויות, וגם שם ייסגרו עסקאות נשק עם האמריקנים. איחוד האמירויות תרכוש 26 מטוסי F-16 מצוידים בטילים מדויקים עם יכולת לירות ממרחק לעבר מטרות קרקעיות, בעסקה בהיקף 5 מיליארד דולר. סעודיה, שממתינה ל-84 מטוסי F-15 שרכשה בעסקה בשנת 2010, תוכל לצייד אותם בטילי אוויר-קרקע אמריקנים מתקדמים, שיימכרו לה בעסקה הנוכחית.
Read this article in English