שתף קטע נבחר
 

איפה הכסף? בקרקעית הים

יו"ר דלק קידוחים אמר בכנס האנרגיה הלאומי כי יש לאשר את מסקנות ועדת צמח שקבעה כי יש לייצא חצי מכמות הגז שנמצאת במאגרים הישראלים: "אנו חייבים לייצא כדי להבטיח את הפיתוח של משק הגז". השר להגנת הסביבה עמיר פרץ: "צריך להגדיר קודם כל מה מדינת ישראל צריכה"

"שואלים איפה הכסף? הכסף הוא בקרן הגז" כך אמר היום (ב') יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר חיפושי נפט גדעון תדמור, בכנס האנרגיה הלאומי של מכון האנרגיה. "יצרנו את העוגה, קבענו את החלוקה שלה - עכשיו עלינו להגדיל את העוגה ביחד. אני קורא לשר האנרגיה והמים להתוות את החזון וליצור ודאות שתגשים את החלום". 

 

ביקורת על ועדת צמח: "מכירת חיסול של הגז"

ועדת צמח תמליץ להגדיל את מכסת הגז ליצוא

הגז מ"תמר" הגיע למתקן הקליטה באשדוד

 

דבריו של תדמור כוונו לאוזניהם של חברי הכנסת, שידונו בקרוב במסקנות ועדת צמח שקבעה כי יש להשאיר למשק הישראלי חצי מהגז ולייצא חצי מהגז לחו"ל. המסקנות מעוררות התנגדות בקרב ארגוני סביבה אשר דורשים להבטיח את יכולתו של המשק לעבור לשימוש מלא בגז טבעי, גם במכוניות ואוטובוסים, לפני שהממשלה תתיר ייצוא של גז לחו"ל.

 

היזמים, לעומת זאת, זקוקים לוודאות כי ניתן למכור את כל הגז שבמאגרים תוך פרק זמן מוגבל ולשם כך צריכים למכור למספר ארצות ולא רק לישראל. תדמור ציין היום, כי ללא אישור של מסקנות ועדת צמח, היזמים לא יוכלו לפתח את מאגר לוויתן, הגדול שבמאגרי הגז של ישראל.

 

"חייבים לייצא כדי לפתח את משק הגז"

"המספרים המעודכנים של לווייתן מצביעים על מאגר שהיקף ההשקעה הנדרש בו הוא פי 5 מתמר (כ-16 מיליארד דולר, א.ל)", אמר תדמור. "כדי לפתח את הפרויקט חייבים הצדקה כלכלית שתוביל לרזרבות גז שיספיקו לישראל לעשרות שנים וגז לייצוא. אנו חייבים לייצא כדי להבטיח את הפיתוח של משק הגז. אפשר לקחת דוגמא ממצרים שיש לה רזרבות גדולות וללא יכולת פיתוח כך שכעת היא מחפשת מקורות לייבוא גז. עצמאות אנרגטית לישראל זה פיתוח של לווייתן".

 

לדבריו, בשנים 2016-17 צפוי מחסור בגז טבעי בישראל, אם לא יפותח מאגר לוויתן. בנוסף, ללא הגז מהמאגר הגדול מכולם יהיה קשה לעמוד ביעד של ייצור 80% מתצרוכת החשמל של ישראל מגז טבעי. ההתנגדות לחלוקה של ועדת צמח (חצי מיליארד מטר מעוקב לשימוש ישראלי וחצי מיליארד לייצוא), עשויה להוביל בעקיפין לכך שהגז הטבעי יישאר בקרקעית הים ולא יתורגם לא לכסף ולא לחשמל נקי.

 

מנגד, אמר היום השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, כי יתנגד להמלצות ועדת צמח. "ועדת צמח עשתה עבודה טובה אבל לקבל את המסקנות הללו זה בלתי אפשרי", אמר פרץ. "הוועדה התבססה על מינימום של 900 מיליארד מטרים מעוקבים של גז, ואני מבין שהיום מדברים על כמויות קטנות יותר".

 

פרץ הדגיש כי הא רוצה שקודם כל יגדירו את המינימום שלו זקוקה החברה הישראלית, על מנת לפרנס את התעשייה, את חברת החשמל וגם את ענף התחבורה, בגז טבעי לייצר אנרגיה נקייה. "צריך להגדיר קודם כל מה מדינת ישראל צריכה. בואו נשמור קודם כל 550 למדינת ישראל וכל מה שנשאר שייצאו. בכל המדינות הגז מניע את החשמל והתעשייה וענף התחבורה נשאר בשוליים. אני כשר להגנת הסביבה לא מוכן בשום פנים ואופן שידלגו על ענף התחבורה שהוא הגורם העיקרי לזיהום".

 

פרץ פנה לאנשי העסקים שישבו באולם ואמר, "אני עומד בראש משרד קטן, לא גדול ועתיר משאבים כמו משרד האנרגיה, אבל זה נותן לנו זמן לעסוק בסוגיות חשובות. אני פונה אליכם, מדובר באוויר שינשמו הנכדים שלכם, זה לא נושא שאתם יכולים להגיד שהוא לא חשוב. אנחנו לא נמצאים בשנים של הגנה על פרחי הבר, זה שלב הרבה יותר מתקדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גדעון תדמור, יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר
צילום: גיל יוחנן
עמיר פרץ, השר להגנת הסביבה
צילום: עידו ארז
מומלצים