פישר: קרה נס לא מובן - יש יותר עובדים
הנגיד אמר בכנס המכון למחקרים ביטחוניים: "שיעור האבטלה הוא הנמוך זה 30 שנה, זה הישג. העלייה בהשתתפות האוכלוסיה בעבודה - כנראה בזכות הערבים והחרדים". הנגיד הוסיף, כי היסטורית תקציב הביטחון הנוכחי נמוך, והשיב למבקריו בנוגע לריבית הנמוכה: "הייצוא יותר חשוב מהדיור"
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, נאם הערב (ג') בכנס הבינלאומי השנתי של המכון למחקרים ביטחוניים (INSS), ומסר את סקירתו ל מצב המשק. בנאומו, שהועבר בשידור חי ב-ynet, התייחס הנגיד לנושאים שונים כמ הגירעון בתקציב, מצב הייצוא, תחום התעסוקה, הדיור ותקציב הביטחון. הכנס נערך זו השנה השישית, תחת הכותרת "סביבה אסטרגית משתנה קוראת לחשיבה יצירתית".
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
"המצב של המשק הוא טוב מאוד, הוא לא מצוין", אמר פישר בפתח נאומו, "הוא היה מצוין בשנים קודמות, מה שהשתנה היה מצב התקציב".
עוד הוסיף: "אנחנו לא יכולים לדבר על המשק הישראלי בלי להתייחס לעולם משום שנאחנו מייצאים 40% מהתמ"ג ומצב השווקים שלנו משפיע בגדול על המשק. "בארה"ב מצפים לצמיחה של פחות מ-2% השנה, 3% בשנה הבאה... אפילו השווקים המתעוררים שהם צומחים מהר... וגם מה שמאוד שוב לנו – הסחר העולמי - הציפיה לשנה זו היא שהצמיחה תהיה בקצב של 3% ו-6%, בניגוד ל-7%... אז זאת אומרת ביחס לייצוא אין דברים חשובים, אין ציפיות מוּגזמות או טובות לגבי השווקים לייצוא שלנו".
ביחס לתעסוקה, אמר הנגיד: "המצב בשוק העבודה אצלנו מצוין. שיעור האבטלה הוא הכי נמוך ב-30 השנים האחרונות. זה הישג. מעבר לזה קרה נס שאנחנו לא מבינים - עלייה בשיעורי ההשתתפות של האוכלוסיה בכוח העבודה...
"אנחנו עוד לא יודעים מאין זה בא. התקווה היא שזה בא משני המגזרים שעד כה אמרנו שהם לא עובדים: החרדים והערבים. אין לנו נתונים שיאפשרו לנו לתת את התשובה הסופית בעניין זה, אבל בלי ספק זו אחת ההתפתחויות הכי חשובות במשק במשך הרבה שנים".
"שיעור תקציב הביטחון - הכי נמוך מאז 1954"
הנגיד גם התייחס לשאלת הקיצוץ הצפוי בתקציב הביטחון, וציין כי ההוצאה הביטחונית של ממשלת ישראל נמוכה יחסית לשנים קודמות.
"אחרי מלחמת יום הכיפורים ההוצאה הביטחונית הייתה מעל 30% תוצר ולא ירדה אל מתחת ל-20% למשך עשור לאחר מכן. אם שואלים מה מקור הבעיות של המשק הישראלי בשנות ה-80 - אז זה מקור הבעיות. אי אפשר לנהל תקציב כשאתה מוציא יותר מ-20% מהתוצר על ביטחון. היום אנחנו ב-6.5% מהתוצר. זה הכי נמוך מאז 1954. זה מאוד נמוך בהשוואה בינלאומית וזה גם מה שתרם לצמיחת המשק".
פישר ציין כי הוא מבין את הניסיונות למצוא בתקציב הביטחון מקור למימון הקיצוץ הדרוש בתקציב המדינה הקרוב. "השנה יש לחץ מיוחד וחזק על תקציב הביטחון. זה טבעי כי תקציב הביטחון תופס את החלק הכי גדול בתקציב המדינה. כל ישראלי ששירת בצבא יכול להגיד לך שיש בזבוז ואי יעילות. אני מקבל את מה שהם אומרים אבל אין צבא שאין בו בזבוז ואי יעילות. השאלה היא מה אפשר לעשות עם זה.
"אני לא רוצה להיכנס לכל הנימוקים, יש גישה שאומרת שאין איומים לטווח הקצר בגלל הבעיות הפנימיות במצרים וסוריה ויש גישה שנייה שמסתכלת קצת יותר רחוק ומדברת על מה מחכה לנו מאויבים יותר מרוחקים. אני רק רוצה להגיד שבמובן ההיסטורי תקציב הביטחון נמוך".
"עדכון יעד הגירעון - החלטה אמיצה"
פישר התייחס גם ליעד הגירעון של הממשלה, לאחר שהשבוע החליט שר האוצר, יאיר לפיד, לעדכן אותו בפעם השנייה תוך פחות משנה, ל-3% תוצר. תחילה התכוון לפיד להעלות את יעד הגירעון ל-2014 ל-3.5%, אולם לאחר דיונים ארוכים עם ראש הממשלה ונגיד בנק ישראל, הוחלט למתן את ההחלטה ולהעלות את יעד הגירעון ל-3% בלבד.
לדברי פישר "יש אומרים בסדר - בארה"ב זה 8%, ... מה הבעיה עם 4%? "זה פשוט מאוד: הבעיה ב4% זה שאנחנו בתעסוקה מלאה, אנחנו לא משק עם הרבה אבטלה שמוּתר לנו להניח שבשנים הבאות תהיה צמיחה הרבה יותר מהירה מהממוּצע.
"זה מה שמניחים בארה"ב ובאירופה – כשהמשק יתחיל להגיב לצעדים שלהם אז הצמיחה יזדרז וזה יטפל בבעיה בתקציב. אין לנו הלוקסוס הזה כשאנחנו מסתכלים קדימה ולכן יש צורך לטפל בגירעון בתקציב.
"בפגישה לפני כיומיים הודיעו שר האוצר וראש הממשלה שהיעד שלהם לגירעון בתקציב יהיה 3%. לדעתי זו החלטה אמיצה, החלטה חשובה, ואם נצליח לעמוד ביעד הזה יתרום להתאוששות של הצמיחה במשק.
אפשר להשפיע על הדיור ללא הריבית
פישר התייחס בדבריו גם לטענות בדבר אחריותו של בנק ישראל על מחירי הדיור הגואים, בשל שמירתו על ריבית נמוכה. "מדינות אחרות משלמות ריבית יותר נמוכה מזו שאנחנו משלמים על ההלוואות שלהן, בגלל הסיכון הביטחוני. זה גורם גם להרבה אנשים לרצות לקנות אג"ח של ממשלת ישראל כי אתה יכול לקבל ריבית יותר גבוהה בארץ מאשר במשקים הגדולים ביותר בעולם. זו בעיה שגורמת ללחץ לייסוף השקל, לצד העובדה שהייצוא הישראלי גדל בשנים האחרונות. לכן חשוב לשמור על ריבית נמוכה", הסביר פישר.
"מצד שני, בגלל בעיית מחירי הדיור כדאי להעלות את הריבית. לכן חשוב למצוא דרכים שונות, חוץ מהריבית, להשפיע על תנועות הון מצד אחד ועל מחירי הדירות מצד שני. אני לא יכול להיכנס לפרטים אבל תשימו לב שמפעם לפעם אנחנו מתערבים בשוק המט"ח וקונים את הדולרים שמגיעים לארץ, כדי להוציא את הלחץ מהשוק. בשוק הדיור אנחנו כל הזמן מנסים להגביל את המימון ולהשפיע על עלות המשכנתאות.
"אם אני צריך להסביר למה אנחנו שומרים על ריבית נמוכה למרות מחירי הדיור אז אני אתן שני נתונים: הערך המוסף של הייצוא הוא 30% והערך המוסף של הבנייה הוא 8%. לכן, יותר חשוב לנו הייצוא ואם אנחנו צריכים לבחור אז הייצוא יותר חשוב מהדיור. מעבר לזה יש לנו יותר כלים להשפיע על שוק הדיור מעבר לריבית".