צלחת מעכו
העיר העתיקה של עכו מציעה שורה של מקומות אוכל חדשים וייחודיים שיגרמו לכם ללקק את האצבעות - וממש לא מדובר רק בחומוס, צ'יפס או דגים
כדי להתנסות בכל המקומות החדשים שמציעים אוכל טוב בעכו לא יספיקו לכם גם ימים רבים. עכו מתחדשת, ובכל יום נפתחים בעיר העתיקה שלה עוד מסעדות, מעדניות, בתי אוכל ומקומות של בישול ביתי.
עוד בערוץ האוכל:
ולא מדובר רק בחומוס-צ'יפס או דגים, המאפיינים הקבועים והוותיקים של המטבח המקומי, אלא גם בחידושים בקנה מידה ארצי. למשל, בית ממכר לנקניקיות מכל העולם, עם צ'יפס הולנדי. וזה רק למשל.
אלה יונגמן, מנהלת פיתוח מיזמים תיירותיים בעכו, מודה כי פתיחת מלון הבוטיק "אפנדי" של אורי ירמיאס (השף והבעלים של מסעדת "אורי-בורי" הוותיקה ושל גלידת "אינדומלה(" הקפיצה את קצב השיפוצים והפתיחות של מקומות חדשים בעכו העתיקה. אחרי שכולם ראו איך ירמיאס מצא בניין נטוש והפך אותו ליהלום מלוטש, הם הבינו שכל מי שיש לו מבנה בעיר העתיקה יכול להפוך אותו למיזם תיירותי.
"התפקיד שלי הוא לעודד ולנסות לקצר תהליכים - לעודד כל מי שמחזיק נכס בעל פוטנציאל להסב אותו לייעוד תיירותי, ואוכל הוא בהחלט אחד הכיוונים המרכזיים," אומרת יונגמן.
לאחרונה נפתח בעיר "הבזאר הטורקי," סמוך לנמל העתיק ולשוק (רחוב ויצמן ,(1 ששורשיו ההיסטוריים נטועים בתקופה העותמנית. המקום עבר שיפוץ ושימור (לפני 30 שנה צולם כאן הסרט "מאחורי הסורגים,(" תוך שמירה על המאפיינים הארכיטקטוניים הייחודיים שהיו לו. אורך הבזאר המקורה 100 מטרים, וקשתות אבן יפות ממעל נעשו כך שיש ביניהן ריבועי תאורה טבעית.
המקום פועל בהרצה ותחת ההגדרה "בוטיק:" כל בית אוכל או חנות מתחייבים לספק שירות מיוחד ומקורי. כך לא יהיה שם סניף של ארומה, אבל כן תמצאו שם בית קלייה של קפה משובח ואותנטי.
אז מה חדש בצלחת העכואית? דילגנו הפעם על כל מה שכבר אכלתם ופנינו אל החדשים ביותר.
ארוחת בוקר על שולחן האבירים
מלון "אפנדי" של אורי ירמיאס פותח את חדר ארוחת הבוקר שלו גם למבקרים שאינם אורחי המלון. חדר האוכל, כמו המלון כולו, מעוצב תוך שימור המבנה העתיק מהתקופה הצלבנית: אבנים גדולות וחשופות ושולחן עץ מאסיבי שנמשך לכל אורך החלל, שעליו תמצאו ארוחת בוקר קטנה ואינטימית.
אל תחפשו עשרות סוגי קוטג' כי לא תמצאו. אבל סוגי דגים, טחינה, לבנה, גבינות אלטו מקיבוץ שמרת, יוגורט צאן וגרנולה, סלט ערבי קצוץ, שתי ביצים על פי טעמכם, חמאה, חלבה, לחם טרי, קפה מעולה ומאפים - בהחלט יגיעו. כדאי להזמין מקום מראש, על שולחן האבירים יש 30 מקומות בדיוק.
ארוחת הבוקר יכולה להיות גם חלק מיום פינוק במלון אפנדי (חדר לחצי יום ללא לינה,( הכולל ארוחת בוקר, טיפול של 30 דקות במרחץ הטורקי, כניסה למוזיאון אוצרות החומה וטיול מודרך בעיר.
מחיר לארוחה: 120 שקל לאדם. מחיר ליום פינוק: החל מ־1,380 שקל לזוג. בתוספת 110 שקל לאדם אפשר להמיר את ארוחת הבוקר במלון בארוחת טעימות במסעדת אורי־בורי.
"מלון אפנדי", רחוב לואי התשיעי.
בבית של בדיעה
תצטרכו להיות רעבים מאוד כדי ליהנות מכל המטעמים של בדיעה מטא, כי היא מבשלת בכמויות. בדיעה מבשלת ומארחת, לפי הזמנה מראש, מזוג ועד 20 סועדים ופותחת שולחן עמוס בעלי גפן, קישואים ממולאים, מג'דרה, מקלובה, חצילים עם חומוס ובצל, סמבוסק, ספיחה (עם בצל ובשר,( סלטים, לימונדה, קפה, תה וקינוחים.
ואם שכחתי משהו, אל תדאגו, הוא שם, על השולחן הערוך, בגינה או בבית העתיק בן 240 השנים. בדיעה מארחת יחד עם בן זוגה, עבדו, ומובטחת לכם, חוץ מהאוכל המשובח, גם חוויית שיחה מרתקת. החל מ־100 שקל לסועד, על פי ההזמנה.
רחוב ,11/36 עכו העתיקה. נכנסים לסמטה ליד גלידת "אינדומלה" בטיילת. .054-4789758 ,04-9916262
בית מהא: הבית של כולם
בית מהא הוא בית קפה ומסעדה, הבנוי חדרים-חדרים ובתוכם חצר אבן יפה. את המקום מנהלת רים, והמקום נקרא על שם אמה מהא, שמתה קצת לפני יום הפתיחה של המקום. המשפחה התגוררה בבית עד ,2005 ואז החליטו להסב אותו לבית קפה ומסעדה, מקום מפגש ובילוי. ארבעה מפלסים במבנה, והגבוה שבהם הוא גם מרכז תקשורת לאנשי עסקים.
התפריט מגוון: בשרים, פירות ים, מטבח ערבי וים תיכוני - פיוז'ן של אזור, מסורת ומטבח חדש. ליד הקובה המוצלחת תמצאו עוף בקארי, וליד פלטת קלמארי, חציל ממולא בבשר ומסח'אן - תמצאו עוף בתנור עם בצל וסומאק. יש גם ארוחות ילדים. המחירים נוחים: פלטת קלמארי 67 - שקל, שרימפס 87 - שקל, מסח'אן 49 - שקל, ארוחות ילדים 30 -־34 שקל.
אפשר להגיע גם לקפה ועוגה ולשבת לצפות בים. בית מהא הוא גם ביתם של אמנים המציגים בו תערוכות מתחלפות וגם מלאכות יד ויצירה מקומיות.
רחוב ההגנה ,56/11 טלפון:.04-9916029
בירה, צ'יפס ונקניקיות
אם צריך סימן למקוריות ולחשיבה הרעננה בתחום האוכל בעכו, תפגשו אותו כבר בכניסה לבזאר הטורקי המחודש. "קוקושקה" הוא סנק-בר של בירה, נקניק, נקניקיות וצ'יפס, אבל כאלה הראויים לתואר פרימיום. הבירה היא בירה מלכה, שיש הטוענים שהיא אכן מלכת הבירות - גלילית כמובן - והנקניקיות הן אוסף של מתכונים מכל העולם.
את המקום המעוצב והיפה פתח גיל רודיטי, והבר שלו מתמחה בסוג האוכל הזה וכמובן גם בצ'יפס, הכי שחומים, שמנמנים ופריכים, בסגנון הולנדי, המוגשים בקונוסים של נייר. המחירים נוחים, למשל: מנת נקניקיות עגל או כבש או צ'וריסו - 28 שקל.
רחוב ויצמן 1, .054-4442952
גבינות עיזים, ובקרוב סנדוויצ'ים
אם נתקדם עוד קצת לתוך הבזאר, נגיע לחנות הגבינות "גלילי," גבינות מיער אבירים על טהרת חלב העיזים ובלי הריח. אם אתם רוצים לדעת לאן הוא נעלם, שרית רגב, הגבנית, שלמדה לגבן בחוות באיטליה ובצרפת, תשמח להסביר: הריח הכבד שהולך יחד עם גבינות עיזים מאפיין רק את המוצרים העשויים מחלב של עיזים הסגורות בדיר.
ככל שהעיזים מרבות יותר לצאת למרעה, כך יש פחות ריח במוצרים. החנות היא בעצם חנות הדגל של המחלבה במצפה־אבירים. כרגע נמכרות רק הגבינות, אבל בקרוב יוגשו במקום גם כריכי גבינות. בין מבחר הגבינות תמצאו את הרכות, הבשלות והקשות, בהן קממבר, סנט־מור, תום, ברי, ולנסי, תום בורדו (טבולה ביין,( מורבייה עם אפר ערמונים (מעדן,( ואל תתבלבלו בין עורקי עובש ירוקים־כחולים לבין אפר הערמונים האפור - שימור באפר הוא שיטה צרפתית לחצוץ בין כיכרות גבינה.
"גלילי" 050-7331237
בדר חאן
אם דאגתם לגבי הפסקת קפה - אל תדאגו. היא ממש כאן בבזאר הטורקי, ליד הגבינות. בדר, בעל בית קלייה ידוע בעכו, פתח בבזאר בית קפה בסגנון טורקי (שרפרפים, מושבי אבן מרופדים, תרבושים לקישוט וקלייה מסורתית במקום.( את פולי הקפה הוא מייבא מקולומביה, קוסטה-ריקה, הודו, פרו, ברזיל וגואטמלה. מי שבכל זאת לא מרגיש שהוא איש של קפה - שינסה תה רגיל או תה צמחים (ורדים, לואיזה, זוטא, קינמון.( ויש גם בקלאוות.
צמוד לבית הקלייה מוכר באדר צמחי מרפא ותוספי תזונה, ובהם הקפה הירוק הטחון שלו, ששמו הולך לפניו כמקדם הרזיה - כפית ליום על האוכל או בתוך יוגורט, במשך שישה חודשים, מבטיחה כ-8 קילוגרם פחות בממוצע (פעילות גופנית מומלצת, אך אין צורך לשנות את התזונה, בהנחה שהיא סבירה, אם כי לא דיאטטית בהכרח.( מדובר במחקרים רציניים (תעשו גוגל ותראו) , ובדר מספק את פולי הקפה הירוק טחונים טרי, גם בשליחויות.
פתוח כל יום מ־9:00 בבוקר עד 19:00 בערב, .052-5007185
ועוד חמישה מקומות:
אורי בורי של השף אורי ירמיאס: מוסד שניצב בשורה הראשונה של מסעדות הדגים הטובות בישראל, ברחוב ההגנה (הטיילת ליד המגדלור.( צריך להזמין מקום מראש.
אל מרסא: במעגן של נמל הדייגים. מסעדת דגים חדשה ועדכנית, שהשף שלה החל את דרכו במטבח של אורי בורי. מסוגנן, מטבח בינלאומי. בסופי שבוע חייבים להזמין מראש.
אבו כריסטו: מסעדת הדגים המיתולוגית של עכו, כבר יותר מ-60 שנה. לא תוכלו להגיד עכו בלי להיות לפחות פעם באבו כריסטו. מסעדה גדולה, אבל כדאי להזמין.
חומוס סעיד בשוק של עכו: מוסד. כל המנות הצמחוניות של החומוס בכל ההרכבים. אי אפשר להזמין אבל אפשר לעמוד בתור, יש מספיק לכולם.
אינדומלה: הישראלים עוד לא הפנימו שאינדומלה, הגלידה הכי טובה בארץ, נמצאת בעכו, וכדאי להם לעשות זאת ומהר. על מה נמליץ? על הווניל? ההל? בטעם שושנים? קריר קריר וטעים טעים. על הטיילת ברחוב ההגנה, בין אורי בורי לבית מהא.