המירוץ למשרה: מה צריך לדעת לפני שמתחילים
האם אפשר להכריח להתלמד בחינם, מה מותר לנכות לכם מהשכר ומה עם הפרשה לפנסיה? המדריך המלא לעולם התעסוקה, רגע לפני שאתם חותמים חוזה במקום עבודה חדש
בעת חיפוש עבודה, אדם נמצא בדרך כלל בעמדת נחיתות. הוא מוכן לעשות הכל כדי להתקבל לעבודה שמעניינת אותו, או כזו שהוא מתפשר עליה כדי להתפרנס. המצב הזה עלול להיות מנוצל לרעה בידי מעסיקים, שינסו להכתיב לו תנאים הנוגדים את החוק.
זכויות עובדים - מדריכים נוספים בערוץ הקריירה :
- שימוע לפני פיטורים הוא משחק מכור? לא בטוח
- לפעמים זה חוקי: כשהבוס מציץ לכם בפייסבוק
- החברה בקשיים ולא קיבלתם משכורת? כך תתבעו
- הישארו מעודכנים - עשו לנו לייק בפייסבוק
בשלב הרגיש הזה נוטה העובד להסכים לתנאים, ובעצם לקבל פחות ממה שמגיע לו. השאלה היא מה חוקי ומה לא, ואם הסכמה שניתנה מעמדת חולשה בכלל תופסת. באמצעות עו"ד דפנה שמואלביץ, מומחית לדיני עבודה ממשרד רובין-שמואלביץ, ועו"ד גל גורודיסקי, מומחה לדיני עבודה ופנסיה ממשרד גורודיסקי ושות', גיבשנו מדריך של "מותר ואסור" למועמדים לעבודה ומעסיקים עתידיים.
הכשרה ללא שכר
מקרים כאלה מאפיינים תחומי עיסוק הדורשים סטאז' (תתקופת התמחות) כתנאי לקבלת רישיון לעסוק במקצוע, כגון עריכת דין, ראיית חשבון, ייעוץ מס, משרדי חקירות וכדומה.
שמואלביץ: "המתמחה הוא עובד חלש ביותר, כי בלי הרישיון הוא לא יכול להשלים את דרישות הסף לעיסוק במקצועו. בית הדין הארצי לעבודה דן במקרה כזה וקבע כי יועץ מס שהעסיק במשרדו מתמחה בחינם חייב לשלם לו למפרע שכר על עבודתו, אף שהמתמחה הסכים לעבוד ללא שכר בתקופת ההתמחות.
"עם זאת, בית הדין סבר שהעובד פעל בחוסר תום לב כשהסכים לעבוד ללא שכר, והטעה את המעסיק לחשוב שלא יבקש שכר על תקופת ההכשרה. לכן, לא חייב את המעסיק לשלם על השכר המולן גם פיצויי הלנה.
"במקרה דומה, גרפיקאית החלה לעבוד בתום לימודיה בחברת פרסום והוסכם בין הצדדים שתתלמד ללא שכר, ובהמשך ייתכן שתהפוך לעובדת בחברה. בית הדין מצא כי בתחום הגרפיקה יש נוהג שלפיו עובד מועסק תחילה ללא שכר כדי לרכוש ניסיון, אך קבע שגם בהתלמדות יש לשלם לעובד שכר מינימום, גם אם התועלת שצמחה למעסיק ממנו מועטה.
"במקרה נוסף מועמד לעבודה בחברת תעופה הופנה לקורס בן שבוע, ובסיומו לא התקבל לתפקיד בטענה שלא עמד בדרישות. האיש תבע שכר על שבוע ההכשרה. בית הדין הבחין בין מבחן מיון קצר, שנועד לבחון התאמה לעבודה, להכשרה ממושכת, המחייבת שכר. נפסק כי שבוע הוא פרק זמן המחייב תשלום שכר, והסכמת העובד לוותר עליו אינה תופסת. המסקנה היא שבתי הדין לעבודה אינם מאפשרים ניצול עובדים ולא נותנים תוקף להסכמות שנתנו עובדים במעמד מוחלש."
גורודיסקי מוסיף: "אפשר לתבוע את השכר שלא שולם במשך 7 שנים אחרי סיום העבודה. אם תובעים את השכר בתוך שנה, ניתן לתבוע גם פיצויי הלנת שכר."
יחסי עובד-מעביד
עובדים רבים לא מקבלים את מלוא זכויותיהם, משום שמעסיקם אינו מחשיב אותם כעובדים, אף שהאופן בו הסכימו הצדדים על צורת ההתקשרות לא קובע שאין מדובר ביחסי עובד־מעביד.
גורודיסקי: "בית הדין הארצי קבע כי שאלת מעמדו של אדם כעובד או כקבלן עצמאי נבחנת לפי מהות היחסים בפועל בין הצדדים. כך, למשל, בית הדין פסק שסוכן ביטוח נחשב עובד בסוכנות, אף שקיבל שכר בחשבוניות ואף שהיה לו עמה הסכם שותפות.
"בדרך כלל, קשה לעובד לשנות את צורת העסקתו בתקופת העבודה, ולכן מומלץ לתבוע את הזכויות כעובד בתום תקופת העבודה, או לאתר חבר לעבודה שסיים את עבודתו ולשכנעו להגיש תביעה עקרונית - שהתוצאה שלה תסייע לכל העובדים."
שמואלביץ: "לעתים הניצול מתבטא בכך שמעסיק מציע לעובד להיות 'קבלן עצמאי' או 'פרילנסר' במקום שכיר. כך הוא יקבל סכום קבוע נגד חשבונית שיוציא, במקום תלוש שכר עם תשלום נפרד לשכר עבודה, שעות נוספות, הפרשות לקרנות פנסיה והשתלמות, דמי הבראה, נסיעות .'וכו
"גם אם העלות למעסיק זהה, זו פגיעה בעובד. החובה להפריש לפנסיה ושכר שעות נוספות נועדה להגן עליו - כחיסכון לעת זקנה או מחלה, תגמול על מאמץ מיוחד .'וכו אלא שהעובד לא חושב לטווח רחוק, מתפתה לקבל את הסכום הכולל (שיהיה גבוה משכר רגיל) ונשאר ללא חיסכון או ביטוח פנסיוני."
שעות גלובליות
מעבידים רבים מחלקים את השכר באופן פיקטיבי לשכר רגיל ולגמול שעות נוספות גלובלי, לעתים עד שליש מהשכר, אף שהעובד אינו עובד שעות נוספות כה רבות. "מבנה זה פוגע בעובד, כי על גמול השעות הנוספות המעביד לא חייב לשלם זכויות נלוות (חופשה, מחלה, פנסיה, פיצויי פיטורים,"( אומר גורודיסקי.
לדבריו, "לכן מומלץ לכתוב למעביד שהמציאות לא תואמת את שכתוב בתלוש. לפי החוק, עובד זכאי לפיצוי של 5,000 שקל על כל תלוש שאינו תואם את חוק הגנת השכר, וניתן לתבוע את המעביד על כך גם לאחר סיום העבודה."
שמואלביץ: "לעתים מעסיק מסכם עם עובדים, במיוחד בעלי שעות גמישות או עובדים מחוץ למפעל (מכירות, נהגים ,('וכו על תשלום גלובלי לשעות נוספות, לפי מכסה ממוצעת שהעובד צפוי לבצע. תשלום גלובלי כזה חוקי, כל עוד הוא אכן מכסה את כמות השעות הנוספות שהעובד מבצע. על הגמול להופיע בתלוש בנפרד מהשכר, ואם מתברר שעובד עבד יותר שעות נוספות, הוא יהיה זכאי להפרש של שעות החריגה".
פיצויי פיטורים
החל מ-2008 על כל מעסיק להפקיד עבור עובדיו כספים לפנסיה, כולל הפקדה על חשבון פיצויי פיטורים, אותה העובד זכאי לקבל בתום עבודתו - גם אם התפטר. צו ההרחבה לפנסיה חובה אימץ הסדר לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, המאפשר לעובד לקבל את צבירת הפיצויים בתום העבודה. המעביד רשאי להחזיר לעצמו רק הפקדות שהפקיד מעבר לחובתו. בנוסף, כל עובד זכאי לקבל את הצבירה שהפקיד עבורו המעביד הקודם.
גורודיסקי: "בניגוד לחוק, מעסיקים רבים דורשים מעובדים לחתום בהסכם שאם יתפטרו, לא יקבלו את פיצויי הפיטורים בהסדר הפנסיוני. אך בתי הדין לעבודה פסקו לא פעם שעובד אינו רשאי לוותר מראש על זכויות המגיעות לו מכוח החוק, בהן זכויות אישיות בהסכמים קיבוציים וצווי הרחבה.
"מומלץ להעביר לעיון המעביד את נוסח 'צו ההרחבה בדבר פנסיה חובה', אותו ניתן לאתר בקלות באינטרנט, ולבקש להתאים את נוסח ההסכם. בכל מקרה, גם אם חתמתם על תנאי כזה, אין לו תוקף - ויש לעמוד על קבלת הצבירה בסיום העבודה."
ניכויים מהשכר
החוק קובע רשימה סגורה של ניכויים שמותר לבצע מהשכר, כמו תרומות, דמי חבר לארגון עובדים או ועד, ניכוי להסדר פנסיוני ועוד. למרות זאת, עובדים רבים מגלים בתלוש הראשון שלהם ניכויים אסורים.
לדברי גורודיסקי, בית הדין לעבודה קבע שלמעביד אסור לנכות מהשכר עבור מתנות לחגים וכן מעסיק המעניק מכשיר טלפון לעובד כחלק מתנאי העסקתו לא יכול לנכות משכרו "דמי שימוש." לעומת זאת, המעביד רשאי לנכות משכרו האחרון של עובד שהתפטר לפני המועד שעליו התחייב את עלות הכשרתו, אם בית הדין שוכנע שהסכום הזה משקף את עלות ההכשרה.
הפרשות לפנסיה
כל עובד רשאי לבחור הסדר פנסיוני, ולמעביד אסור להתערב בבחירה או להשפיע עליה. למרות זאת, מציין גורודיסקי, הסכמי עבודה רבים קובעים שעובד יבוטח בביטוח מנהלים, אף שמדובר בהסדר שבו העלויות לרוב גבוהות והוא מתאים רק למקרים ספציפיים.
כך, למשל, קרן פנסיה משלמת במקרה מוות את הקצבה רק לבני הזוג או ילדים עד גיל 18. בביטוח מנהלים, ניתן לקבוע מי יקבל את הכספים. בקרן פנסיה דמי הניהול נמוכים יותר, ולכן הסדר זה מתאים לרבים מהעובדים. גם כשמוצעת לעובד קרן פנסיה, ביכולתו לבחור קרן שדמי הניהול המוצעים בה נמוכים יותר.
גורודיסקי: "גם אם חתמת על הסכם המגביל זכות זו, אין לכך תוקף. על הסוכן הפנסיוני שלך לבצע עבורך את ההסדר הפנסיוני המתאים ביותר, ולתת לך אישור כתוב על כך".
שמואלביץ: "עובד אינו יכול לוותר על זכותו להפרשה לפנסיה. מעביד שיסכים לבקשת עובד ויעביר את כספי ההפרשה ישירות לשכרו, יעבור על החוק. הוא אף עלול להיחשף לתביעות כספיות, שכן אם העובד ייפגע או ימות, מה שמזכה בקצבת נכות או קצבת שארים, אך לא יהיה לו ביטוח - המעביד שהפר את החובה לבטחו ייאלץ לשאת מכיסו בעלות הקצבה."
הסכם אי-תחרות
תופעה רווחת נוספת היא החתמת עובד על הסכם "אי-תחרות," שבו הוא מתחייב שבתום עבודתו לא יעבוד במשך תקופה קצובה בעסק מתחרה. עם זאת, לדברי שמואלביץ, בפסיקה כמעט לא ניתן תוקף לסעיפי "הגבלת עיסוק" כאלה.
"ניתן להגביל עיסוק של עובד רק במקרים חריגים: אם המעסיק הוכיח שיש לו סוד מסחרי; אם השקיע משאבים יקרים בהכשרת העובד, ובתמורה העובד התחייב לעבוד אצלו במשך תקופה מסוימת; או כשעובד קיבל תמורה מיוחדת על התחייבותו שלא להתחרות בעתיד במעסיק הנוכחי.
"אם אף אחד מתנאים אלה לא התקיים, בית הדין לא ייתן תוקף לסעיפי אי-תחרות, גם אם נחתמו בידי העובד כחלק מחוזה העבודה שלו".
הידיעה פורסמה היום במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"