"פאתח 110": מדויק, קטלני ומגיע עד תל אביב
יש לו טווח של 300 ק"מ וראש נפץ של חצי טון. בחיזבאללה מכירים את הנשק הזה, ולא פלא שהם רוצים עוד. מהו הטיל שמאגריו הופצצו פעמיים?
טווח של 300 ק"מ וראש נפץ של חצי טון: משלוח של טילים מדגם "פאתח 110" מתוצרת איראן שיועדו לחיזבאללה היה היעד של מטוסי חיל האוויר בתקיפה בנמל התעופה הבינלאומי בדמשק, אמרו מקורות מודיעין מערביים הבוקר (יום א') אחרי התקיפה השנייה בתוך 48 שעות בסוריה. אז מהו אותו טיל?
הרקטה פאתח-110 פותחה באיראן והופיעה בארסנל האיראני עוד בשנת 2001. הדגם הראשון שלה היה מיועד לטווח של 170 קילומטר עם ראש קרבי של כ-250 ק"ג חומר נפץ. מאז פותחו שלושה דגמים חדישים יותר שכולם מונעים בדלק מוצק, והם ארוכי טווח ומדויקים יותר מהדגם הראשון.
הדגם המודרני ביותר שופר משמעותית, הוצג באיראן ואף נוסה בהצלחה באוגוסט 2010 והוא מגיע, לטענת האיראנים, לטווח של 300 ק"מ עם ראש קרב המכיל חצי טון חומר נפץ. ב-2007 התפרסמו בעיתונות הערבית והישראלית דיווחים שאנשי חיזבאללה קיבלו מספר מצומצם של טילים אלה, אולם לא נאמר מאיזה דגם בדיוק.
תקיפה בסוריה? כתבות אחרונות ב-ynet
סוריה: ישראל הפציצה הלילה בדמשק
"טילים מאיראן הותקפו בנמל התעופה של דמשק" מלבנון לסוריה: "שגר ושכח" בשירות חיל האוויר
עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet
אנשי חיזבאללה אף התאמנו באיראן בשיגור הטילים הללו ובתחזוקתם, ואחר כך חזרו ללבנון. כך שהטיל אינו חדש בארסנל של חיזבאללה, והארגון קיבל למעשה גם "העתקים" שלו שמיוצרים בסוריה ברישיון ובמימון איראני. הפאתח-110 הסורי נקרא "M-600", והוא נחשב לאיום ניכר ביותר על העורף הישראלי.
ייתכן מאוד שמשלוח הטילים האחרון שהגיע לסוריה ואשר הותקף, היה שייך לדגם המדויק שמסוגל לפגוע בדיוק של עד 100 מטרים
ואולי פחות במטרות בתל אביב ואפילו מדרומה לה, אם הוא נורה משטח בקעת הלבנון.
זו למעשה "רקטה מתקנת מסלול" באמצעות כנפונים המצויים בחרטומה. הדלק המוצק מאפשר להכינה לשיגור תחת מסתור מבלי לחשוף אותה כמעט לפני הירי, מה שמגדיל את חסינות הפאתח-110 החדיש מפני תקיפה מסכלת מהאוויר.
לכן ברור למה לחיזבאללה יש עניין לקבל את הטילים הללו, ולמה לאיראנים יש עניין לספק אותם דרך דמשק. יצוין שצבא סוריה מפעיל כבר זמן רב רקטות כאלה נגד המורדים.