שתף קטע נבחר
 

לא מוותר: הלל רוכב על אופניים עם רגל אחת

הוא רוכב על אופניים כבר 12 שנים ומאמין שהרכיבה חשובה לא רק לבריאות הגוף אלא גם לנפש: ד"ר הלל אדמוני, אורתופד המתמחה בבעיות ברכיים וקטוע רגל, לא מוותר לרגע על הפעילות הגופנית ומשתמש ברגל אחת כדי לעשות עבודה של שתיים

בגיל 22, בעת שירותו הצבאי, נפצע ד"ר הלל אדמוני ואיבד את רגלו הימנית מעל לברך. במשך שנים ניסה, ללא הצלחה, להשתלב בפעילויות גופניות כמו טניס שולחן, שחייה, צלילה וכדור-עף. "לא מצאתי מסגרת מספיק מפרגנת וכזו שיהיו בה תשובות מספקות לצרכים שהעמידה בפני הפציעה", הוא מספר. עד שנמצא הפתרון המושלם בדמות אופני היד.

 

 

כרופא המתמחה באורתופדיה תרם מניסיונו האישי לאחרים שנאלצו לעבור קטיעת רגל. כיום הוא מתמחה בבעיות בברכיים וממליץ בין היתר, על רכיבת אופניים כטיפול שיקומי בפגיעות ברכיים. "לאחר שרכבתי על אופניים מכל הסוגים: אופני יד, אופני רגל, סינגלים, טנדם ועוד, התחלתי לרכוב יחד עם חברי הטוב שמעון אביטן, גם הוא קטוע רגל ימין, על אופני טנדם כששנינו רוכבים ברגל שמאל בלבד, טכניקה בלעדית לשנינו ואין עדיין אח ורע לכך בעולם כולו, כך גם הבנתי שלכל מגבלה יש פתרון מעשי".

 

עוד כתבות בנושא כושר גופני :

 

על אופניים עם שתי פדלים ורגל אחת - ד"ר הלל אדמוני (צילום: באדיבות עמותת אתגרים) (צילום: באדיבות עמותת אתגרים)
על אופניים עם שתי פדלים ורגל אחת - ד"ר הלל אדמוני

 

-מה היתרונות ברכיבה על אופניים, בייחוד לאחר פציעה?

 

"לא פעם נשאלתי, מדוע רכיבה על אופניים חשובה כל כך לבריאות הגוף, וחשוב מכך, לבריאות הנפש. מדובר בפעילות גופנית יחסית פשוטה, נוחה וזמינה מאוד. היא מפעילה קבוצות שרירים רבות, בעיקר של הרגליים, אגן והגב התחתון ועוזרת רבות באימון שיווי המשקל. מעבר לפעילות הפיזית שחשובה לגוף, רכיבה בטבע מוסיפה תחושה טובה של חירות כללית עבור כל אחד, תחושה המסייעת לנפש האדם רבות.

 

בשיקום לאחר פציעה, רכיבה יכולה לסייע בהחזרת מפרק שנפגע לפעילותו התקינה. כמו כן, רכיבה תורמת לחיזוק השרירים, בעיקר ברגליים, ובמקרה של רכיבה באופני יד, שיקום מפרקי הידיים, כתפיים ושרירי החזה. חשוב לדעת ששיקום באמצעות אופניים הוא אינדיבידואלי ומותאם אישי".

 

-מה לגבי פגיעה בברכיים?

 

"רכיבה על אופניים היא פעילות דינאמית, מה שמסייע לשיקום של מפרקי הברך. בנוסף, מדובר בפעילות שעושים בישיבה רוב הזמן ולכן אין משקל גוף כבד על הברכיים מה שיכול לסייע. העבודה הנדרשת לא קשה, יחסית, אלא אם רוכבים בעליות כל הזמן. אם השימוש באופניים נעשה בצורה מחושבת אין סיבה שהם יהפכו לגורם מחלה, נפוך הוא, הם יכולים להועיל מאד".

 

לרכוב על אופניים עם שתי רגליים שמאליות (צילום: באדיבות עמותת אתגרים) (צילום: באדיבות עמותת אתגרים)
לרכוב על אופניים עם שתי רגליים שמאליות

 

- מה לגבי אופני כושר?

 

"אופני כושר הם מאד מונוטוניים מבחינת התנוחה ומבחינת עבודת הרגליים. כשרוכבים בחוץ על כביש או על בשטח, ולאו דווקא שטח הררי אלא מסלול שטח רגיל, השינויים במבני הקרקע, בגובה ובזוויות מכריחים אותך לשנות את הזוויות בגב להתאים את עבודת הרגליים והידיים. כמו כן, אין לוחות זמנים של מתי רוכבים מהר ומתי לאט משום שלא תמיד אתה מכיר את השטח מראש, מה ששוב מצריך שינויים פיזיים שפועלים לטובתך. חוץ מזה שאין דבר המשתווה לאוויר שבחוץ".

 

-איך רוכבים על אופניים עם רגל אחת?

 

"בגלל שכל רגל דוחפת בתורה את הפדל, רגל אחת צריכה לעשות עבודה כפולה. לכן, משתמשים בנעליים עם נעלים ואז הרגל פועלת ללא הפסקה כדי לדחוף את האופניים להמשיך לנסוע ואז מה שעושים למעשה זה דוחפים ומושכים ויוצרים את האפקט שיוצרות שתי רגליים רוכבות.

 

למעשה, כל אחד שמסוגל להפעיל יד אחת ו/או רגל אחת יוכל לרכוב באופניים מכל סוג שהוא. לא קיימת פציעה שלאחריה לא ניתן לרכוב, למעט כמובן, פציעות שמשאירות נכות כללית קשה במיוחד. עמותת "אתגרים" למשל, משלבת ילדים ומבוגרים בעלי נכויות שונות ומשונות, בעקבות פציעות, מחלות וכדומה בפעילות של רכיבת אופניים. משותקים ברגליים ירכבו באופני יד, פגועי ידיים ירכבו באופניים רגילים, עיוורים ירכבו באופניים זוגיים (טנדם) כשמלפנים רוכב רואה שמפעיל את ההילוכים והמעצורים.

 

-מעבר לכושר הגופני, כיצד עוד מועילה לנו רכיבה על אופניים?

 

"כפי שכבר הסברתי, לרכיבה יש פן חשוב בשיקום הנפש לאחר פציעה: היא מעלה את הביטחון העצמי, נותנת הרגשה נהדרת של חופש, מחברת אותך עם הטבע ומעצימה את תחושת העצמאות, שכן, אנחנו יכולים לעבור מרחקים עצומים שלא בהליכה, לבצע פעילות ספורטיבית בכוחות עצמנו וללא כל עזרה.

 

בנוסף, רכיבה קבוצתית מוסיפה המון לחברותא, היא מקנה ביטחון מעצם הידיעה שאינך לבד, שיש עזרה על כל צרה שלא תבוא, כמו תקלות טכניות או בעיות גופניות כלשהן. בנוסף ואולי חשוב מהכול, נוצרות חברויות אמתיות בין הרוכבים, כאלו המבוססות על הדדיות ועל הידיעה שיש על מי לסמוך".

 

רכיבה בקבוצה מקנה תחושת ביטחון (צילום: באדיבות עמותת אתגרים) (צילום: באדיבות עמותת אתגרים)
רכיבה בקבוצה מקנה תחושת ביטחון

 

-איך יודעים שרוכבים כמו שצריך?

 

"רוכבים רבים בשיקום שואלים אותי מהי רכיבה נכונה, התשובה לכך תלויה במספר גורמים: ראשית, לא צריך לסבול ממנה, לא פיזית ולא נפשית. שנית, אין טעם להציב בפניך אתגרים אותם לא תוכל להגשים - אם אתה נהנה, סימן שהאתגר נכון לך. כמובן שכדי להגיע לרמת רכיבה מסוימת צריך הדרגתיות וזו מושגת לפי הקצב והיכולת של כל אחד ואחת. אין למעשה גבול לרמות הרכיבה, מי שמאומן יכול לרכוב יותר. ניתן לומר שכשרוכבים בקבוצה, הגבול נקבע לפי יכולת הרוב וזו תלויה כמובן גם בסוג הפציעה הספציפית של כל אחד".

 

עמותת "אתגרים"  מקיימת ב-11 במאי את מסע "גלגלים של תקווה", מסע אופניים גדול ומרגש ברמות רכיבה שונות ובמסלולים שונים, האירוע נערך בשיתוף עם המועצה המקומית של עמק יזרעאל. מטרת המסע היא לאסוף תרומות לצורך מימון פעילות ספורטיבית של נכים: ילדים ומבוגרים בעלי מוגבלויות וצרכים מיוחדים. להרשמה היכנסו לאתר העמותה

  

ד"ר הלל אדמוני הוא רוכב ותיק בחוג הרכיבה של עמותת "אתגרים" בנהלל וממייסדי מועדון האופניים בקיבוץ אפק שבמפרץ חיפה.

 

(צילומים: באדיבות עמותת אתגרים)





 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות עמותת אתגרים
עמותת אתגרים
צילום: באדיבות עמותת אתגרים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים