שתף קטע נבחר

 

אושר בטרומית החוק שיקשה להפיל ממשלה

51 ח"כים תמכו ו-43 התנגדו להצעת החוק שנחשפה ב-ynet, לפיה יהיה קשה יותר להפיל את הממשלה ויוגדל אחוז החסימה. ח"כ ריבלין: "זה חיסולה של הדמוקרטיה. הרס של הכנסת". ח"כ יחימוביץ': "אולי תחליטו שצריך לגרש ולפטר מהכנסת מי שלא מסכים עם הממשלה? למה לעצור כאן?"

מהומה בבית המחוקקים: דיון סוער במיוחד התקיים בצהריים (יום ד') במליאת הכנסת, בזמן שהצעת חוק שתקשה להפיל ממשלה הועלתה לדיון לקראת קריאה טרומית. דקות ארוכות ניסה ח"כ דוד רותם (הליכוד ביתנו) להציג את החוק, שיקשה על הפלת ממשלה, כיוון שחברי הכנסת מהאופוזיציה יחד עם ח"כ ראובן ריבלין קראו קריאות ביניים. דבר ההצעה נחשף ב-ynet. בהצעה תמכו 51 ח"כים והתנגדו לה 43. ח"כ אחד נמנע. 

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

אושר טרומית החוק שיקשה הפלת ממשלה

אושר טרומית החוק שיקשה הפלת ממשלה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ח"כ ראובן ריבלין (הליכוד ביתנו) אמר: "מנחם בגין מתהפך בקברו. זה חיסולה של הדמוקרטיה. הרס של הכנסת. עוד ישימו שם סעיף שלפיו שר שמתנגד לחוק יסולק מהכנסת. בושה". הוא הוסיף: "זהו אות קין על מצח הליכוד. גם מי שחושב שלצורך הגברת המשילות צריך לצמצם את מספר הצעות האי-אמון, יכול לצמצמן לפעם בחודש או שבועיים, אך אסור להגביל אי אמון ל-61 ח"כים. אם זה יהיה המצב אפשר לסגור את הכנסת". בדבריו כיוון ריבלין להצעה שלפיה רק אם חתמו 61 ח"כים על הצעת אי אמון בכנסת ניתן יהיה להצביע עליה. ח"כ מיקי רוזנטל מהעבודה אמר לרותם "אתה חצוף". הוא פנה ליו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, ואמר: "איך אתה נותן שיבזו אותה ככה?"

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

המליאה כמרקחה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
המליאה כמרקחה(צילום: גיל יוחנן)
 

יו"ר ועדת החוקה ח"כ דוד רותם (הליכוד ביתנו) אמר במהלך הדיון: "האופוזיציה מגישה הצעות אי אמון לא למטרה שלשמה נועד הכלי הזה". לעניין העלאת אחוז החסימה הוסיף: "34 רשימות רצו לכנסת בפעם האחרונה. אין צורך במצע או אידיאולוגיה, כל רשימה הזויה יכולה להיכנס לכנסת".

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

יו"ר העבודה, ח"כ שלי יחימוביץ', תקפה בחריפות את הצעת החוק. "אנחנו מתנגדים להצעה. היא חצופה, ברוטלית, דיקטטורית וצבועה. אתם לא מתביישים? קצת כבוד עצמי... יש ניראות ציבורית, משהו", היא אמרה. "61 חברי כנסת נדרשים לחתום כדי להצביע אי אמון. תגידו, אתם צוחקים? תשמרו על היגיון מינימלי. החלטתם להגחיך לחלוטין את הכנסת ואת עצמכם. תיזהרו מעניין אחוז החסימה. אם תצליחו לחוקק חלילה זה יפגע בכם".

 

עוד על הצעת החוק שעוררה סערה:

היועמ"ש לכנסת מזהיר מהחוק שיקשה להפיל ממשלה

שינוי שיטת הממשל: סתימת פיות, לא לפעול מהר

אדלשטיין: 'מתנגד בתוקף להעלאת אחוז החסימה'

 

יחימוביץ' פירטה את חוות דעתו של היועץ המשפטי של הכנסת שביקר חלק מהסעיפים בו. "אולי תחליטו שצריך לגרש ולפטר מהכנסת מי שלא מסכים עם הממשלה? למה לעצור כאן?", היא אמרה. "מוסד האי-אמון הוא מוסד שבו האופוזיציה עושה מה שהיא צריכה לעשות. לא משנה אם זה ראשת האופוזיציה לשעבר ציפי לבני. הרעיון שראש ממשלה יכול לפזר את הכנסת כי מתחשק לו ...תגידו, אנחנו במשטר מלוכני? ראש הממשלה קם בבוקר ומחליט לבד שהוא מפזר כנסת כי הוא קם במצב רוח לא טוב, או ראה סקר לא מחמיא, או קרא משהו לא בסגנון ביבי קינג? זה נראה לכם נורמלי?".

 

היא המשיכה במתקפה על שרת המשפטים לבני. "תתביישו לכם. כל השרים הצביעו בעד כולל לבני, שהייתה ראש האופוזיצה. איך את מעזה להעביר אותה בוועדת שרים לחקיקה. ומי מנהל את העסק? אדם שיושב על ספסל הנאשמים. לא יקום מישהו מכם שיגיד שזה מעורער ופוגע בכנסת, משילות חסרה לכם? יש פה עודף משילות. אני מפצירה בכם להצביע נגד החוק. מי שיש לו כבוד עצמי והיה פרלמנטר לשנייה בחייו, שיצביע נגד החוק הזה עכשיו", היא אמרה לפני ההצבעה.   

 

"ח"כ רותם מחבל בעבודת הבית"

במהלך הדיון הסוער הוצא ח"כ מוחמד ברכה (חד"ש) ממליאת הכנסת. עוד בטרם הוצא מהמקום, הוא אמר: "דוד רותם מנסה לחסל את הבית הזה. פשיסטים כמוהו מחסלים את הבית הזה. הוא מחבל בעבודת הבית. תוציאו אותו ולא אותי". גם יו"ר מרצ, זהבה גלאון, תקפה: "מה לך ולדמוקרטיה? חוצפה. מי אתה שתחליט איזה מפלגות יכנסו ואיזה לא?" היא ביקשה לדחות את ההצבעה: "תפסיקו עם סתימת הפיות הזאת. נדחה את ההצעה עד לקיום דיון מעמיק".  

 

ח"כ אריאל אטיאס מש"ס הזהיר: "זו הצעה שפוגעת במפלגות הקטנות והשערוריה היא סגירת מוסד האי אמון ביום שני. אני מבקש להסיר מסדר היום את ההצעה". גם ח"כ שאול מופז (קדימה) פנה ליו"ר הכנסת: "אתה אמור להיות שומר הסף של הבית הזה. אל תיתן להם לחסל את הדמוקרטיה. תן לקואליציה לחזור בה מההצעה הלא דמוקרטית הזאת".

 

למרות הבקשות, שלב ההצבעה הגיע והאופוזיציה ביקשה הצבעה שמית. יו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין (הליכוד ביתנו) נמנע ואילו ריבלין וח"כ משה פייגלין התנגדו, ובכך הפרו את המשמעת הקואליציונית. יו"ר התנועה ח"כ ציפי לבני נעדרה מההצבעה וכך גם ח"כ אביגדור ליברמן, השר שי פירון והשרה לימור לבנת. חברי הכנסת של יש עתיד תמכו בהצעת החוק, ובכללם גם היו"ר יאיר לפיד. בעת שיו"ר הכנסת דיווח לאיזו ועדה תועבר ההצעה להמשך הטיפול, אמר ריבלין: "אני ממליץ שהיא תועבר לוועדת האתיקה".

 

אלה השינויים שמוצעים, בין היתר, בהצעת החוק:

1. הקשחת התנאים להגשת הצעת אי אמון בממשלה. כיום ניתן להפיל ממשלה באמצעות 61 חברי כנסת שתומכים במועמד ספציפי. אולם, כל סיעה יכולה להגיש הצעת אי אמון באופן כמעט אוטומטי. הצעת החוק מציעה לחייב את חברי הכנסת לגבש רוב של 61 חברים כתנאי להגשת האי אמון. המשמעות היא, למעשה, ביטול מוסד האי אמון שנהוג בכנסת מדי יום ב', שבאמצעותו מותחת האופוזיציה ביקורת על הממשלה.

 

2. במקרה שהביעה הכנסת אי אמון בממשלה, והמועמד שנבחר להרכיב ממשלה כשל, לא יתקיימו בחירות חדשות כפי שנהוג כיום והממשלה הקיימת תמשיך בכהונתה.

 

3. לא תידרש הסכמת נשיא המדינה להחלטת ראש ממשלה לפזר את הכנסת.

 

4. אחוז החסימה, שעומד כיום על 2 אחוז, יוכפל ל-4 אחוזים. המשמעות: פחות מפלגות קטנות בכנסת.

 

5. לא יינתן מימון מפלגות לרשימות שלא עברו את אחוז החסימה. המשמעות: מועמדים חדשים יחששו להתמודד בשל המחיר הכספי.

 

6. מספר שרי הממשלה, לרבות ראש הממשלה, לא יעלה על 19.

 

7. מספר סגני השרים לא יעלה על ארבעה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ רותם
צילום: גיל יוחנן
ח"כ יחימוביץ'
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
ח"כ ריבלין
צילום: גיל יוחנן
מומלצים