ח"כ עדי קול: 'אני רוצה להפוך לאמא, ולא מצליחה'
כבר שלוש שנים שהיא עוברת טיפולי פוריות, ושוב ושוב מתאכזבת. כשאומרים לה שהגיע הזמן לילד, היא ממציאה תירוצים ומחייכת. עכשיו, בגיל ,37 חושפת ח"כ עדי קול את סודה הגדול: הקושי להביא ילד לעולם
כאשר יו"ר הוועדה לפניות הציבור של הכנסת תפתח היום את הדיון בנושא הפונדקאות בישראל, היא תבין את כאבם של הזוגות חשוכי הילדים שיופיעו בפניה טוב יותר מכל אחד אחר בחדר. ח"כ עדי קול מתקשה בעצמה להיכנס להריון, ותגיע לדיון יממה אחרי עוד טיפול שנועד להגשים את חלומה הבסיסי כל כך: להפוך לאמא.
קול בת ה־,37 חברת סיעת יש עתיד, מספרת כעת את מה שעד אתמול ידעו רק מקורביה. "אני מאוד רוצה להיות אמא, וזה לא הולך לי," היא אומרת. "זה לא שאני לא יכולה להביא ילדים, אבל אני פשוט לא מצליחה. רק מי שניסה ולא הצליח יודע כמה זה כואב."
עוד חדשות ועידכונים בפייסבוק של ynet
כבר שלוש שנים שד"ר קול ובעלה, ד"ר אילן קנט, עוברים טיפולים ביחידה להפריה חוץ־גופית בבית־החולים בילינסון. אחרי כל טיפול, כמו שעברו אתמול, הם מתמלאים תקווה שהפעם זה יצליח, שהפעם הם סוף־סוף ייכנסו להריון.
עוד על טיפולי פוריות בערוץ הורים:
כשהזוג הצעיר בטיפולי פוריות: 10 דרכים לעזור
תמיד חייבים הורמונים? החידושים בטיפולי פוריות
טיפולי פוריות: מי תומך בגבר בתקופה הקשה?
"יום כזה הוא יום של מחשבות חיוביות," אמרה לאחרונה הח"כית ל"ידיעות אחרונות." "אני משתדלת להיות חיובית, ומשכנעת את עצמי שהיום אני כבר בהריון, וזהו - שהכל בסדר. מצד שני, זה משהו שעשיתי גם בטיפול הקודם, ובזה שלפניו. מאוד קשה להישאר חיובית סביב כל התהליך. הביורוקרטיה, העומס הנפשי, העומס הפיזי - כולם מהווים התמודדות מאוד גדולה. אבל אני באמת מאמינה שבסוף יהיה בסדר וזה יצליח, וחשוב לי שגם לזוגות אחרים זה יקרה."
כשקול מדברת על "זוגות אחרים," היא מתכוונת לזוגות החד־מיניים. כינוס הוועדה היום נועד להיות צעד ראשון בדרך לשינוי המצב החוקי בארץ, במטרה להקל על הומואים ולסביות להפוך להורים. הח"כית שואפת שגם הם, ממש כמו הסטרייטים, יקבלו מהמדינה מימון לטיפולי פוריות ואישור להשתמש בפונדקאות.
"הסיפור האישי שלי גורם לי להבין יותר טוב את הכאב והתסכול של הזוגות שהמדינה מונעת מהם את האפשרות להפוך להורים," אומרת קול. "כעת נוצרה לי הזדמנות לנסות לעשות שינוי עבור הזוגות האלה דרך הוועדה. הכאב שלי יאפשר לי להבין אותם יותר טוב, ולנסות להביא להם תקווה."
בימים האחרונים קיבלה הח"כית פניות רבות מזוגות חד־מיניים שטוענים כי המדינה מפלה אותם לרעה. "לא רק שהחוק לא מאפשר לבני זוג מאותו המין לעבור טיפולי פוריות, אלא שגם הוועדה שהוקמה לבחינת הנושא החליטה שלא להרחיב אותו מעבר לקיים היום," היא מסבירה. "למעשה, סוגרים לזוגות האלה את כל האפשרויות. הרציונל של הוועדה שהוקמה לבחינת הנושא הוא שאין מספר רב של פונדקאיות בישראל, ורוצים למנוע מצב בו זוגות הומוסקסואליים יצמצמו את האפשרות של נשים לקויות פריון לעשות ילדים."
בקרב הזה, שבו מדינת ישראל ניצבת בצד אחד והחד־מיניים בצד השני, ברור במי תומכת הח"כית הצעירה. "למה אני, בתור אישה לקוית פריון, עדיפה על פני הומוסקסואלים"? היא שואלת, ומצפה לשמוע את התשובה מנציגי משרדי הבריאות והמשפטים שהוזמנו לדיון שיתקייםהיום במשכן. "הטיפולים שלי ממומנים על ידי המדינה באופן מוחלט, ואני צעירה, כך שכרגע הם ללא הגבלה. אבל לא הגיוני שהמדינה מונעת את זה מצעירים אחרים, שיכולים מבחינה פיזיולוגית להרות. נוצר מצב שיש זוגות שמקבלים דחיפה מהמדינה להביא לילדים, וזוגות שהמדינה מונעת זאת מהם, למרות שהם יכולים להיות תאים משפחתיים מדהימים.
"הבעיה של אותם זוגות היא שגם אם יירצו לאמץ, ההליך הזה בישראל לוקח שבע שנים. רעיון האימוץ, אגב, עבר בראש גם לי ולבעלי, אבל הגענו למסקנה שהתהליך מייאש. אומרים לנו שכדאי שנתפוס תור, כי מה יש להפסיד, אבל בינתיים אנחנו ממשיכים בטיפולים."
בדיון שייערך היום קול מתכוונת לחלוק מניסיונה, לא רק להנהן בהזדהות מהראש השולחן. בכך גם תשים כנראה סוף לשאלות החטטניות, הישראליות כל כך, שמגיעות אליה מאנשים ששואלים אותה איך זה שעדיין אין לה ילדים. "אבל האמת היא שאני אוהבת את זה שבארץ אין גבולות וכולם חופרים לך בנשמה," היא מודה. "לאורך השנים כבר הצלחתי למצוא כל מיני תשובות מצחיקות כדי להתמודד עם זה. זה בסדר."