מדריך: איך לטפל בבית בחתכים ושריטות בילדים
פעילויות הקיץ השונות הן כר פורה לפציעות, שריטות וחתכים של הילדים. האם בכל פציעה צריך לפנות לרופא, איזה תכשירים כדאי שיהיו בבית ומהי הדרך הטובה ביותר לטפל בפציעות הללו?
החופש הגדול במרחק נגיעה, אבל עונת הפציעות בילדים כבר התחילה. הים, הבריכה, הטיולים, העקיצות, והפעילויות הרבות מחוץ לבית, הם רק חלק מהרפרטואר של כל מה שמדיר שינה מעיני ההורים וגורם לפגיעות אצל הילדים. אז מה כדאי לדעת ומהו הטיפול המתאים בשריטות ובחתכים של הילדים?
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
שריטות וחתכים, שהם בין הפגיעות הנפוצות בקיץ, הם בדרך כלל פצעים שטחיים על פני חלקו העליון של העור. למזלם של הילדים, קצב התחלפות התאים בעורם גבוה מאשר אצל מבוגרים ולכן בדרך כלל ההחלמה הרבה יותר מהירה, מסביר קובי כהן, רוקח סופר-פארם.
עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט
- מדריך לשמש: איך לבחור את מס' קרם ההגנה
לפנות או לא לפנות לרופא?
חתכים ושריטות קלות ניתנות לטיפול בלא צורך לפנות לרופא, אולם ישנם מצבים שעלולים להתריע על סכנה. כהן מסביר: "אם איזור הפציעה למשל היה חשוף לחומרים מתכתיים (כגון מסמרים או ברגים חלודים) יש לגשת לרופא על מנת לשלול אפשרות של טטנוס. כמו כן, אם הפציעה עמוקה יותר או מדובר בפציעה באיזור הפנים, ובמיוחד באזור העיניים או הפה".
בנוסף, אם מתפתחים חום, פניקה או סימנים של בהלה יתרה או כאבים עזים, לאחר הפציעה, כדאי לא לקחת סיכונים מיותרים ולגשת לבדיקת רופא.
אם הפצע לא דורש פנייה לרופא, ואתם מתלבטים האם צריך לחבוש את המקום, כהן מסביר מתי צריך לעשות את זה, וממש כדאי לתת לפצע להחלים לבד. "קיימים אנשי מקצוע שטוענים שלא מומלץ לחבוש פצע, כי הוא לא נשאר מאוורר. שריטות וחתכים, לעומת זאת, ניתן לחבוש או לא לחבוש בהחלטת ההורה או בהתייעצות עם רוקח או רופא או אחות", הוא אומר.
בכל מקרה, אומר כהן כי חשוב לשטוף היטב ידיים לפני שחובשים לילד תחבושת, כדי למנוע כניסת זיהומים לעור המגורה. "לאחר מריחת חומר החיטוי יש לשים גזה סטרילית על גבי המקום הפגוע ועליה יש לחבוש את התחבושת. חשוב מאוד שלא להדק יותר מדי את התחבושת, על מנת למנוע עצירת דם וגם כדי לאפשר לפצע כמה שיותר אוורור", הוא מסביר ומוסיף כי מומלץ לחבוש מדי יום או פעמיים ביום לאחר מקלחת עד לריפוי המלא".
שלבי הטיפול המומלצים
כהן מסביר את השלבים שכדאי לפעול לפיהם כשילד נופל ונשרט.
1. לשטוף את האיזור השרוט במי ברז
2. לנקות את האיזור עם גאזה סטרילית או תחבושת נקייה ולעצור את הדימום
3. למרוח חומר חיטוי על הפצע
4. כיסוי בפלסטר: אם החתך הוא קטן ניתן לכסותו בפלסטר אולם אם מדובר בשטח גדול יותר ניתן לחבשו עם תחבושת.
חומרי חיטוי
קיים מגוון של תכשירים שונים המיועדים לחיטוי. רובם על בסיס יוד. היוד, יסוד מינרלי עוצמתי בפעולתו, קיים יותר ממאה שנים בטיפול בחיטוי. ניתן להשיג תכשירי יוד על בסיס אלכוהולי או על בסיס מימי.
תכשיר על בסיס אלכוהולי כמו למשל, יודין טינקטורה 2.5%, מכיל תמיסה אלכוהולית המכילה יוד ומשמשת לחיטוי. חסרונו העיקרי של היוד האלכוהולי הוא בכך שהוא שורף וצורב וכן הוא עלול להכתים בגדים.
תכשירים על בסיס מים. תכשירים המכילים פובידון יודין (כגון פולידין, יודי-קר, יודי-ויט ו-פי.ווי.פי. יודין) הם תכשירים המכילים תרכובת אורגנית עם יוד המאפשרת מסיסות מירבית במים. יתרונו של היוד מבוסס המים שהוא נשטף בקלות וגם איננו שורף ובכך גם ידידותי לילדים קטנים.
לסדרת פולידין קיימים מספר תכשירים לחיטוי כגון פולידין במשחה (מאפשר מריחה נוחה במקום טפטוף על הפצע), פולידין בנוזל, סבון נוזלי של פולידין ואף סבון מוצק.
חומרי חיטוי לא מכתימים. תכשירים אלו מכילים את החומר הפעיל chlorhexidine בשילוב חומרים נוספים. למשל כמו סביעור (יש קרם ונוזל חיטוי), ויטה מרפן, מרפן ספריי (תרסיס שנוח מאוד להשתמש איתו היות וניתן להתיזו ישירות על החתך או השריטה), בפאנטן פלוס מבית באייר שהוא קרם אנטיספטי לחיטוי וריפוי של פצעים, חתכים כוויות קלות ודלקות עור קלות
וטריפלדרם פלוס (מכילים חומר שעוזר בשיקום העור).
תכשיר נוסף בשם פרונטוסן מגיע בפורמולה של נוזל או ג'ל, ומכיל שני חומרים פעילים, האחד polyhexanide שהוא חומר בעל פעילות נוגדת חיידקים וגורמים מזהמים אחרים, והשני betaine שהוא חומר בעל פעילות יעילה בניקוי הפצע וכן בשמירה על לחות. יתרונו של תכשיר זה שהוא מחיש את קצב הריפוי של האיזור הפצוע.
Stelatria Purifying Recovery Cream- של חברת מוסטלה - קרם משכך ומרכך לשימוש יומיומי לשיקום העור מיועד לטיפול באדמומיות וגירוי מקומיים בפנים ובגוף. הקרם מסייע לטיפול ביובש ובגירוי מקומי, שפשופים, פריחה,גרד, עקיצות ואבעבועות רוח. הקרם מעושר בקומפלקס של יסודות קורט (אבץ, נחושת ומנגן) המחדשים את תאי העור
משחת טראומיל של אלטמן - משחה הומיאופתית ייעודית לטיפול במגוון חבלות, נפילות, שטפי דם. לא מומלץ להשתמש בה לחתכים פתוחים.
ברנשילד (אלטמן) - מיועדת לטיפול בכוויות שמש ואש, ניתן לטפל גם בחתכים ושריטות לא עמוקות מדי.
מקרים רבים של פגיעות, כוויות ופציעות מובילים לצלקות ולעיתים גם לצלקות בולטות אדומות ו/או שאינן יפות. חלקן המכריע של הצלקות עלול ללוות אותנו, כמזכרת לא נעימה לאורך כל חיינו (למשל: צלקות כתוצאה מפציעות, חבלות וכוויות שלנו או של ילדנו, ניתוחים שונים ועוד). הטיפול בתכשיר קלו-קוט מונע התפתחות צלקות לא תקינות (כגון: אדומות ובולטות) וכן מטפל בצלקות לא תקינות קיימות.
הציוד שכדאי שיהיה לכם בבית בקיץ
כהן מציע כי לקראת הקיץ תצטיידו בציוד חובה, שיעזור לכם לטפל בבעיות, אם יקרו, במהירות וביעילות.
1. ערכת עזרה ראשונה - מומלץ להחזיק אחת בבית ואחת ברכב. בבית מומלץ לרענן מדי פעם גם את ארון התרופות על פי עונות השנה והצרכים המיוחדים של בני הבית.
2. פלסטרים וציוד חבישה נלווה.
3. חומר חיטוי.
ערכות עזרה ראשונה קיימות במגוון גדלים וסוגים. קיימות גם ערכות עזרה ראשונה המכילות פנס אותן מומלץ לקחת לטיולים או להשאיר ברכב.
כהן מסביר: "מומלץ מאוד לרענן את ערכות העזרה הראשונה מדי קיץ, משום שיתכן והפלסטרים התייבשו או איבדו מיעילות ההדבקה (במיוחד אלו שנשארו ברכב) או שהמרכיבים בערכת עזרה ראשונה איבדו את תוקפם".