שתף קטע נבחר

חד-הוריות יוצאות למאבק: דנים אותנו לחיי עוני

מאות אמהות חד-הוריות הכריזו על מלחמה בגזירות: "ציפינו שלפיד יתקן את העיוותים, במקום זה המצב הורע". סמנכ"ל עמותת "ידיד": "הן לא פרזיטיות, רק דורשות להתקיים"

"נצא לרחובות, נחסום צירים ונהיה בכל מקום כדי לבטל את הגזירות". חד-הוריות מקבוצת "הכוח להשפיע - נשים עושות שינוי", שבה חברות 800 נשים, הצהירו היום (ב') על יציאה למאבק ציבורי בתקציב המדינה כפי שאושר בממשלה. "כבר שנים מדינת ישראל מעודדת אותנו להישאר בבית במקום לצאת לעבוד וכך דנה אותנו לחיים של עוני", אמרה רוחמה שטרן (47) - אם חד-הורית לשני ילדים.

 

עוד עדכונים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

שטרן אמרה עוד במהלך מסיבת עיתונאים שהתקיימה במשרדי עמותת "ידיד" בתל-אביב: "ציפינו ששר האוצר יאיר לפיד יתקן את העיוותים בתקציב החדש אבל במקום זה המצב הורע. הפגיעה הקשה ביותר בתקציב היא בשכבות החלשות ובחד-הוריות. אנחנו מזהירות את הממשלה מקריסה כלכלית של עשרות אלפי משפחות".

 

המאבק המחודש שמציתות כעת החד-הוריות מתרחש עשור אחרי המאבק הקודם שלהן שבו החלו בתקופת כהונתם של שרי האוצר לשעבר בנימין נתניהו וסילבן שלום. בשיא המאבק אז צעדה לירושלים הפעילה החברתית ויקי קנפו. "אנחנו לא באות ממקום של מסכנות, רק מבקשות שייתנו לנו להתפרנס ולחיות בכבוד", אמרה נורית אנגלשטיין (49), חד-הורית לשניים.

 

החד-הוריות ממקדות את ביקורתן בביטול קצבאות ילדים, העלאת המע"מ ומס הכנסה, שלטענתן יתבטא בהפסד של מאות שקלים בחודש. "הסכום שיקוצץ הוא כרבע מהמשכורת שלי. עבורי ועבור אלפי חד-הוריות אחרות משמעות הגזירות היא שלא יישאר לנו דבר בשביל הוצאות הקיום הבסיסיות ביותר", הסבירה בובה לוי-יונאי (36), אם חד-הורית לארבעה.

 

רן מלמד, סמנכ"ל עמותת "ידיד", הביע תמיכה במאבק. "אנחנו כאן היום כדי להביא לציבור הישראלי את קולן של 130 אלף משפחות חד-הוריות, 80 אחוז מהן עובדות. הן לא פרזיטיות ולא מבקשות רחמים אלא דורשות שהמדינה תחריג מהקיצוץ והגזירות את האוכלוסיות החלשות ביותר, כדי לאפשר להן פשוט להתקיים".

 

שר האוצר בוועדת הכספים. ציפו לשינוי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שר האוצר בוועדת הכספים. ציפו לשינוי(צילום: גיל יוחנן)

 

קבוצת הנשים הוקמה לפני כשנתיים בדרישה לבטל את "חוק המזונות הבטחת תשלום", שלפיו אם חד-הורית שאינה מקבלת את דמי המזונות מאבי ילדיה, זכאית לקבל מזונות מהביטוח הלאומי בגובה של 2,800 שקל או 3,200 שקל במקרה שהיא אם לשני ילדים ויותר, לפי הקבוע בחוק. הקריטריונים לקבלת מזונות הוקשחו בגזירות 2003-2002, בעת כהונת שרי האוצר לשעבר נתניהו ושלום.

 

"האבסורד של החוקים הללו כלפי החד-הוריות שעובדות מוחרף באמצעות הגזירות החדשות", הדגישו הנשים שדורשות את ביטול החסמים בחוק המזונות והגדלת הסיוע שניתן לחד-הוריות שעובדות באמצעות מס הכנסה שלילי וסיוע בשכר דירה. בנוסף דורשות הנשים גם כי מענק הלימודים בגובה של עד 1,300 שקל בשנה שניתן לילדי חד-הוריות עד גיל 14 יועבר באופן שוויוני.

 

"המדינה למעשה אומרת לי 'שבי בבית', אבל איזה מסר הייתי מעבירה לילדים שלי כמובטלת? אני לא רוצה לצאת לרחוב, לשרוף חזיות, אני לא מקבלת כסף על מחאה", הסבירה נורית, מפרנסת יחידה לשני ילדיה ממשכורת של 7,000 שקל. מילכה (30), אם חד-הורית חרדית לשלושה ילדים, אמרה כי "אני רוצה להתקדם ולהראות לנשים שגם אחרי הסערה האישית אפשר להתחיל מחדש אבל המדינה מערימה כל-כך הרבה חסמים שזה הופך לבלתי-אפשרי".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
החד-הוריות במסר לממשלה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים