שתף קטע נבחר
 

בנק לאומי העמיד את החוב של גנדן לפירעון מיידי

כך עולה מהדו"חות הכספיים שפרסמה הלילה אי.די.בי אחזקות. גנדן חייבת לבנק לאומי כ-450 מיליון שקל. ההחלטה באה לאחר שמנכ"לית הבנק רקפת רוסק-עמינח החליטה לפני כחודש וחצי לסגת ממתווה הסדר החוב עם גנדן

בנק לאומי העמיד את החוב של חברת גנדן הפרטית, שבשליטת נוחי דנקנר, לפירעון מיידי, כך עולה מהדו"חות הכספיים שפרסמה הלילה (ו') אי.די.בי אחזקות.

 

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

גנדן, החברה-האם של אי.די.בי אחזקות, חייבת ללאומי כ-450 מיליון שקל. ההחלטה של לאומי להעמיד את החוב לפירעון מיידי באה לאחר שמנכ"לית הבנק, רקפת רוסק-עמינח החליטה לפני כחודש וחצי לסגת ממתווה הסדר החוב עם גנדן. זאת בעקבות הביקורת הציבורית שספג הבנק לאחר שהתברר כי ההסדר כולל ויתור על חוב של 150 מיליון שקל.

 

לאומי טרם נקט בהליכים משפטיים לגביית החוב והוא עשוי לדרוש לממש את השעבוד שהעמידה גנדן לטובתו – 30.7% ממניות אי.די.בי אחזקות המוחזקות בידי גנדן ודנקנר. הלוואה נוספת, בהיקף של 80 מיליון שקל, נטלה גנדן ממזרחי טפחות, אך האחרון בחר בינתיים שלא להעמיד את החוב לפירעון מיידי. אם הבנק בניהולו של אלי יונס יחליט בסופו של דבר לנקוט בהליכים לגביית החוב, הוא עשוי לממש את השיעבוד שניתן לו על 7% ממניות השליטה באי.די.בי אחזקות.

 

מחברת גנדן נמסר בתגובה: "נוחי דנקנר ושותפיו בגנדן פועלים בימים אלה לחיזוק החברה בכמה מישורים במקביל. פעילות זו כוללת, בין היתר, מגעים לגיוס משקיעים נוספים לגנדן והמשך המאמצים הבלתי פוסקים לחזק ולייצב את הנכס המרכזי של גנדן - מניות אידיבי אחזקות".

 

הלילה פורסם כי קבוצת אלשטיין מגדילה השקעתה באי.די.בי אחזקות ותזרים לה ישירות 280 מיליון שקל. לפי ההודעה, במסגרת הסכם השקעה חדש, שנחתם בניו יורק, תיכנס קבוצת אלשטיין לשותפות שווה בקבוצת אי.די.בי לצד נוחי דנקנר. כפי שנחשף ב"כלכליסט", צפוי דנקנר להציג הצעה משופרת לבעלי האג"ח של אי.די.בי אחזקות, זאת בעקבות ההסכם שהשיגו עם נציגות אי.די.בי פתוח להסדרת השליטה בקבוצה - מהלך שאם יושלם יביא להעברת השליטה מידיו של דנקנר לידי בעלי האג"ח.

 

בתוך כך הוצמדה הערת "עסק חי" לאי.די.בי פתוח וזאת "בגלל אי הוודאות שייצר הליך משפטי לעומתי שיזמה נציגות אי.די.בי פתוח". מהחברה נמסר כי "לאור אי ודאויות, הנובעות מהסכם הנציגויות ומההליך המשפטי הלעומתי שיזמה נציגות אי.די.בי פתוח נגד החברה, הצמידו רואי החשבון הערת עסק חי לדוחות הרבעון הראשון לשנת 2013.

 

כך התחיל החוב ללאומי

ראשית הסיפור ב־2003, אז נטלה גנדן הלוואה של 500 מיליון שקל מבנק לאומי, שבראש החטיבה העסקית שלו עמד אז אהוד שפירא. דנקנר התחייב שכל דיבידנד שיימשך מהחברה־הבת אי.די.בי אחזקות (47%) לגנדן ישמש לפרעון ההלוואה עד סיומה. ב־2008 החליט הבנק לוותר על הסעיף לדנקנר ואפשר לדנקנר להשתמש בדיבידנדים לשימוש עצמי, בין היתר לרכישת מניות נוספות של אי.די.בי אחזקות. את המניות שרכשה גנדן שיעבד דנקנר ללאומי.

 

וכך, מאות מיליוני שקלים שקיבלה גנדן כדיבידנדים מאי.די.בי אחזקות לא הלכו לפרעון ההלוואה לבנק. למעשה, זו יכולה היתה להיפרע במלואה כבר ב־2008–2009, לאחר שב־2008 חילקה אי.די.בי אחזקות דיבידנד בהיקף של 476 מיליון שקל וב־2009 דיבידנד של 828 מיליון של (ב־2010 חולק דיבידנד של 438 מיליון שקל).

 

לאומי קיבל בינתיים החזר של 40 מיליון שקל על ההלוואה במסגרת מתווה עקרונות שאליו הגיע עם גנדן באוקטובר האחרון. לפי המתווה, שעורר זעם ציבורי רב ולבסוף בוטל, אם וכאשר יגיע דנקנר להסדר מול מחזיקי האג"ח ובנק מזרחי טפחות, לאומי ימחק חוב של כ־150 מיליון שקל, ואילו גנדן תזרים ללאומי 150 מיליון שקל נוספים, כשהשבתם של 150 מיליון שקל נוספים תיפרס על פני כמה שנים, כשרק אם דנקנר יעמוד בתשלומים אלה, לאומי יבצע את המחיקה.

 

בעקבות הסערה הציבורית החליט לאומי בסופו של דבר לסגת מההסדר. רוסק עמינח הודיעה כי "לאור ההתפתחויות בשבוע האחרון אפסו הסיכויים להתממשות עסקת אלשטיין-גנדן, מאחר שכחלק מהתנאים להשקעת אלשטיין בגנדן נדרשו מכלול הסדרים במערכת הבנקאית והפיננסית, אשר להערכת הבנק אינם ניתנים למימוש. כתוצאה מכך המיתווה התייתר ואיננו עומד על הפרק". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שעל
נוחי דנקנר
צילום: עמית שעל
צילום רון קדמי
רקפת רוסק עמינח
צילום רון קדמי
מומלצים