שתף קטע נבחר

 

אופטימיות בין הדפים: "תמיד יהיה ביקוש לספרים"

העידן הדיגיטלי מאיים לגבות מחיר, אבל בשבוע הספר מבקשות הספרניות להדגיש שמוקדם מדי לשאת דברי הספד: "הפורמט הישן של דפי נייר מחוברים יחד יחזיק עוד הרבה שנים"

"אני מקווה שנהיה רלוונטיים גם בעוד עשור, אבל זה תלוי במשאבים שיהיו לנו". מעיינה, ילידת מכסיקו, עובדת זה 24 שנים כספרנית וכרכזת ספריות בעיריית ירושלים. בשבוע הספר העברי 2013, שחל בימים אלה, סבורה מעיינה כי מוקדם להספיד את הספריות, הספרניות והספרים. לדבריה, "אני חושבת שאנחנו צריכים כל הזמן להבין ולדעת מה הציבור היה רוצה שיהיה לנו כדי שנהיה רלוונטיים".

 

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

הספרנית הירושלמית מספרת כי היא מפתחת קשר עם הקוראים ופוגשת בקהל מגוון. לדבריה, "בירושלים, כמו בעוד מקומות בארץ, יש הרבה מאוד אנשים דתיים וחרדים. הם באים לספרייה בעיקר בסופי שבוע, שבהם לא

 מופעלים מחשבים וטלוויזיה, אם יש להם כאלה. הקוראים מוצאים בספר מפלט, זה הבילוי שלהם ולכן תמיד יהיה ביקוש לספרים. רוב היום אני רואה את הספריות מלאות. אנשים יכולים לקחת ספרים בחינם והם מנצלים את זה לטובה".

 

למרות מוצאה, מעיינה נשארה נאמנה לספר העברי. "אני דוברת גם ספרדית ואנגלית, אבל קוראת רק בעברית", היא מספרת. "ככה אפשר להבין את טעם הקהל ומה הולך מאחורי המחשבות שלו. הקוראים אוהבים מתח ומדע בדיוני, הם כבר לא רוצים להתעמק בקלאסיקות אלא מחפשים ספרות דינמית וקלה. לדעתי, הספריות צריכות להיות עם היד על הדופק אם אנחנו רוצים לשרוד ולהמציא את הגלגל כל הזמן מחדש".

 

"רוב היום הספריות מלאות". מעיינה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
"רוב היום הספריות מלאות". מעיינה(צילום: אוהד צויגנברג)

 

כמדי שנה, שבוע הספר הוא הזדמנות מצוינת להורדת מחירים ולאירועים גדולים. זהבה דויטש, מנהלת הספרייה העירונית באשדוד, טוענת כי לא די בשבוע אחד, ושהמטרה היא לאו דווקא הספר עצמו. "המקצוע שלי הוא עידוד קריאה ולא עידוד ספרים", היא אומרת. "כשלכל אחד יש סמארט פון, והקריאה הפכה לזריזה ונגישה מאוד על גבי הטלפון, גם אנחנו בספרייה חייבים להשתכלל".

 

דויטש וצוות העובדים עורכים מדי שבוע אירועים שונים לכל הגילים. לדבריה, רמת האירועים הגבוהה ומגוון הנושאים שומרים על איכות הספרייה בקרב מול העידן הדיגיטלי על כלל שלוחותיו. "זה לא חשוב אם הקריאה נעשית מספר או מטאבלט. קריאה זו קריאה והיא מעשירה לנו את הקוראים את השפה ופותחת פתח לתרבויות שונות וכמובן גם לשלנו", ציינה דויטש.

 

"המקצוע הוא עידוד קריאה". דויטש (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
"המקצוע הוא עידוד קריאה". דויטש(צילום: אבי רוקח)

"לשמור על השאלת ספרים" (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
"לשמור על השאלת ספרים"(צילום: אבי רוקח)

 

עוד אמרה מנהלת הספרייה הוותיקה כי "לא מדובר כבר באותו מחסן ספרים

 נקי ומסודר שצריך לדבר בו בשקט כדי לא להפריע. אני חושבת שהמוסד צריך לשמור על הצורך המסורתי של הציבור והוא להשאיל ספרים. אבל זה לא מספיק ולכן הספרייה חייבת לתת שירות גם מחוץ לכותלי הספרייה ולתרום לקהילה שלא נכנסת למבנה. עשינו למשל פעילויות בשוק העירוני ואנחנו מארגנים מופעים שונים שקשורים ליצירות או לסופרים".

 

בסופו של דבר דויטש מדגישה כי "מה שחשוב הוא שהציבור יקרא. אני לא דואגת שהספרים ייעלמו בעתיד. אני עדיין חושבת שהספר בפורמט הישן של דפי נייר מחוברים יחד יחזיק עוד הרבה שנים כי החוויה האינטימית הזאת היא מיוחדת ולדעתי תמיד יהיה לה מקום בחיינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הספרייה עדיין רלוונטית (אילוסטרציה)
מומלצים